Fredrikstad

Dog Run: Hund på Hunn

Dog Run er en av Norges ferskeste sporter. Som betyr at hund og ledsager utgjør et to- eller flerspann, omtrent som i hundekjøring på snø.

Men uten vogn eller kjelke. Søndag kan du selv prøve deg. I Finland finnes det over en million sauna’er. I Norge er det ikke like mange badstuer - men godt over en million hunder. De aller, aller fleste er i privat eie og er en så kalt familiehund. Verken til jakt eller hundekjøring. Grovt regnet betyr det at rundt 30-35 prosent av alle familier har egen hund.

Akkurat som mennesket trenger hunden mosjon. Ja, ikke bare trenger, men den krever det. Ekstra mye mosjon både morgen og kveld. Derfor er det mange litt makelig anlagte som skaffer seg hund for å tvinge seg selv ut av sofaen. Også når det regner, stormer eller snør.

Hundemosjonistene har nå fått et helt nytt tilbud: Dog Run. I uminnelige tider har det vært verdens naturligste sak for mange å ta seg en joggetur med bikkja i marka. Som søndagstur eller morgentur før man drar på jobben. Eller bare rusle langs stranda både med hunden og seg selv i egne tanker før sengetid.

Hundeløp på Hunnfeltet

Dog Run-gründer Roy Storli og en kamerat har lansert den organiserte «hundeløpingen» i Norge. Med tidtagning - eller bare som mosjon uten stoppeklokker. I Oldtidsparken og på Hunnfeltet falt det seg naturlig med hundeløp ute i felten - både for hund, hun og han.

Søndag braker det løs. Men husk at hunden skal gå i bånd uansett rase, alder og størrelse. Dog Run i Skjærviken er en del av Ridderdagene på Storedal som ligger et par kilometer unna. Det er kjøttboller i premie til de firbente, siden det sies at de heller vil ha god mat i munn enn medaljer på veggen...

Østfolds første Dog Run gikk på Vollane i Gamlebyen midt i august, med god oppslutning. Til Storedal kommer entusiaster fra halve Østlandsområdet. Det stilles ingen spesiellekrav til hunden eller eieren. Det er for øvrig tillatt å løpe med to hunder samtidig. Om begge er i bånd.

Mer fra Dagsavisen