Nyheter

Linnes (Frp) klager Hvaler kommune inn for statsforvalteren

– Formannskapet på Hvaler drives ikke i tråd med norsk lov, mener Frp-gruppelederen Cathrine Linnes. Nå ber hun Statsforvalteren gjennomføre en lovlighetskontroll av kommunevalget i 2019.

Midt i koronatida blåser det opp til full politisk storm i øykommunen. For i følge Linnes (41), som til daglig er førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold (HiØ), har «politikerkællane» på Hvaler, som har sittet i formannskapet i årtier, neglisjert kvoteringsreglene totalt da de for halvannet år siden skulle sette sammen formannskapet for perioden 2019-2023.

– Har ikke anstrengt seg

– Eivind Normann Borge (uavh, tidl. Frp), Hans Hermann Utgård (Sp), Tore Adolfsen (H) og for den saks skyld ordfører Mona Vauger (Ap), som også har svært lang fartstid, har definitivt ikke anstrengt seg nok for å forhindre at formannskapet på Hvaler ble bestående av fem menn og bare to kvinner. Ifølge kommuneloven kreves det at kommunen gjør en innsats for at kjønnsbalansen skal bli best mulig. Det har man ikke gjort når andelen kvinner er bare 28 prosent, hevder Linnes.

Cathrine Linnes

Hun er i dag gruppeleder for Frp – et av de største partiene på Hvaler – men sitter likevel ikke i formannskapet, organet som anses som det viktigste i det løpende politiske arbeidet.

I brevet til Statsforvalteren skriver hun blant annet dette på vegne av Frp:

– Vi mener at Hvaler kommune og ordføreren har valgt å tilsidesette reglene. Vi registrerer at det er mangeårige aktive politikere på Hvaler med god erfaring som har valgt å tilsidesette reglene. Fremskrittspartiet er det nest største partiet i Hvaler kommune med et valgresultat på 18 prosent. Det er ikke lenge siden Frp påpekte sammensetning av kontrollutvalget hvor Hvaler kommune måtte foreta nyvalg. Stadig vekk opplever vi dårlig dømmekraft, anfører Cathrine Linnes overfor Statsforvalteren.

Løftes til Stortinget

– Du vil som gruppeleder ha Eivind Normann Borges plass – Frp-eren som gikk ut av Hvaler Frp for i stedet å være uavhengig?

– Ja, det vil jeg. Og det mener jeg er naturlig. Eivind representerer ingen der han sitter; jeg ville kunne representert en stor del av velgerne på Hvaler. Dette må jo enhver innse er rimelig, sier Linnes til Demokraten.

– Hva gjør du videre med denne saken?

– Nå avventer vi et svar fra Statsforvalteren. Parallelt har vi også koblet inn Erlend Wiborg, vår stortingsrepresentant. Han vil gjerne løfte denne saken til Stortinget. Dette handler jo ganske enkelt om hvordan forutsetningene skal legges til rette for at demokratiet skal utøves med god og nødvendig kjønnsbalanse, påpeker Cathrine Linnes som kom tilbake til Hvaler for en tid tilbake etter å ha jobbet mange år utenlands.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) bekrefter overfor Demokraten at han er kontaktet av Linnes:

– Vi er som kjent ikke et parti som har kjønnskvotering høyt oppe på dagsordenen. Likevel er vi opptatt av at norsk lov følges – også i en Ap-styrt kommune – som roper om kjønnskvotering. Når vi snakker om fem mann og to kvinner i formannskapet, og kommunen kanskje ikke har løftet en finger for å få til en bedre balanse, ja da mener jeg det må ryddes opp slik det er gjort i en rekke andre kommuner opp gjennom årene. I Moss for eksempel, hvor jeg kommer fra, måtte det velges et nytt formannskap for en del år tilbake. Dessuten er det en selvfølge at de største partiene skal være representert i formannskapet. Vår gruppeleder må inn der, argumenterer Wiborg overfor Demokraten.

– Hvaler Frp har ansvaret

På spørsmål til ordfører Mona Vauger (Ap) om hun mener det politiske miljøet på Hvaler har anstrengt seg nok for å få til en kjønnsbalanse som er bedre enn 28-72 prosent i mannfolkas favør, svarer hun dette i en e-post:

– Ja, absolutt. Vi er to damer og fem menn, det er ikke krav om absolutt 40/60 i formannskapet. Dette er et enstemmig avtalevalg som er godkjent av fylkesmannen.

