Nyheter

Ga Værste-sjefen 5 millioner i bonus

På toppen av en samlet årslønn på 2.8 millioner kroner mottok Værste-direktør Trond Delbekk en bonus på 5.0 mill. – Trond har gjort en kjempejobb! forsvarer Ap-politiker og styremedlem Svein Høiden.

Værste går så det griner. For 2016 (det sist avlagte årsregnskapet) hadde selskapet hvor Fredrikstad kommune er eier gjennom Fredrikstad Energiverk (FEAS) et årsresultat på hele 74 millioner.

Det betød også en klekkelig bonus til sjefen som står i bresjen for de storstilte bolig- og kjøpesenterplanene på det tidligere FMV-området. Bonusen var en avregning etter Delbekks fem første år i  selskapet. Etter en bonusmodell som relaterer seg til den tiden.

Har satt av nye 5.0 mill

I 2016-regnskapet for Værste hentet fra Brønnøysund-registrene som er signert styret i fjor sommer kommer det fram at Trond Delbekks årslønn var på 2.509.182 kroner. I tillegg har direktøren fått annen godtgjørelse på tilsammen 322.563 kroner. På toppen er det utbetalt en bonus på 5.0 millioner kroner. Det er også satt av ytterligere fem millioner til fremtidig bonus-utbetaling.

Ekstraordinært år

Aps Svein Høiden har sittet i Værste-styret i nesten 20 år - og representerer FEAS som eies av Fredrikstad kommune.

– Er det betenkelig å operere med bonuser i en slik størrelses-orden sett fra en politiker-representants synspunkt?

Høiden: - Nå sitter ikke jeg i Værste-styret lenger. Så det får du nesten spørre noen andre om.

- Men du er blant politiker-representantene som har signert regnskapet?

– Ja, det stemmer. Og jeg kan godt si at jeg står for hva jeg har skrevet under på, sier den profilerte Ap-politikeren og utdyper:

– 2016 ble et helt fantastisk år for Værste med et årsresultat på over 70 millioner. Dette hadde vi aldri i verden fått til uten innsatsen fra Trond. Han er vanvittig flink og en drivkraft man ikke finner maken til. Vi hadde store forventninger til 2016 i forbindelse med planene på Værste - ja. Men et slikt supert resultat kunne vi ikke forestille oss, sier en engasjert Svein Høiden.

Påvirker FEAS - og kommunen

Svein Høiden medgir likevel at en hver utbetaling Værste gjør påvirker FEAS og dermed også FEAS-eieren Fredrikstad kommune:

– Jo, dette henger indirekte sammen. Vi snakker om utgifter - ja. Men Værste har jo etter en lang oppstartsperiode vist seg å gå veldig bra. Dette i hovedsak takket være de private eierne - familiene Brynildsen og Fredriksen - som har hatt stor grad av tålmodighet. Jon Brynildsen har jo selv sagt at «hvis barnebarna mine får noe tilbake en gang i framtida, så vil jeg være fornøyd», refererer Høiden.

Gulvarealer tilsvarende 38.000 kvadratmeter forberedes nå for et nytt kjøpesenter samt for annen næringsetablering på Værste.

250 boliger skal også bygges på den gamle skipsverfts-eiendommen.

– Ikke noe vi har noe med

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) ønsker ikke å kommentere kjempebonusen Værste-sjefen har fått utbetalt:

– Nei dette er ikke noe vi i Fredrikstad kommune har noe med. Det vil være helt feil av meg å mene noe om en slik sak. Dere får heller spørre FEAS-styret, oppfordrer ordfører Nygård.

Henning Aall, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne, har en annen oppfatning:

– Jeg blir målløs. 5.0 millioner i bonus? Dette må jo bety at kommunen som majoritetseier i FEAS må følge ekstra godt med i tida som kommer, resonnerer Aall og fortsetter:

– Nå har jo energiselskapet - rett før sommerferien og i 12. time - bedt om en kapital-tilførsel på 41 millioner kroner. Dét var jo i seg selv svært oppsiktsvekkende. Og i seg selv en enda verre sak enn bonusen. Men mye tyder uansett på at forholdet kommunen-FEAS-Værste må sees adskillig mer nøye på, fastslår Henning Aall.

Mer fra Dagsavisen