Sport

Fredrikstad-turnere til Cape Town

Fredag satte nesten 60 spente unge jenter fra Fredrikstad Turnforenings ungdomstropp veien til Cape Town I Sør-Afrika for å delta I “Gym for Life 2nd World Challenge”.

Demokraten var på en av de siste treningene og oppvisning for foresatte I Glemmenhallen forleden. Det var mange spente ungdommer som viste hva de kunne at symmetrisk akrobatikk og gymnastikk. Først hadde de en oppvarming som kunne ta pusten av hvem som helst, før de viste hva de var gode for av løft, hopp og akrobatikk. De klatret på hverandre, opp til tre i høyden og det var luftige svev. Sannelig var det også bra at det var høyt under taket, for i den ene øvelsen ble ei jente kaste høyt i været.

Imponerende bredde

Det er imponerende av en breddeidrettsklubb som Fredrikstad Turnforening som driver på den "gamle måten " med stor dugnadsinnsats å få til dette. Jentene trener fortsatt i Turhallen fra 1881. Der er det mye sjel, men dessverre ikke egnet for en så stor tropp på 53 jenter som har store ambisjoner. Derfor har de også fått treningstid i Glemmenhallen, den nye gymsalen på Glemmen videregående skole.

Den siste tiden har disse jentene trent opp til fire ganger i uka, og nå like før de drar to ganger pr. dag

Stor dugnadsinnsats

Dette hadde ikke gått uten mange frivillige ildsjeler som stiller opp for klubben. Spesielt i år har det ligget en stor jobb på dugnadsgruppa som har sørget for oppdrag for jentene og de foresatte. Jobbene har vært varierte, fra lagerarbeid hos forskjellige firmaer, rengjøring av leiligheter, gartnerjobb og kakebaking.

Dette har vært helt avgjørende for at ønsket om at alle som vil, skal ha mulighet til å bli med , skulle gå i oppfyllelse . Regien og planleggingen har Vivi Ann Evensen stått for med god hjelp fra Ann Marthe Evensen Storehjelm. Trening, koreografi, musikk er også deres ansvar. For de to er ingen oppgaver for store.

Troppen reiste som sagt i fredag, men konkurransene i Afrika starter ikke før 8/7. I den første perioden vil jentene få med severdigheter og kultur. Kristin og Wiggo Andersen (fra Kristins Verden og Temareiser) har lagt opp til at jentene skal få en allsidig opplevelse utenom det sportslige når de først tar denne lange reisen.

På sirkusskole

De skal besøke en sirkus-skole, barnehage samt en skole i en av de fattige bydelene i Cape Town. På skolen skal de bla. a. plante et tre hver sammen elever fra skolen. Dette er et idealistisk prosjekt som Fredrikstad Kommune er med på å sponse.

De skal også besøke fangeøya Robben Island, hvor Nelson Mandela satt fanget i mange år og det berømte fjellet Table Mountain. Selvfølgelig blir det satt av tid til en del finpussing av gymnastikk-programmet.

8. juli starter den viktigste delen av oppholdet i Sør-Afrika. Da er det full fokus på treningene og konkurransen. Selve konkurransedagen er 11. juli. Som treneren sa under oppvisningen onsdag – ”Vi går for gull”.

Forrige helg deltok Fredrikstad-jentene i N.G.T.F.s uoffisielle NM i Hamar. Der fikk de selvsagt gull. Da fikk også en fin gjennomkjøring. De fikk også vist seg fram på lørdagens store gallashow under avslutningen på turnuka på Hamar.

Spente jenter

De jentene som Demokraten snakket med var meget spente på hva som ville møte dem i Afrika. Noen av dem hadde aldri reist så langt og hadde aldri vært utenfor Europa.

De var også litt i villrede hva de skulle pakke av klær, for det var jo vinter i området nå. Noen av dem strålte når Demokratens medarbeider kunne fortelle at en vinter Cape Town godt kunne sammenlignes med en vinter i Paris.

Da burde i hvert fall ikke bobledressen være med. Demokraten ønsker representantene fra Fredrikstad lykke til i Sør-Afrika og vi håper at de kommer hjem med edelt metall.

Mer fra Dagsavisen