Sport

Triatlon-suksess for Stjernen

Fredrikstad Triatlon "Light" er kommet for å bli. Over 300 fullførte i perfekt vær for deltagerne - noe surere for tilskuerne. Karoline Rønning fra Årum ble beste dame - svenske Anton Bengtsson utklasset alle.

Svømmeforholdene i Vesterelven var nesten optimale; litt kjølig i vannet, men medvind og medstrøm langs bryggene. Vinden litt sjenerende for syklister og løping, men perfekt temperature og opphold. Øsregnet kom først da alle var velbergede imål på Stortorvet i Fredrikstad.

Snekker Anders Bengtsson (28) fra øya Tjörn på Bohuslänkysten er Mr. Triatlon i Fredrikstad. Første året i 2016 vant han, ble nr. 2 i 2017 - og iår vant han igjen, lørdag helt suverent. Over et minutt foran Stian Grann - som igjen slo treeren Rasmus Lindhardt Birkelid med nok et minutt.

- Beste lokale, det er nok meg, gliste 45-åringen Bjørge Nesengen fra Fredrikstad Triatlonklubb. Men jeg må nok erkjenne at jeg er særping, men bor på Årum i Borge. Hardtrening i svømming, løping og sykling er beste oppskriften på å holde alderdommen i sjakk, mente særpingen også.

I mål var han nr. 6 av samtlige, bare fire minutter bak den svenske vinneren. Årums svar på Ole Einar Bjørndalen virket helt uberørt etter en times hardkjør. Og i motsetning til skiskytteren, har han ingen planer om å legge opp...

Hjulet krøllet seg for Cubas, ikke fra Cuba

Mest uflaks hadde 44-åringen Ole-Petter Cubas - dog ikke en av Cuba's triatlonere, men fra Nesodden. Norsk som noen med far fra Spania. Ved vending i rundkjøringen ved Værste, etter en av fire runder i sykkelløypa på nordre Kråkerøy (4,5 km var rundene) sprang en eike i forhjulet.

- Plutselig krøllet forhjulet seg nesten til et åttetall - og pang så lå jeg i asfalten, sa Cubas. Ikke alvorlig skadet, bare litt oppskrapt med synlig blod fra skrubbsår.  Men tanken på å fortsette uten nytt forhjul, forsvant momentant.

Det er hockeyklubben Stjernen som har kjøpt opp Fredrikstad Triatlon - med håp om et solid overskudd rett i en sulten klubbkasse. 250.000 pluss er håpet, sa løpsansvarlig Per Kristian OLsen i Stjernen.

Den korte løypen er tenkt som motivasjon for flest mulige lokale amatører til å prøve seg. Svømming bare 580 meter  medstrøms klarer de fleste. Sykling 18 km bør gå på en halvtime selv for middels trente - og 5 km løping på flatt underlag er også overkommelig på 25 minutter. Selv med 18 km på sykkel i bena.

Magaplask fra byfergen

Over 300 deltok i Fredrikstad Triatlon som iår gikk for tredje gang.
Med utøvere fra minst åtte nasjoner, selv om dette ikke var et offisielt internasjonalt stevne. Aller flest fra Norge naturlig nok. I tillegg til Sverige, utøvere fra Island, Italia, Australia, Tyskland, Frankrike og ikke minst Afganistan.

Mange gruet seg til svømmingen i Vesterelva. Men det var temmelig ubegrunnet. Sikkerheten var ikke bare gjennomtenkt i alle detaljer - den var i tillegg høyt over vanlig standard på Triatlon-tevlinger. Deltagerne startet med stup eller magaplask ut fra baugen på en av byfergene, som lå fortøyet under den gamle Kråkerøybroen; med fem sekunders intervaller.

Dermed ble det aldri klabb og babb i vannet med klynger av svømmere som hindret hverandre. Derimot så oversiktlig at kajakk-padlerne som lå på rekke og rad langs svømmetrasèen langs bryggene, kunne følge hver enkelt deltager med argus-øyne.

+17-18 grader i Vesterelven

- Hvor kaldt er det i vannet, ropte en av tilskuerne til kapteinen på byfergen som også var startbåt.
- Kjølig bare rundt 15 grader, husk vannet i elva kommer fra Røros, ropte kapteinen tilbake. Sannheten var nærmere 17-18 grader. Og siden våtdrakter påbudt for samtlige triatlon-svømmere, var det ingen som fikk følelsen av å svømme i iskaldt vann...

Og Værstebroa åpnet seg heller ikke midt under løpet, som ifjor. De bildene gikk verden rundt, til latter og glis fra millioner av tittere på internett.

Mer fra Dagsavisen