Sport

Nytt møte mellom gamle teknikere

FFKs Åge Johansen og Vålerenga Erik Foss var i sin tid to av norsk fotballs fremste teknikere. I helgen møttes de til dyst i Lærdal. Vålerenga trakk det lengste strået, men FFK-veteranene ga dem tøff kamp.

Veteranturneringen i Lærdal har etterhvert blitt en årlig tradisjon. Her treffes noen av tidligere tiders største fotballprofiler. Årets FFK-lag var noe amputert på grunn av flere forfall i siste liten, men Åge Johansen lar seg ikke skremme av en «skral» kropp når han kjenner lukten av sagmugg.

Vinnerinnstinkt

- Lysten til å vinne er der fortsatt, sier Åge.
- Men samtidig gjelder det å bruke hue. Jeg er ikke lenger villig til å ofre liv og helse. Men vinnerinnstinktet er i høyeste grad til stede og i enkelte situasjoner lever vi kanskje litt farlig, innrømmer Åge.
For å være på den trygge siden bestilte FFK-teknikeren massasje etter hjemkomsten i går.
- Det er klart en gammel kropp blir stiv og støl etter en slik utladning. Dessuten har jeg slitt litt med en dårlig rykk. Massasjen gjorde underverker. Nå er det bare å stille siktet mot neste års Lærdals-turnering, sier Åge.

Mye moro

Erik Foss og Åge Johansen har hatt nappetak på fotballbanen før. Foss, som sammen med blant andre Ivar Hoff, skaper glede og fortvilelse blant TV-2 seerne i kanalens fotballmagasin - skapte mest fortvilelse hos FFK.
I gruppefinalen mot Vålerenga var Foss nemlig svært så toneangivende da FFK ble satt på plass med 5-3.
I møtet med FFK viste Foss at han fortsatt kan mer enn å slange med leppa. Det viste forøvrig også Åge Johansen. Målfarlig som alltid var han en konstant trussel for VIF-forsvaret, men denne gang hadde Oslo-laget marginene på sin side.
Både Vålerenga og FFK stod med tre seiere hver, slik at dette oppgjøret ble direkte avgjørende for videre avansement.
FFK slo i tur og orden Ritz Witch 3-2, Odin 8-1 og Årdal 8-1 - før Vålerenga satte bom for finaleplanene.

Høydepunktet

- Med alle respekt for det sportslige. I Lærdals-turneringen er det banketten som er det store høydepunktet. Her sitter replikkene løst og med så mange rappkjefta personligheter blir det naturligvis mye moro, forteller Åge.
- Det var forøvrig svært god deltakelse. Både Rosenborg, Vard, Viking, Sogndal Vålerenga og FFK var på plass - for å nevne noen av de mest kjente lagene.
- Rosenborg stilte jo med det reneste ungdomslaget, men spillere som «Mini» og Kåre «Bruttern» Ingebregtsen i sin midte, forteller Åge.
- Turen over fjellet gikk sammen med Ham Kam, Lillestrøm og Vålerenga. Det gikk ordentlig for seg. Ikke minst takket være den gamle stordommeren Ivar Fredriksen - som fortsatt holder koken.
- Selv om vi stilte med et noe amputert lag gjorde vi det bedre denne gang enn i de to forgående års turneringer. Neste år er vi naturligvis på plass igjen. Da skal vi møte skikkelig forberedt, avslutter FFK-strategen.
Hvem som vant?
- Et svensk lag. Og de hadde samlet sammen spillere fra hele Sverige. Typisk svensk, flirer Åge.

Mer fra Dagsavisen