Hvaler

Professor om formannskapet på Hvaler: – Ulovlig

Det mannsdominerte formannskapet på Hvaler må være ulovlig sammensatt, konkluderer professor emeritus Jan Fr. Bernt ved Universitetet i Bergen.

Frp-eren Cathrine Linnes får dermed støtte fra Norges fremste ekspert på Kommuneloven i sin kamp for å få en av plassene i det mannsdominerte politiker-organet på Hvaler.

Cathrine Linnes

– Ikke til å ta feil av

Linnes har, som Demokraten skrev i mars, over lang tid påpekt den manglende kjønnsbalansen i øykommunens formannskap, hvor det sitter fem menn og to kvinner rundt bordet.

Før påske ba hun Statsforvalteren gripe inn. Nå har statens forlengede arm bedt kommunen om en uttalelse og overfor Demokraten bekrefter seniorrådgiver Cathrine Lied Meyer fredag at Statsforvalteren vil gjennomføre en mulig lovlighetskontroll basert på svarene som kommer fra kommunen.

Men i påvente at prosessen skal gå sin gang, har Linnes også engasjert professor Jan Fr. Bernt. Dette etter en anbefaling fra Frps ledelse sentralt.

– Tilbakemeldingen fra Bernt er ikke til å ta feil av. Formannskapet på Hvaler skal ikke bestå av 72 prosent mannfolk og 28 prosent kvinner. Dette må være konsekvensen av hva den kjente professoren skriver, sier Linnes til Demokraten.

Professor Jan Fridthjof Bernt.

– Vedtak kan være ugyldige

I brevet til Cathrine Linnes, som er Frps gruppeleder i kommunestyret på Hvaler, anfører Jan Fr. Bernt blant annet:

«Valget hos dere er gjennomført som avtalevalg, altså ved enstemmig vedtak i kommunestyret. Det er altså sju medlemmer i formannskapet, fordelt med fire fra flertallskoalisjonen og tre fra mindretallet. Av disse er to kvinner, begge fra flertallskoalisjonen. Alle tre medlemmer fra mindretallet er menn. I Kommuneloven § 7-7 tredje avsnitt første setning er det fastsatt at hvis et folkevalgt organ skal bestå av minst fire medlemmer, skal hvert kjønn være representert i organet med mint 40 prosent. I siste setning i samme avsnitt er det så et begrenset unntak fra denne regelen, blant annet for «folkevalgte organer som etter lov bare skal bestå av medlemmer av kommunestyre». Da skal denne regelen bare «følges så langt det er mulig». Ved forholdsvalg har man en tilsvarende regel, men den gjelder da bare innen den enkelte liste som stilles til valget. Når valget skjer som avtalevalg, gjelder derimot kravet om kjønnsmessig balanse for formannskapet som helhet. Det valget om du omtaler her, må derfor være ulovlig. Det betyr at formannskapet deres ikke er lovlig sammensatt, med den konsekvens at vedtak som treffes der vil kunne bli ugyldige», understreker Bernt i sin tilbakemelding.

Vauger vil avvente

Seniorrådgiver Cathrine Lied Meyer hos Statsforvalteren har også sett brevet fra Bernt.

– Det er nok ingen tvil om at det han skriver er riktig. Men det vil være galt av meg å kommentere dette så lenge saksbehandlingen pågår. Nå må vi først få inn uttalelsene fra Hvaler kommune, påpeker Lied Meyer.

Ordfører Mona Vauger (Ap) sier til Demokraten at hun tar for gitt at Hvaler kommune driver sitt formannskap i tråd med norsk lov:

– Da valget i 2019 var gjennomført ble protokollen sendt til Fylkesmannen (nå Statsforvalteren) for godkjenning. Og godkjenningen har vi fått. Jeg kan derfor ikke gjøre annet nå enn å avvente konklusjonen fra Statsforvalteren. Men det jeg ellers kan si er at Frp og opposisjonen fikk det som de ville da plassene i formannskapet skulle fordeles. At Frp sprekker etterpå er ikke noe jeg kan gjøre noe med, understreker Vauger overfor Demokraten.

– I framtiden må det ikke være viktigst å eie. Men å oppleve, delta og leie, sier Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap).

Om lovlighetsklaging skriver professor Bernt i sitt brev:

«Jeg er forbauset hvis ikke statsforvalteren har reagert på dette hvis han er blitt gjort oppmerksom på det. Her foreligger klart nok slike «særlige grunner» at det både bør og må iverksettes lovlighetskontroll av dette valget etter lovens § 27-1 andre avsnitt.»

Blir klagen fra Cathrine Linnes tatt til følge hos Statsforvalteren, vil etter alt å dømme Eivind Normann Borge – eks-ordføreren fra Frp, som meldte seg ut av partiet – ryke ut av formannskapet, mens Frp-gruppelederen Cathrine Linnes vil kunne ønskes velkommen inn i det nest øverste politiker-organet i kommunen.





Mer fra Dagsavisen