Fredrikstad

DJ Vera har skapt en trygg møteplass for Østfolds skeive

Vera Danielsen har lagt ned en stor innsats for homofile og lesbiske, blant annet som initiatvtaker til «Fredrikstad på skeiva». Nå er hun én av fire finalister som kan bli hedret med Østfoldprisen 2018.

– Jeg prøver å være et godt forbilde, og har alltid vært opptatt av å leve et så normalt liv som mulig. Som homofil eller lesbisk er det viktig å ikke tenke at du er en outsider, sier Vera Danielsen (61).

Det er publikum som avgjør hvem som vinner Østfold fylkeskommunes hederspris for 2018 gjennom en nettavstemning, og fram mot fristen mandag 12. november presenterer Dagsavisen de fire finalistene.

– Åpent for alle uten fordommer

Hun har i en årrekke vært sentral i det skeive miljøet i Østfold – blant annet som primus motor for «Fredrikstad på skeiva», som har holdt det gående i snart 17 år.

– Ideen er at man skal slippe å flytte fra mindre byer for å ha et slikt tilbud. Mange drar inn til Oslo i altfor ung alder, og får seg kanskje noen ubehagelige opplevelser. Dette skal være et trygt møtested der man bor.

– Gjennom alle årene med disse arrangementene har det aldri vært noe bråk eller tull. Det er åpent for alle som ikke har fordommer mot skeive, forteller Danielsen.

DJ Vera i aksjon. FOTO: Privat

Holder koken

Det var i Oslo på 90-tallet hun slo seg opp som DJ Vera, med arrangementer på utesteder der homofile og andre skeive ofte møtes. Fortsatt er hun behovet for slike arenaer.

– Innenfor dette miljøet er det også stort mangfold – du har autister, folk i rullestol, de hippeste av de hippe, transer, dragartister. Man får ikke alltid være i fred på et vanlig utested, og jeg kjenner flere som har blitt angrepet for den de er.

– Derfor er det viktig å ha plasser der man kan føle seg trygg, og tør å være seg selv, sier Danielsen.

I år ble den første utgaven av Fredrikstad Pride gjennomført, selvsagt med Danielsen blant de involverte. Hun har også fått på plass et samarbeid med gjengen bak festivalen om framtidige utgaver av «Fredrikstad på skeiva».

– Jeg holder det gående fordi folk fortsatt har fordommer, selv om det heldigvis har blitt mindre av det. Det har skapt et miljø, og mange har truffet partneren sin som de fortsatt er sammen med. Derfor er det en stor fordel å få inn yngre krefter fra Fredrikstad Pride, så det ikke blir borte den dagen jeg gir meg. Det kan også bidra til å nå en yngre målgruppe, mener DJ Vera.

Les også: Miljøforkjemper tildelt Østfoldprisen 2017
Les også: Rekordmange nominert til Østfoldprisen

Vil gi tilbake

Nå er hun én av fire som kan vinne Østfoldprisen 2018, en anerkjennelse hun setter høyt.

– Det er ganske overraskende, men veldig hyggelig at innsatsen man har lagt ned gjennom mange år tydeligvis har blitt lagt merke til. Det handler nok mye om at jeg har vært et ansikt utad for miljøet i Fredrikstad i mange år, uten å gjøre noe stort nummer ut av det. Jeg er en ganske «lugn» person, sier Danielsen.

Hun innrømmer glatt at de 100.000 kronene som følger med fylkeskommunens hederspris vil komme godt med.

– Det hadde vært fint å få en pris det følger litt penger med, slik at jeg kan gi noe tilbake til miljøet. Om jeg vinner ønsker jeg å lage et flott arrangement for alle som har vært med på «Fredrikstad på skeiva» i alle år, og alle som har kommet til underveis. Da hadde det hadde vært moro å få råd til å få inn noen litt store navn, sier Danielsen håpefullt.

---

ØSTFOLDPRISEN 2018

  • * Dagsavisen presenterer de fire finalistene til Østfold fylkeskommunes hederspris:
  • * VERA DANIELSEN (61) – ildsjel i det homofile og lesbiske miljøet på Østlandet, fra Fredrikstad.
  • * Linn Olsen (40) – regissør, koreograf og skuespiller fra Moss.
  • * Trond Henriksen (52) – miljøarbeider ved Kirkens bymisjons kafé og ungdomsklubb i Halden.
  • * Roy Moberg (54) – rittdirektør for Ladies Tour of Norway, Norges eneste sykkelritt på World Tour-nivå for kvinner.
  • * Publikum stemmer fram vinneren på fylkeskommunens nettsider. Stemmefrist er mandag 12. november.

---

Mer fra Dagsavisen