Sarpsborg

Lokførerne mener NSB stopper for mange tog

- Det er helt uhørt å stoppe så mange tog, mener lokførerne.

Fra klokken 23 innstilles alle lokaltog på Østfoldbanen. Noen regiontog i Østfold, samt noen av togene mellom Oslo og Bergen vil også bli berørt.

Lokførerne som er i streik reagerer og mener NSB bruker passasjerene til å tilspisse situasjonen.

Til NRK sier forbundslederen i Norsk Lokomotivforbund, Rolf Ringdal, at det ikke er nødvendig å innstille så mange tog. Han sier at flere tog uten problemer kunne vært kjørt.

- Både jeg og streikekomiteen synes dette er helt uhørt, sier Ringdal som mener 210 avganger kunne vært gjennomført i helgen og mandag.

NSB mener på sin side at de ikke under noen omstendigheter bruker passasjerene.

- Ja, det er helt feil. Vi kommer aldri til å bruke en streik på den måten. Vi ser at med så få lokførere på jobb så ville vi kun ha fått kjørt noen tog og det ville blitt uforutsigbart og satt sikkerheten på spill, sier Håkon Myhre, pressetalsmann for NSB.

Kilder Sarpsborg24 har snakket med bekrefter at flere tog uten problemer kunne vært kjørt. At tog kan bli fulle er ikke uvanlig mener lokførerne. I konduktørenes håndbok står det klart at et fullt tog ikke skal innstilles.

"Et fullt tog skal ikke innstilles fordi det er fullt. Et fullt tog skal framføres dersom retningslinjer om tilsyn og frie rømningsveier håndteres som beskrevet. Å innstille toget, vil skape større passasjertetthet og mer vanskelig situasjon på plattform og for neste tog som kommer." står det i boka.

Ringdal skjønner lite av NSBs argumentasjon om å innstille tog.

- Det er mange passasjerer som har opplevd at det har vært fulle tog før uten at det har vært snakk om å innstille det. Så det er påfallende at det i en streikesituasjon skal ramme passasjerene med at NSB innstiller tog, sier Ringdal til NRK.

Mer fra Dagsavisen