Sarpsborg

Har ikke fått besøk av tuneflua på 30 år

Willy Dørje-Berg mener han har oppskriften på hvordan man skal bli kvitt den irriterende knotten.

Bilde 1 av 2

95-åringen har lenge vært provosert over teoriene om at tuneflua oppstår i Ågårdselva. Selv har han bodd på Soli Brug ved Ågårdselva siden 1975, og vet av erfaring hvor tuneflua faktisk oppstår – og hvordan man blir kvitt den.

Irriterende insekt

Tunefluer er en knottart som suger blod av varmblodige dyr og mennesker. Den har fått navnet tuneflue, fordi den har vært kraftig utbredt i Tune-områdene i Sarpsborg. Ifølge vannbiolog, Tommy Charles Olsen pleier den å klekkes rundt St. Hans.

– Den klekkes rundt St. Hans-tider, og er mest irriterende i en 2-3 ukers periode. Det har gjennom mange år vært et irritasjonsmoment for befolkningen som lever i Tune-områdene, forteller Olsen.

Biologen tror en av de viktigste faktorene til at tunefluestormen har blitt betydelig mindre i de siste årene, skyldes mindre forurensning.

– Hvis det blir mye forurensning er det ideelt for noen arter som trives med forurensing. Tuneflua er en slik art. Vannet som renner gjennom Sarpsborg er mye renere enn det var for 20 år siden. Glomma er renere, og det er høyere krav for utslipp. Det mener jeg er mye av grunnen til at vi ikke merker så mye av Tuneflua som vi gjorde før, sier han.

En enkel og rask oppskrift

Willy Dørje-Berg er uenig med at forurensningen har en betydning for om tuneflua kommer i store mengder eller ikke.

Han er enig i at det kan være svingninger fra år til år om hvor mye en kan forvente seg, men at det er vi menneskene som må ta tak og gjøre noe med problemet.

Videre forteller han at det ikke er i Ågårdselva Tuneflua oppstår, men i Møllerødbekken, som renner ut i Ågårdselva.

– Jeg jobbet for mange år siden som formann i Lande Vel. På den tida var det fryktelig mye snakk om tuneflua, som var et stort problem. Vi tok kontakt med to nyutdannede zoologer som het Knutsen og Lillehammer. I Zoologisk tidsskrift fra 1965 skrev de en artikkel om hvordan man skal bli kvitt tuneflua. Denne oppskriften har jeg brukt, og nå har vi ikke merket en eneste tuneflue her på 30 år, forteller Dørje-Berg.

– Tuneflua legger egg overalt, men det er bare de eggene som detter utenfor en bekk som blir klekket. Larvene som ligger i områder hvor det er relativ høy temperatur klekkes, forteller han videre.

Og ifølge han selv, er oppskriften enkel.

– Da vi flyttet til Soli Brug i 1975 var det uutholdelig å leve her, da tuneflua var en pest og plage for oss. Hvert år drar sønnen min og jeg opp til Møllerødbekken og kontrollerer. Dersom det ligger flere tusen egg der, stenger vi bekken et par dager og da dør larvene. Derfor burde bekkene kontrolleres. Stenbekken, for eksempel, er et godt eksempel på en bekk der Tuneflua klekkes, fortsetter han.

– Det er latterlig at kommunene lar tuneflua komme når det er så lett å bli kvitt den, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen