Lammet fra livet og ned

Spillerne i Fredrikstad Innebandyklubb (FIBK) er rystet etter den alvorlige skaden lagkameraten Thomas Jacobsen (21) pådro seg under kampen mot Akerselva sist søndag. Et fatalt møte med vantet endte med at Fredrikstad-gutten mistet førligheten fra livet og ned. I går ble han overflyttet fra Ullevaal sykehus til Sunnaas.

Under treningen i Kongstenhallen i går kveld var stemningen i spillergruppa sterkt preget av det som har skjedd med lagkameraten. Men samtidig hersker en viss optimisme etter at de fikk melding om at prognosen på sikt er relativt god.

Mange tenkte tilbake på det som skjedde med FFKs Dagfinn Enerly da konsekvensene av skaden ble kjent, men nå viser det seg at det er godt håp om at Thomas kan komme tilbake.

- Det kommer til å ta tid. Det har vi fått beskjed om, men sjansene for at han blir sitt gamle jeg er gode. Og vi vet at Thomas er en tøffing, med godt humør og evne og vilje til å stå på. Legene kunne ikke love noe, men var ganske optimistiske. Uansett var det et fryktelig sjokk for oss alle da det skjedde, sier FIBKs Pål Mathisen.

Maksimalt uheldig

Thomas Jacobsen var maksimalt uheldig da uhellet først var ute. Han ble offer for en takling som lå godt utenfor det reglementerte og ble kastet i vantet der to elementer var skjøtet sammen. Han mistet bevisstheten og da han kom til seg klarte han ikke å sette beina under seg.

Paolo Caroprese er sportslig leder i Akerselva Innebandy og kjenner Thomas godt.

- Vi så jo at han fikk en kraftig smell, men det tok litt tid før vi forstod hvor alvorlig det var. Dermed ble sykebil rekvirert og Thomas fraktet til Ullevaal sykehus, sier Caroprese.

- Siden tirsdag har jeg besøkt Thomas hver dag og i går ble han altså flyttet over til Sunnaas for rehabilitering. I øyeblikket er han bundet til rullestolen, men Thomas er ved godt mot og fullt ut innstilt på å komme tilbake.

- Vi som driver med innebandy har dessverre fryktet at noe slikt ville komme til å skje. Nå skjedde det. Det er alt for mange fremmedelementer som omkranser banene. Fremmedelementer som sammenlagte håndballmål, traller, bord og benker.

Treffer man en skarp kant kan konsekvensene bli ille. Nå var det vantet som rammet Thomas, men det kunne like gjerne vært noe av det andre jeg har nevnt.

Spinalsjokk

Thomas Jacobsen har vært gjennom omfattende undersøkelser på Ullevaal. Etter det Demokraten erfarer har man ikke påvist skader i form av brudd på ryggsøylen eller avkuttede nervebaner. Konklusjonen skal gå ut på at unggutten har fått det som kalles et spinalsjokk.

En ytre påkjenning gjør at spinalvæsken presse hurtig opp i hodet og forårsaker skade. Denne skaden betinger at man starter hurtig opp med rehabiliteringsprosessen. Det er årsaken til at Jacobsen ble flyttet over til Sunnaas allerede i går. Og prognosen for at lammelsene går tilbake skal være gode med den rette behandlingen.

- At Thomas er en person som i utgangspunktet er i ypperlig fysisk form bidrar jo også til at vi er optimistiske på vegne av Thomas, sier Paolo Caroprese.

Har utvidet forsikring

Innebandyspillerne er forsikret gjennom sin spillerlisens.

- Jeg har ikke full oversikt over hva forsikringen dekker, men jeg kan opplyse at våre spillere har en utvidet forsikring i forhold til grunnforsikringen som ligger i spillerlisensen. Den utvidete forsikringen er noe dyrere og gir selvsagt bedre og bredere dekning.

Vi har hatt andre ting å tenke på etter det som skjedde på søndag, men vil naturligvis etter hvert gå inn å se hvilke rettigheter Thomas har gjennom denne forsikringen. I utgangspunktet er vi naturligvis glad for at vi har kostet på oss den utvidede forsikringen, sier FIBKs talsmann Pål Mathisen.

- Brutal takling

Akerselvas Paolo Caroprese og FIBKs Pål Mathisen har en noe forskjellig oppfatning av taklingen som forårsaket skaden.

- Et hendig uhell, sier Caroprese.

- En brutal og unødvendig krysstakling, sier Mathisen.

- Det er min oppfatning av det som skjedde og det er også dette som står i dommernes rapport, legger han til.

Taklingen endte til slutt med rødt kort for spilleren fra Akerselva.

- Vil dere vurdere å anmelde det som skjedde?

- Vi har ikke tenkt i de baner foreløpig. Vi har hatt nok med å prøve å fordøye det som har skjedd. Vi vil nok avvente hvilke reaksjon Norges bandyforbund kommer med. Så får vi ta det derfra, avslutter Mathisen.