Hvaler

Har aldri godkjent valget på Hvaler

– Fylkesmannen (Statsforvalteren etter 1.1.2020) har godkjent valget av formannskapet på Hvaler, hevder ordfører Mona Vauger. Men Statsforvalteren bedriver ingen godkjenning av de kommunale formannskapene, opplyser Statsforvalteren selv.

Striden om det mannsdominerte politiker-organet på Hvaler, hvor Frp-toppen Cathrine Linnes mener sammensetningen er ulovlig, fortsetter med uforminsket styrke.

Cathrine Linnes

Tirsdag mottok Linnes et brev fra Statsforvalteren som opplyser at de aldri har sett et dokument i sakens anledning og at Statsforvalteren heller ikke har som oppgave å kontrollere utfallet av verken formannskapsvalg eller valg av kommunestyrer i landets kommuner.

Dette skriver seniorrådgiver Cathrine Lied Meyer hos statsforvalteren blant annet i sitt brev til Cathrine Linnes (Frp):

«Statsforvalteren kan imidlertid ikke se å ha mottatt noen dokumenter fra Hvaler kommune hvor den ber om godkjenning av valg av formannskap, eller dokumenter i forbindelse med at vi har godkjent et slikt valg. Vi viser til at kommunestyrets valg av medlemmer til forliksrådet skal sendes til Statsforvalteren for kontroll, jf. domstolloven § 58, men at det ikke er noen tilsvarende automatisk kontrollordning av kommunestyrets valg av medlemmer til formannskapet etter kommuneloven.»

– Må gå sin saksgang

26. mars uttalte likevel ordfører Vauger at Statsforvalteren hadde godkjent valget av formannskapet på Hvaler som består av 28 prosent damer og 72 prosent menn.

På spørsmål fra Demokraten om hvordan dette kan være riktig når «statens forlengede arm» ikke har noen oppgave med å godkjenne slike valg, svarer Vauger slik via e-post:

– Når vi ikke hører noe fra Statsforvalteren anser vi valget som godkjent. Det er det jeg har forholdt meg til hele tiden.

Demokraten har også spurt ordføreren om hun nå vil kontakte Statsforvalteren om det mannsdominerte formannskapet på Hvaler, slik Linnes har gjort:

– Dette må gå sin saksgang, og jeg må bare forholde meg til det Statsforvalter konkluderer med, svarer Vauger på det.

Mona Vauger (Ap)

– Bør være litt mer ydmyk

Cathrine Linnes sier hun er forundret over Mona Vaugers befatning med formannskapssaken på Hvaler hvor nettopp ordføreren er talsperson.

– Det virker som om Vauger ikke helt har forstått at Statsforvalteren er uten noen rolle å spille i denne saken. Å likevel si at Statsforvalteren har godkjent formannskapsvalget blir derfor drøyt. Hun kjenner ikke spillereglene, tenker jeg. Kan ikke heller Mona Vauger si at det var hun, som ordfører, som hadde et ansvar med å få på plass et formannskap med best mulig kjønnsbalanse, slik loven krever? Så; hadde jeg vært Mona Vauger ville jeg vært litt mer ydmyk, understreker Frp-gruppeleder Linnes, som til daglig er høyskolelektor ved HiØ.

– Hvordan tror du Statsforvalteren konkluderer i lovlighetskontrollen du selv har bedt om?

– Jeg tror Statsforvalteren sier som professor Jan Fr. Bernt, som jo har vært med på å forfatte Kommuneloven, at formannskapet på Hvaler er ulovlig sammensatt. Statsforvalteren har egentlig ikke noe valg slik jeg ser det, poengterer Cathrine Linnes.





Mer fra Dagsavisen