Fredrikstad

Fotballkoma?

Når kællen din er helt oppslukt i fotballkampen på tv skjer det no rart me`n.

Heiarop og kampsanger fyller stua når det er favorittlaget som skal spille kamp. Godstolen er dratt fram mot tv`n, potetgullposen er i fanget og pilsen bestemt i den ene hånda. Alt annet rundt virker som bare er blitt til luft.

Jeg kaller det en slags koma. Ettersom mannen min elsker fotball har jeg en del ganger følt at han har vært helt borte for meg. Jeg har sittet ved siden av han og sagt ting som jeg ikke har fått respons på. Hvorfor blir han så borte? Går det an liksom. Gjør han det med vilje eller oppfatter han det rett og slett ikke?

«Symptomer»

Professor Hermundur Sigmundsson mener at man kan dele inn en slik interesse i 4 forskjellige faktorer:

Passion: Er å bli skikkelig interessert i et område som for eksempel fotball.

Flyt: Da blir du så engasjert at du glemmer sted og stund – du kommer inn i det man kaller flytsone.

Tilhørighet: Da er du ofte sammen med de samme vennene som liker det samme fotball laget.

Kunnskap: Her etablerer du kunnskap om det fotballaget og spillere som er på laget slik at du kan vise andre hva du vet om det. Med god kunnskap kan man oppnå en viss status.

Emosjonell energi

– For noen menn er dette altoppslukende, fordi de – i hvert fall hvis favorittlaget spiller – investerer betydelig emosjonell energi i å følge med og å håpe på et bestemt resultat, forteller Arve Hjelseth, førsteamanuensis Institutt for sosiologi og statsvitenskap fra NTNU.

Han sier også at både kvinner og menn kan bli så oppslukt av forskjellige ting som gjør at de får problemer med å følge med i ordinære samtaler eller å registrere henvendelser fra folk i samme rom.

Råd for å få kontakt

Her er noen råd om hvordan kan du få «liv» i personen som har havnet i fotballkoma. Med humoristisk sans mener Hjelseth at det aller beste rådet er nok å vente til kampen er slutt.

– At folk i dag er i sin egen verden er jo blitt mer utbredt etter at smarttelefonen kom. Det som kjennetegner fotballkoma er at man ofte er dypt involvert, mens mobilsurferen ofte bare er adspredt distrahert.

Hjelseth råder til at hvis det er viktig å få kontakt, gjelder det å si noe overraskende eller å snakke i et annet tonefall eller i en annen styrke enn den vanlige, slik at ens forventninger brytes og oppmerksomheten dermed skifter fokus.

Sigmundsson sier at hvis denne interessen og flytsonen rundt den blir et problem må du prøve å tenke på noe annet. For eksempel å bygge opp andre interesser, holde på med andre ting og prøve å arbeide fokusert med det.

Røde klesklyper

Liv Kirkeli Homdrom (52) er kona til en fotballelsker.

Fru Homdrom bor sammen med mannen Rune Kirkeli (47) i Arendal. Mannen hennes er genuint sportsinteressert og følger med det hvite og blå laget Tottenham. Den røde fargen til motstanderlaget Manchester byr han derfor veldig imot.

En gang hun hadde kjøpt røde klesklyper kunne hun ikke skjønne hvor de var blitt av da hun skulle henge opp tøy. Hun som akkurat hadde kjøpt nye. Han hadde da plukket ut alle de nye, røde klypene og kastet de. Hun måtte jo skjønne at hun ikke kunne ha røde klyper.

En annen gang skulle hun ha nytt regntøy. Hun falt for det røde. Rune forsøkte å overtale henne til en annen farge. Men da var hun såpass bestemt og kjøpte det røde plagget.

– På hvilken måte merker du at mannen din havner i fotballkoma under en fotballkamp?

– Jo, han blir veldig høyrøstet og veldig engasjert. Svett og klam og veldig mye lyd.

Han er selv klar over at han blir så engasjert og vanskelig. Det samme er hun, så hun prøver å unngå og forstyrre unødvendig.

– Har det hendt at han ikke hører deg når han følger med på en kamp?

– Ja, men egentlig pleier jeg å gå et annet sted. Man vet av erfaring at man ikke bør ta opp noe akkurat da.

Han er en fyr som fort blir engasjert. Han elsker all sport. Men Homdrom synes ikke det er på en negativ måte. Han kan sitte med venner å se en kamp selv om det ikke er favorittlaget. De har det helt fint. Kirkeli har altså alle de fire symptomene; passion, flyt, tilhørighet og kunnskap, som professor Sigmundsson forteller om.

Willy (67) elsker fotball

Willy Renè Larsen bor i Skjeberg, men er opprinnelig fra Fredrikstad. Han har stor lidenskap for fotball. Men, etter hvert som han har blitt litt eldre så er det ikke altoppslukende slik som det var før.

– Hva skjer med deg når du ser på fotballkamp hjemme?

– Hvis jeg ser på et lag jeg holder med, enten FFK eller landslaget, da blir jeg veldig engasjert. Og jeg får en gledesfølelse hvis laget vårt leder og spiller bra, men hvis det ligger under og vi driver og kjemper for hente igjen det laget som leder over oss da får jeg nesten en liten depresjon og da går tida alt fort. Da nærmer det seg altfor fort sluttsignalet. Ja, da blir jeg veldig ivrig.

Willy forteller at han kaller seg selv for en sportsidiot og at disse følelsene kommer i alle fotballkamper, men også all annen sport.

– Men er du så engasjert at du ikke hører når kona di snakker til deg?

– Hun sier at jeg har tv`n veldig høyt på.

Han ler og sier at han svarer selvfølgelig når hun spør om noe. Men hadde det vært i hans unge år, hadde tap til motstanderen Sarpsborg gjort han deprimert i en uke.

Anne L K Stene

Mer fra Dagsavisen