Sarpsborg

Skjeberg Øllag vant publikumsprisen i Østfoldmesterskapet

På Borg Bryggeri i Sarpsborg ble det smattet, giglet, snust og diskutert sammensetninger av humle, gjær, overmoden eller bismak. I helgen var det østfoldmesterskap i ølbrygging.

Bilde 1 av 4

Alt fra Stout, Gose, pils, porter, IPA, bokk – og fruktøl ble servert de besøkende og dommere.

- Dommerne, de proffe, brukte over fem timer på å bestemme seg. Blant proffe dommerne var blant annet ølgünder Kjetil Jikiun som grunnla Nøgne Ø og bryggerne fra våre egne bryggerier i Østfold sammen med dommere fra Norbrygg. Tilbakemeldingen til hjemmebryggerne er at «nivået blir høyere for hvert år», opplyser daglig leder i Guldkorn, Ann Kristin Andreassen.

- Berg Håndteringsbryggeri gikk av med seieren. Vi gratulerer Dag Berg Svendsen (Greåker) med første plass i proffens favoritt som er en American IPA. En del av førstepremien er å få brygget øllet hos MicroMeyer i Spydeberg. Går alt bra får vi alle smakt vinnerølet når det kommer ut i butikken. Dommernes ord blir en realitet: «Denne ville vi vært villig til å få kjøpt i butikk."

Andreplassen gikk til Westum hjemmebryggeri med Erik Westum i spissen sammen med medbrygger Åge Bakken. Deres New England IPA hadde den kvaliteten, fylde og renhet som dommerne lette etter. Bryggeriet vant også publikums gunst med fjerde plass med samme brygg.

- For to år siden vant Humlasuse publikumsfavoritten. I år slo de til med å bli nummer tre i blant proffene. Jon Fuglevik og Johannes Utne l(Rygge og Råde) laget en ingefærøl som slo til i det nydelige sommerværet. Humlasuse kom også på en syvendeplass i publikums favorittklassen med sin pils.

- Den andre Østfoldmester er Skjeberg Øllag, lag nummer 1. De vant men en bokkøl med navnet Fæisbokk. For å vinne publikumsprisen gjelder det å få flest sjetonger i stemmebøtten. Publikum får smaksglass med sjetonger når de betaler inngangsbilletten. I smaksglasset skjenker bryggerne i så enn kan smake på de bryggene litt og litt. Er du i tvil kan du gå tilbake og få en smak til. Kan du lite om ølets kulturelle historie og kunst, får enn det her. Ingen kan vel så mye om sitt eget brygg, sammensetninger, smaksforsterkere og tilbehør. Her har bryggerne tatt med seg alt fra oster, sjokolade, kaker eller salt potetgull for å lokke til seg en sjetong eller to. en opplevelse du ikke bør gå glipp av ved neste anledning, melder Andreassen.

Andre plass gikk til EA Gårdsbryggeri som besto av Andreas Ek (sønn til Ek Gårdskjøkken på Manstad) og Erlan Andreassen. De deltok for første gang. Gleden var stor når publikum mente deres lager var av ypperste klasse.

Vidtskue Brygghus fra Rolvsøy fikk den siste pallplassen med en porter. De var også et populært besøk blant publikum med sine fem ulike øl av umse slag og langstekt svin med saus tilpasset porteren.

Mer fra Dagsavisen