Nyheter

Sara (29) lanserer pannekakebok

Fredrikstad-jenta Sara Johannessen (29) har jobbet som fotograf for slottet, Jens Stoltenberg og Norges Fotballforbund. Nå gir hun ut pannekakebok med Lise Finckenhagen.

– Jeg fotograferer hele tiden. Jeg ser bilder i det meste og i de fleste, sier Sara Johannessen (29).

Gressvik-jenta begynte å ta naturbilder da hun var 14 år gammel, og skjønte raskt at det var fotografering hun ville drive med.

– Jeg skjønte jeg ville jobbe med dette da jeg oppdaget at det å ta bilder gjorde meg lykkelig. Heldigvis klarte jeg å få det til å bli jobben min. Så egentlig har jeg ingen jobb. Jeg lever av hobbyen min, sier hun entusiastisk.

– Hadde fantastiske lærere

15 år gammel begynte hun på Medier og kommunikasjon på Glemmen videregående skole.

– Der lærte jeg masse av noen fantastiske fotolærere, forteller hun.

Veien derfra var kort til Fredriksstad Blads ungdomsredaksjon, U-Zone, hvor hun ble frem til hun som 19-åring flyttet til Oslo for å studere på fotojournalistikklinja ved Høgskolen i Oslo.

– Jeg ble tilbudt å jobbe som frilanser i Scanpix ved siden av skolen, så der lærte jeg å bli pressefotograf. Etter det har jeg blant annet jobbet for slottet, Jens Stoltenberg og Norges Fotballforbund, sier Johannessen.

Møtte Finckenhagen i VG

Etter hvert kom hun seg inn i VG, hvor hun traff mange likesinnede fotografer.

– VG har en fantastisk fotoavdeling og bælbra folk som snakker samme fotospråk, forteller hun.

I mediehuset ble hun for fem år siden kjent med kokken Lise Finckenhagen som trengte en matfotograf til å ta bilder én gang i uka. Det skulle vise seg å bli litt av et arbeidsforhold.

– Jeg hadde aldri tatt matbilder før, men tenkte som Pippi at «dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert», ler hun.

Da mateventyret startet for fem år siden, hadde Johannessen ingen planer om at det hele skulle ende i en pannekakebok. Men det gjorde det, og i dag, torsdag, er det boklansering i lokalene til Cappelen Damm i Oslo.

– Pannekakeboka er en kokebok for alle. Den er båd enkel og avansert og krever ikke for mye. Pannekaker smaker godt og passer til både hverdags og fest og alt midt i mellom. I boka har vi derfor samlet er bredt utvalg av pannekaker fra hele verden innenfor to permer. Og siden pannekaker kan være så mangt, og ikke bare tykke med blåbær og sukker, finnes det også oppskrifter på alt fra friterte pannekaker til pannekaker med sjokoladefyll, forteller hun.

Lager rosa pannekaker

– Hva har vært det morsomste med å jobbe med denne boka?

– Det morsomste har vært å jobbe seg gjennom og spise og fotografere alle de ulike variantene av pannekaker som finnes i verden. Hællemåne, så mye rart det er. Og ikke minst godt, sier hun og legger til:

– Nå serverer jeg for eksempel alltid pannekaker til barna som er med døtrene mine hjem fra skole og barnehage. Og det er skikkelige pannekaker, altså. Sånne som blir kastet opp i lufta og som inneholder rødbeter som gjør dem rosa, ler hun.

For Johannessen er ingen arbeidsdager like. Eller vanlige.

– Jeg har ingen vanlige arbeidsdager, og ingen er like heldigvis. Jeg vet det høres ut som en klisjé, men jeg har virkelig ikke to dager som er like. Som regel er jeg på fotoshoot, enten på location eller i studio, eller på reise til en fotoshoot, eller så sitter jeg på en av de små og rare kafeene på Grünerløkka, som jeg bruker som fotoredigeringskontor, forteller 29-åringen til Demokraten.

Blir inspirert av mennesker

I løpet av sin karriere som fotograf har Johannessen fått være med på mye. Derfor synes hun det er vanskelig å plukke ut hva som har vært det morsomste å jobbe med.

– Det var både gøy og stas å være fotografen til Jonas Gahr Støre under valgkampen. I tillegg har jeg vært flere ganger i Bangladesh, hvor jeg har fotografert et søskenpar på et barnehjem for blinde jenter. Det er nok jobben som har satt mest merke i meg og formet meg som fotograf, sier hun og legger til:

– I tillegg tar jeg mye reklamefoto, og det å jobbe med Moods of Norway er for eksempel alltid veldig morsomt.

– Hva inspirerer deg når du tar bilder?

– Mennesker. Fine, rare, rynkete, unge og gamle mennesker. Å få lov til å reise rundt i verden og se kulturer, smake på maten, være inntil og oppleve. Musikk, mat og meninger, eller lys og stemninger. Det kan være rare dager, solskinn eller skogen, sier hun og tilføyer:

– Og ikke minst det å vaske opp. Det gjør jeg gjerne sammen med pappa, for da kommer alle ideene, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen