Halden

-Noe av det beste ved jobben min er å få være så tett på samfunnsutviklingen

Jobben min : Halden 24 intervjuer haldensere om jobbene deres. I dag: rådmann i Halden kommune Roar Vevelstad.

Navn: Roar Vevelstad
Stilling: Rådmann
Ansatt i: Halden kommune
Alder: 48
Familie: Gift med Eva. Har ett barn med Eva, samt to bonusbarn

 
Tekst: Ellen Midtfjeld

Hva går jobben din ut på?  
 
- Jeg er øverste leder av den administrative delen av kommunen, og dermed ansvarlig for den samlede virksomheten. Det er mitt ansvar at virksomheten er god og effektiv, og innenfor de økonomiske rammene kommunestyret har satt og det lovverket vi opererer under.

Det er jo stor politisk aktivitet i kommunen, og dette medfører mange møter og mye saksbehandling og oppfølging av vedtak. Dette er en viktig del av jobben min.
I tillegg til å følge opp planer som er vedtatt lokalt skal jeg også følge opp statlige vedtak og planer.  
 
Jeg har dessuten personalansvar for staben min. Det å være leder for mange mennesker betyr mye oppfølging. Det er viktig med tett oppfølging av medarbeidere, spesielt i en sånn omstillingssituasjon som Halden kommune er i nå.  
 
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?  
 
- Jeg står opp klokka fem og går tur med hunden, og så er jeg på plass på jobb et sted mellom seks og halv sju.

Jeg starter alltid dagen med et forsøk på å bli à jour med mail og post, men tiden strekker ikke alltid helt til. Det blir ofte til at jeg leser post og email hjemme på kvelden. Jeg bruker mesteparten av dagen på møter, og på å forberede møter og igangsette prosesser. Det er hektisk, men jeg trives med et høyt tempo!
 
 - Når kommer du hjem fra jobb?
 
- Der har kanskje jeg og kona forskjellig oppfatning! Jeg mener at jeg stort sett er hjemme til middag klokken fem, men det gjør nok ikke hun. Det hender nok ganske ofte at det blir kveldsjobbing.
 
Hva er det beste med jobben din?
 
- Noe av det morsomste ved jobben er å se at systematisk arbeid gir virkning. Og så er det artig å se at det å sette fokus på noe hjelper. En annen ting som er verdifullt for meg ved denne jobben er å få være så tett på en samfunnsutvikling. I det legger jeg det samfunnsoppdraget vi har. Vi leverer for eksempel tjenester til haldenserne i alle livets faser, og det å kunne bidra til å gjøre en forskjell for enkeltmennesker er veldig givende. Det er også morsomt å legge til rette for de ulike politiske gruppene, og å være så tett på dem og avgjørelsene de tar.

En ting som jeg har oppdaget gjennom denne jobben er at haldenserne har et helt spesielt engasjement for byen sin. Det synes jeg er flott.
 
Hva er de største utfordringene ved jobben din?

- Det å ønske og ville mye, for så å måtte innse at man får ikke til alt. Man må ha tid og penger for å få ting gjort. Det legger en demper på ting. Ofte føler jeg en utålmodighet i forhold til å få ting gjort. Innbyggerne i kommunen har visse forventninger i forhold til kommunen, men de økonomiske rammene er stramme.
 
Hvis du hadde fått 50 millioner som du kunne putte i et hvilket som helst prosjekt i kommunen, hva ville du ha brukt pengene på?

 - Da ville jeg ha investert i to ting: Det første jeg ville investert i hadde vært å designe fremtidens skole. Folkehelseprofilen viser at vi har noen utfordringer når det gjelder skole.  

Et annet område jeg ville ha satset på var næringslivet. Jeg ville brukt midler på å utvikle flere arbeidsplasser.  
 
Hvis du skulle ha gitt noen råd til en blodfersk rådmann i Halden i dag, hva ville det ha vært?
 
- Da ville jeg ha sagt: Fokus på resultater! Og bruk kompetansen i organisasjonen. Se medarbeidere, og ha god dialog med politikere og ordfører.

Målet er satt, ha fokus på de økonomiske rammebetingelsene.
 
Hva er den viktigste du har lært i denne jobben?
 
- Det viktigste må være betydningen av god kommunikasjon. Det er viktig å ha god og klar dialog med de ulike aktørene i organisasjonen.

En annen viktig ting jeg har lært er nødvendigheten av godt samarbeid. Man må se og høre medarbeidere, og dra i samme retning. For eksempel er det å ha en god dialog med tillitsvalgte viktig for meg.
I den situasjonen vi er i kommunen nå blir disse tingene enda mer viktig.
 
Hva drømte du om å bli da du var liten?
 
- Jeg tror kanskje det var brannmann. På et eller annet tidspunkt begynte jeg å drømme om å jobbe i bankvesenet, jeg tror det var på ungdomsskolen.
 
Hvorfor ble du økonom?
 
- Jeg har bestandig hatt en interesse for tall. Jeg synes både bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi er interessant. Det handler om verdiskapning, og det er et interessant tema.  
 
Hva sysler du med på fritiden?
 
- Det er jo begrenset hvor mye fritid en har i denne jobben. Tiden jeg har til overs bruker jeg på å følge opp femtenåringen i huset. Der er det både skolegang og fotball som skal følges opp, og så må jo hus og hage og biler vedlikeholdes.
Jeg er opptatt av å få trent, jeg hadde et mål om å få tid til å trene to eller tre dager i uka men det blir ikke tid til mer enn en dag i uka sånn det er nå.

I helgene forsøker jeg å koble av, men det blir ofte jobbing da også. Ellers er jeg glad i å gå tur i skog og mark. Vi har en hytte på Rondane, men det er litt langt unna så vi reiser bare dit i skoleferiene. Det er veldig fint å gå tur i fjellet der oppe. Den beste måten å koble av på er å bevege seg!
 
Hva har du i matpakka i dag?

- I dag har jeg ikke med meg matpakke, for det var ikke nok brød hjemme. Ellers har jeg matpakke, gulost og kjøttpålegg. Det går ned på høykant, jeg bruker sjelden mer enn ti minutter på lunsjen. Jeg burde sikkert være flinkere til å ta meg en halvtimes lunsjpause. Før jeg møtte Eva kjøpte jeg alltid mat i kantina, men det syntes hun var ufornuftig bruk av penger. Som økonom er jeg jo enig i det. Så nå er det matpakke hver dag!
 
Hva har du som bakgrunnsbilde på pc-en din?

- Det er et bilde av Fredriksten festning, et omriss med månen i bakgrunn. Ganske flott.  
Festningen er både flott å se på og et fint symbol for Halden synes jeg.

Mer fra Dagsavisen