Fredrikstad

Første par ut med ordføreren som «prest»

Ekteskapet mellom Caroline Berg og Axel von Bergen (begge 29) blir Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygårds ilddåp i sin nye rolle som vigsler.

Bilde 1 av 3

Av Hermund Lybeck Kjernli
    Paul Norberg

– Det blir litt mer storspekket enn vi tenkte opprinnelig, og det er ekstra hyggelig, sier den vordende brudgommen Axel om at han og hans utkårede skal vies av ordføreren førstkommende lørdag.

Fra og med 1. januar er det nemlig kommunene som har overtatt ansvaret for gjennomføringen av borgerlige vielser, et ansvar som tidligere lå på domstolene.

Fasjonabelt lokale

I Fredrikstad skal tingretten nå byttes ut med fasjonable Villa Lykkeberg, et kort steinkast fra rådhuset. Den tidligere residensen til trelastbaron Julius Jacobsen har vært i kommunens eie siden 1929.

– Vi hadde lyst til å gifte oss før vi får barn i februar, men samtidig ville vi vente til det var kommunen som tok over. Jeg syns det er et superfint lokale, sier Caroline.

På sikt skal det komme på plass et eget vigselsrom i Villa Lykkeberg, men først skal det settes skikkelig i stand, forteller Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård.

– Der har vi nå tatt ned taket, og funnet et fantastisk tak over som det nå jobbes med å tilbakeføre til sin originale tilstand. Jeg tør ikke si når det lokalet står klart, men vi gjør så godt vi kan for å få det på plass så fort som mulig.

– Vi syns vi har et bra lokale å bruke midlertidig i formannskapssalen. Da blir det også en del tidligere ordførere som henger på veggen og får overvære begivenheten sammen med oss, sier Nygård.

Ærefullt oppdrag

Alle landets ordførere og varaordførere har automatisk fått vigselsrett som følge av lovendringen, men for å få kabalen til å gå opp har de fleste kommuner utpekt flere andre som kan gjennomføre den høytidelige seremonien.

– Her har vi oppnevnt 13 vigselsrepresentanter i tillegg til meg og varaordføreren. Hvis vi ikke hadde gjort det ville det falt cirka 160 vielser på oss, og det hadde vi ikke hatt tid til, fastslår Nygård.

Han var likevel aldri i tvil om å ta på seg jobben med å vie det første paret i kommunen etter at de overtok ansvaret.

– Jeg syns det er som seg hør og bør når det er ordfører og varaordfører som har fått myndigheten direkte gjennom lovverket, at vi stiller opp og tar den første. Det blir også litt symbolsk for at vi er i gang.

– Jeg er klar, men dette er en helt ny oppgave for oss, så det er klart det er litt spenning knyttet til det, sier Nygård.

Leser seg opp

Når ordføreren lørdag skal vie sitt første ektepar, vil han starte på tradisjonelt vis slik:

«Kjære brudepar! Dere har kommet hit i dag for å bli viet til ektepar. Jeg vil minne dere om hvilken stor og viktig begivenhet det er når to mennesker velger å leve sammen i ekteskap. Ved å inngå ekteskap, lover dere hverandre samhold og støtte i alle livets forhold, både i medgang og i motgang».

– Jeg har ikke pugget teksten ennå, men kommer til å lese meg godt opp på den. Så skal vi i tillegg selvsagt ha en lesepult med alle tingene vi skal gjennom, slik at det ikke blir rom for feil. Det er viktig.

– Sikret mot tabber

Også mosseordfører Hanne Tollerud får sin debut som seremonimester denne uka – faktisk en dag tidligere enn sin kollega i Fredrikstad. Også hun er bevisst på ansvaret som følger med oppgaven.

– Jeg skal ha en forsøksvielse torsdag, slik at jeg får drillet inn ritualene. En vielse er en svært viktig hendelse for det vordende ekteparet, og jeg må sikre meg mot at det skjer tabber, forsikrer Tollerud.

