Halden

Kan gjenvinnes, men i Østfold kaster vi en halv million slike i året

Bare i Østfold kaster vi årlig rundt en halv million stekeformer i aluminium, som i stedet burde vært sendt til gjenvinning.

Du har kanskje lest på pakningen når du kjøper laksefileter i aluminiumsform at de kan ovnsstekes direkte i formen? Vel, formene kan også gjenvinnes i stedet for å bli kastet i restavfallet.

Vi er ikke noe flinkere i Østfold enn i resten av landet. Bare tre av ti østfoldinger kildesorterer stekeformen korrekt i dag, viser en måling TNS har gjort for Grønt Punkt Norge, ifølge Pressenytt.

Om lag halvparten kaster i stedet formen i restavfallet som går til forbrenning, viser målingen. 15 prosent oppgir at de ikke kjøper produkter i stekeformer.

– Stekeformer av aluminium leveres inn i kommunens returordning for metallemballasje, såframt de ikke er tilgriset av matrester. Er de tilgriset, bør de skylles ut av før de sorteres. Så enkelt er det altså, sier Bjarte Grostøl, som er styreleder i Norsk Metallgjenvinning, selskapet som drifter returordningen for metallemballasje i Norge.

– På landsbasis forbruker vi hvert år 19 millioner store stekeformer og 51 millioner mindre aluminiumsformer, som leverpostei og kattemat. Til sammen utgjør det rundt 670 tonn emballasje, legger han til.