Fredrikstad

«Kunsten å ikke passe inn»

– Å være annerledes er en gave, å tenke med eget hode er en berikelse, synes fotograf Anna Maria Gentili.

Fredag kveld åpner 42-åringen utstillingen «Kunsten å ikke passe inn» i ateliéet «Den lille Gale» i Donkejon-haven. Her formidler hun gjennom bilder tatt med eget kamera hvordan det er å være en outsider i samfunnet.

Homofili og «gale» proporsjoner

– Jeg betrakter meg selv som smågal. Jeg har sterke meninger, hater small-talks, bryr meg overhodet ikke om klesmoter og blir ofte sett på som rar av andre. Derfor føler meg egnet til å gjøre dette prosjektet, forteller ex-italieneren som kom til Norge og Fredrikstad for 12 år siden.

– Hva skjuler seg bak tittelen «Kunsten å ikke passe inn»?

– Der finnes fotografier av tilsammen elleve mennesker - åtte menn og tre kvinner - som alle kan kalles for annerledes. Vi snakker om homofili, om å ha kropper med det som noen kaller for gale proporsjoner men som egentlig er fantastiske proporsjoner og om mennesker som har hatt en mentalt vanskelig fortid. Jeg har også bilder av en journalist som opplever å ikke bli forstått når han dekker tragiske ulykker i samfunnet. I det hele tatt har jeg speilet mennesker som betrakter seg selv som ikke å være A4 og uniforme, forklarer Gentili.

Foto og terapi

Anna Maria Gentili er ingen nykommer i fotografi-kunsten. Hun har holdt utstillinger i mange land og vært aktiv bak kameraet siden skoledagene.

Mitt første fotoapparat fikk jeg som 11 åring. Underveis har jeg fått en sterk tro på bildenes språk. Fotooppdrag har jeg aldri tatt. Det blir for sensurerende for meg. Jeg har faktisk ikke ønsket at fotografering skal bli til et yrke for meg, med alt det kjedelige og byråkratiske som følger med. Fotografering skal være en slags terapi, en utgang der følelser og ideer blir sluppet fri, poengterer Gentili.

Under åpningen fredag kveld blir det bokstavelig talt innslag av slagverkeren Francesca Tullio.

Mer fra Dagsavisen