Nyheter

Nye sentrum vokser fram

Dessverre, vil nok mange si, har Fredrikstads preg som en sjarmerende mellomstor norsk by allerede blitt skjøvet i elva - men dette er ikke spesielt for vår by, eksemplene er mange fra vårt langstrakte land, skriver Demokraten på lederplass.

For snart 20 år siden solgte Kværner Eiendom AS mesteparten av tomteområdene med bygninger på Kråkerøy. På Blomsterøya hadde skipsfartshistoriens siste nagle blitt klinket fast og det nye selskapet Værste AS så dagens lys.

Et investeringsselskap dratt i gang med lokale eiere og investorer. I dag er eierskapet fordelt mellom Fredrikstad Energi, Fredriksborg Utvikling, Brynildsen(Jofaz og Anja Invest) og Johannson Handel. Styret i selskapet består av leder: Jon Brynildsen, Nestleder: Terje Moland Pedersen og styremedlemmene: Trond Andersen, Morten Fredriksen, Anders Brynildsen, Svein Høiden, Magnus Fredriksen, Johan Johannson og Peter Groth.

Selskapet Værste AS med administrerende direktør Trond Delbekk i spissen har vist nytenking, god langtidsplanlegging og ikke minst målrettet gjennomføringsevne - soliditet og god likviditetsgrad er selvfølgelig også viktig å ha med både på tegnebordet og på vei til banken.

Slik vi oppfatter selskapets arbeid velger de å gå noen nye veier når prosjekter skal gjennomføres - vi har tidligere skrevet om samarbeidsløsningene med Fredrikstad kommune som har vært lønnsomme for begge parter.

I går presenterte Værste sine gigantiske planer for Værstetorvet som planlegges i området fra gangbrua og opp til starten på Rødsbakken. To milliarder kroner skal investeres, og de omfattende planene inneholder et kjøpesenter på 20.000 kvadratmeter, 250 nye boliger, kontorbygninger og 6.000 kvadratmeter med butikker på gateplan.

Dessverre, vil nok mange si, har Fredrikstads preg som en sjarmerende mellomstor norsk by allerede blitt skjøvet i elva - men dette er ikke spesielt for vår by, eksemplene er mange fra vårt langstrakte land. «Dette området vil oppleves som en forlengelse av Fredrikstad sentrum», sa Trond Delbekk på gårsdagens pressekonferanse.

Det vi tidligere definerte som Fredrikstad sentrum er per dato oppsmuldret og ligger mer eller mindre spredt utover fra Torvbyen og ned til gågata. Lettere omskrevet med Delbekks ord velger vi derfor følgende; «Aksen fra Torvbyen til Værstetorvet kommer til å bli Fredrikstad sentrum».

Noe som helt sikkert er som musikk i ørene for Værsteledelsens tankegang - byutvikling er endring, kursen er staket ut!

Mer fra Dagsavisen