Halden

Turistene velger Fredriksten festning

Det er Fredriksten festning som drar klart mest turister til Halden i sommersesongen.

I fjor sommer var det hele 325.000 personer som besøkte festningen, forteller Liv Lindskog, turistsjef i Halden. Det blir arrangert mye på Fredriksten festning denne sommeren. Likevel er det mange turister som bare kommer for å observere den berømte festningen også.

– Folk kommer fra hele Norge for å se festningen vår. Det er mange som synes det er spennende med historien. I tillegg er det artig at vi arrangerer spøkelsesløype, som er spesielt rettet mot barn, og omvisning på festningen i juli og august, forteller Lindskog.

Hver kveld hele året spilles det av et historisk lysspill utendørs som folk kan komme og se på. Dette arrangeres til varierte tider på kvelden, da det skal være mørkt ute når lysspillet vises.

– Det er festningen som drar flest turister til Halden – ingen over, ingen ved siden av, fortsetter Lindskog.

Allsang på Grensen

Det er ingen tvil om at «Allsang på Grensen», som spilles av hver onsdag kveld på festningen, er et høydepunkt for mange turister. Lindskog forteller at dette er en stor stolthet for Halden som by.

– Allsang på grensen er jo TV2s mest sette sommerprogram. Det er klart at det er positivt for oss, og vi opplever at mange tar dette som en tur og gjerne blir her noen dager. Da er det viktig for oss at vi har andre aktiviteter som kan utføres for dem som ferierer her også, fortsetter hun.

Lindskog nevner omvisning på Rød Herregård, klatreparken «Klatring på grensen», kanoturer i Haldenkanalen, bading, flotte turmuligheter og et koselig og tydelig sentrum som høydepunkter.

– Også det å kunne ha et bein i Norge og et bein i Sverige på ett og samme tidspunkt er for mange en flott opplevelse, forteller hun videre.

En jublende hotellbransje

Lindskog forteller videre at hotellbransjen kan si seg fornøyde i sommersesongen.

– Det er flott for hotellbransjen i Halden at vi opplever en så stor turisme som det vi gjør. Hotellene i Halden nyter godt av dette, og i forbindelse med «Allsang på Grensen» fylles også hoteller som Quality Hotel i Sarpsborg seg fort opp, fortsetter Lindskog.

– I fjor var det hele 100.000 som besøkte Svinesundparken bare i sommersesongen. Det er jo ikke så rart når dette ligger midt i grenseland mellom Norge og Sverige, forteller turistsjefen videre.

For Lindberg er gode opplevelser for turistene det viktigste.

– Mange synes det er eksotisk at Halden ligger på grensa mellom to land, og det er kjempebra for oss. Vi jobber hele tida hardt for at Halden skal være en turistby som folk vil komme tilbake til, avslutter Lindskog.

Mer fra Dagsavisen