– Er formannskapet ulovlig sammensatt, slik Linnes hevder?

– Nei.

– Når ble du først kjent med denne problemstillingen?

– For en tid tilbake. Jeg anser det ikke som en problemstilling. Når Frp har mistet sin kandidat i formannskapet – tidligere medlem i Frp Eivind Borge, som nå stiller som uavhengig i formannskapet – er det en situasjon som Hvaler Frp har ansvar for.

– Synes du selv det er ok at formannskapet på Hvaler kun har to kvinner og hele fem menn?

– Ja.

Eivind Normann Borge

– Hun vil kaste meg ut

Eks-ordføreren og eks-Frp-eren Eivind Normann Borge (71) er ikke overrasket over at Cathrine Linnes nå går til Statsforvalteren og ber om lovlighetskontroll:

– Hun (Linnes, red. anm.) har holdt på noen måneder for å forsøke å kaste meg ut av formannskapet. At hun kobler inn Statsforvalteren kunne jeg nesten regnet med ville skje. Men Fylkesmannen (som det het inntil 31.12.2019, red. anm.) har godkjent valget på Hvaler. At Fylkesmannen – eller Statsforvalteren – skal drive lovlighetskontroll av seg selv kan bare føre til ett svar: at valget på Hvaler er godkjent, sier Borge til Demokraten.

– Du er en uavhengig representant i formannskapet og representere ikke noe parti. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at jeg er valgt inn på helt lovlig vis. Og at jeg hele tida skal gjøre det som er det beste for Hvaler, poengterer erfarne Eivind Normann Borge, som er en av de lengstsittende formannskapspolitikerne på Hvaler med snart seks perioder bak seg.


«Skal følges så langt det er mulig»

Reglene om kjønnsbalanse skal følges så langt det er mulig, selv om valg av et formannskap ikke krever en absolutt balanse. Det understreker seniorrådgiver Cathrine Lied Meyer hos Statsforvalteren i en e-post til Demokraten.

Om jussen anfører hun blant annet dette:

«Det følger av kommuneloven § 5-6 at formannskapet skal ha minst fem medlemmer, og at det er kommunestyret selv som velger medlemmene blant de faste medlemmer i kommunestyret.

Valget holdes som forholdsvalg når minst ett medlem krever det, og ellers som avtalevalg, jf. § 5-6, annet ledd. Regler for valg til folkevalgte organer står i kommuneloven kap. 7. Ved avtalevalg stiller § 7-7, tredje ledd krav om kjønnsbalanse. Dette innebærer at hvis organet skal bestå av minst fire medlemmer, skal hvert kjønn være representert i organet med minst 40 prosent.

Ved valg til organ som bare kan bestå av medlemmer i det velgende organ som for eksempel formannskap, kan det være vanskelig å oppnå disse kravene. § 7-7, tredje ledd, sier derfor at sammensetningen mellom kjønnene skal følges så langt det er mulig. Det vil si at kravene til kjønnsbalanse ikke gjelder absolutt ved valg til formannskapet, men at reglene skal følges så langt det er mulig.

Spørsmål om kjønnsbalanse kan bringes inn til Statsforvalteren i form av et krav om lovlighetskontroll av valget, jf. kommuneloven § 27-1. Det er krav om at klagen må fremsettes av minst tre medlemmer i kommunestyret, og innen tre uker fra valget er gjennomført. Vi kan imidlertid ikke se at vi har mottatt en slik sak fra Hvaler kommune.

Vi viser til at vi også kan også ta opp en sak til lovlighetskontroll på eget initiativ for eksempel på bakgrunn av henvendelse fra private, men vi kan heller ikke se at vi har mottatt dette», skriver seniorrådgiveren til Demokraten som allerede tidligere i uka - og før Cathrine Linnes (Frp) sendte sitt brev - ba om Statsforvalterens betraktninger om Hvaler formannskap som altså bare har 28 prosents kvinnerepresentasjon.





Mer fra Dagsavisen