Sport

Har lagt doping-smellen bak seg

Lørdag og søndag hadde sprangrytterne i Fredrikstad Rideklubb storfint besøk. Klubben hadde nemlig hyret inn landslagsrytteren Tony Andrè Hansen som instruktør.

Ivrige ungjenter satt tilbake med mange nyttige tips. Tony Andrè Hansen er mannen som kom i begivenhetens sentrum etter lagkonkurransen under OL i Beijing i 2010.

Etter å ha sikret bronse for Norge i lagkonkurransen ble det norske laget etter hvert disket. Årsaken var at det ble funnet mikroskopiske mengder av et forbudt stoff i hestens blodprøve.

–Kjedelig sak

–Det var jo en litt kjedelig sak. Hvordan hesten fikk i seg dette stoffet står fortsatt som et mysterium. Jeg ble til syvende og sist dømt for feilmedisinering – og fikk fire måneders karantene. Denne episoden har jeg for lengst lagt bak meg. Nå har jeg blikket rette framover og kommer til å satse for fullt videre.

–Hva med OL i London?

–Der er vi dessverre ikke kvalifisert. Vi får heller satse på OL i 2018. Nå har jeg flyttet til Moss, nærmere bestemt til Jeløya. Der er jeg i ferd med å bygge opp et ridesenter, sier Tone Andrè Hansen.

Gode talenter

–Etter å ha sett rytterne her i Fredrikstad Rideklubb på nært hold kan jeg slå fast at klubben rår over flere gode talenter. Men sprangridning er ingen enkel sport å hevde seg i.

Ikke når vi snakker om internasjonale konkurranser. Man kan alltids kjøpe seg til hurtig suksess hvis man har økonomi til å kjøpe seg en klassehest.

Men det hjelper bare et stykke på vei. Skal man nå opp må også rytteren være hundre prosent kompetent. Da nytter det ikke med snarveier. Kun hardt og målbevisst arbeid gjelder. Hest og rytter er like viktig. 50-50, sier landslagsrytteren.

–Noe av problemet her i Norge er at de beste hestene blir solgt til utlandet. Dermed sitter vi ofte igjen med den nest beste. Da blir desto mer viktig at de rytterne vi har er skikkelig skolerte.

Klare meldinger

Tony Andrè Hansen følger jentene fra Fredrikstad Rideklubb med argusøyne.

–Føttene skal peke nedover! Finn balansen på hesten! Det er dere som skal bestemme over hesten og ikke omvendt!

Tony Andrè roper ut sine råd med klar røst – og jentene prøver ivrig å etterkomme rådene.

–Det er viktig at vi som har holdt på en stund deler erfaringen vår med de yngre. Vi er jo glad i sporten vår og gjør gjerne en innsats for å bidra til å styrke rekrutteringen, sier han.

Lærte mye

Amalie Skaug (12) har drevet med ridesport i seks år. Stert sett hver eneste dag er hun på ridesenteret der hun gir hesten sitt daglige stell og trener med den. Hun stortrives i ridehallen med Tony Andrè Hansen som instruktør.

–Han har kommet med mange gode tips. Han påpeker hva vi gjør feil – og viser hvordan det skal gjøres. Nå skal vi trene på svingteknikk og på hvordan vi skal sitte mest mulig riktig på hesten.

Det er mange detaljer som er viktige og som må stemme dersom man skal bli en god sprangrytter, sier Amalie i det hun legger i vei med sin firbente følgesvenn, ved navn ”Rocky”.

Mer fra Dagsavisen