Sarpsborg

– Dropp ankerdrammen hvis du ikke har ankret opp for godt

Det er godt kjent for folk at alkohol og bilkjøring ikke hører sammen. Usikkerheten – og feilvurderingene – oppstår når man er i båten, mener organisasjonen Av-og-til.

Med høysesong for båtliv er det god grunn til å hjelpe folk med å friske opp bevisstheten, mener Av-og-til og Sarpsborg kommune, som denne uka lanserer kampanjen «Klar for sjøen».

– Så glemmer du barna

Alkohol og ruspåvirkning er involvert i minst hvert femte dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Det er påvist at selv lav promille (under promillegrensa på 0,8) påvirker oss i en slik grad at vi blir dårligere båtførere. Konsentrasjonsevnen reduseres, reaksjonsevnen reduseres. Og vi blir mer risikovillige.

– Man tar seg kanskje én dram før man klapper til kai, én ankerdram og én når man skal slappe av litt. Det baller fort på seg, og det skjer så umerkelig. Og så glemmer du barna som hopper i land og om bord i båten. Derfor tror jeg disse kampanjene er veldig viktige, sier utvalgsleder for velferd og folkehelse i Sarpsborg kommune, Lisbeth Nesteng.

Kommunen og Redningsselskapet har nettopp signert en avtale med Av-og-til for å fremme alkovett på og ved sjøen.

– Kommunen satser på å trygge barn, ungdommer og familier på sjøen. Vi samarbeider og gjør avtaler med frivillige for å spre budskapet, sier rådgiver i kommunen, Liv-Torill Osland Lunde.

– For mange, ikke for alle, blir alkoholvanene annerledes på sommeren og i ferietider, fastslår helsesjef Øivind Werner Johansen.

Flere ulykker til sjøs

– Det er sikkert også litt situasjonsbetinget. Når du skal ut med båten og det er sommer og ferie, så har man kanskje ikke det samme forholdet som man har til alkohol og bilkjøring. Det vet man at ikke hører sammen, men alkohol og båtføring er folk litt mer usikre på, legger Osland-Lunde til.

Nettopp det er et lite paradoks. Det skjer nemlig sju ganger flere ulykker med båt enn med bil.

– I Av-og-til sier vi: «Vent med drammen til du er fornøyd og fortøyd», sier Osland Lunde.

Les også: Advarer mot feriefyll med barna

I en undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag fra Av-og-til blant sarpinger, svarer 91 prosent at de mener man bør la være å drikke alkohol når man skal føre fritidsbåt.

– Undersøkelsen viser at mange er bevisste på at alkohol og båtliv ikke hører sammen. Det er bra, for båtføring i alkorus representerer en stor risiko. Alkohol påvirker vår koordinasjonsevne, balanse og risikovurdering, evner man trenger å ha på topp når man fører en båt. Men vi er bekymret over at gode holdninger ikke alltid gjenspeiler seg i handlingene. Vi vet det drikkes en del i båt, også her i Østfold.

Mer fra Dagsavisen