Seremonien varer i 10–15 minutter. Selve vigselen foregår ved at ordføreren eller en annen vigsler fra kommunen leser en fastsatt tekst for borgerlig vigsel. Til slutt signerer ekteparet, vitnene og vigsleren protokollen.

Intim seremoni

For det vordende Fredrikstad-brudeparet har sommerfuglene i magen for alvor begynt å melde seg før det braker løs til helgen.

– Det har kommet litt snikende på, men vi er klare, sier Axel von Bergen.

Selve bryllupsfesten har de valgt å utsette til sommeren, og går for en intim vielse med kun de nødvendige vitnene til stede.

– For oss er det egentlig mest en formell greie. Eller i alle fall for meg, ler Caroline mens hun ser bort på sin framtidige ektemann.

– Vi har bestemt oss for å gjøre det såpass lite nå at ingen føler seg utelatt, supplerer Axel.

De er likevel glade for at de valgte å drøye ekteskapet til kommunen fikk ansvaret.

– Det blir ganske formelt i tingretten, så det er gull at det blir her i stedet, sier Axel.

Og så gjenstår det å se hvordan ordfører Nygård behersker sin nye rolle.

– Det blir spennende, men vi tror han skal få til det veldig greit, sier det kommende ekteparet.

– Vi får vel et like bra samliv uansett, tror Caroline.

FAKTA: Disse har borgerlig vigselsrett i Østfold-kommunene

FREDRIKSTAD: Ordfører Jon-Ivar Nygård og varaordfører Kari Agerup. Hanne Solberg Gullichsen, Torild Marie Nilsen, Bjørn Håvard Andersen, Heidi Kaspersen, Ulf Roppestad, Ingrid Trømborg, Sidsel Østlie, Ingar Løkkeberg Jansen, Rune Imrik, Jan Erik Martinsen, Thomas Bæk Jahreie, Lena Myhrberg og Bjørg Eiker fra administrasjonen.
MOSS: Ordfører Hanne Tollerud og varaordfører Benedicte Lund. Formannskapsmedlem Simen Nord, rådmann Bente Hedum og prosjektleder for nye Moss kommune Hans Reidar Ness.
SARPSBORG: Ordfører Sindre Martinsen-Evje og varaordfører Linda Marie Engsmyr. Politikerne Kristine Gustavsen, Therese Thorbjørnsen, Marit Kildedal og Per Hugo Samuelsen samt Ida Odsæter, Linn Mari Haugsten Lind, Rita Karlsen, Morten Nilsen, Ellen Juliussen, Pål Nilsen og Hilde Øisang fra administrasjonen.
HALDEN: Ordfører Thor Edquist og varaordfører Anne-Kari Holm. Stine Børstad, Maria Hanto, Henrik D. Meyer, Else-Marie Breda og Sven Stranger fra administrasjonen.
EIDSBERG: Ordfører Erik Unaas og varaordfører Øivind Reymert. Rådmann Tom-Arne Tørfoss og Jan-Erik Buer, Øyvind Olafsrud, Erland Reymert og Ellen Byng Strøm fra administrasjonen.
HVALER: Ordfører Eivind Norman Borge og varaordfører Kim-Erik Ballovarre. Rådmann Dag Willien Eriksen og Lars Håkon Larsen, Thea Gaulen og Tora Klevås fra administrasjonen.
RØMSKOG: Ordfører Thor Håkon Ramberg, varaordfører Turid Dahlum Nilsen og rådmann Anne Kirsti Johnsen.
ASKIM: Ordfører Thor Hals og varaordfører Ingolf Paller. Rådmann Synnøve Rambek og kommunalsjef Monica Nordmoen
RYGGE: Ordfører Inger-Lise Skartlien og varaordfører Finn-Erik Blakstad. Rådmann Ivar Nævra og Rolf Klokkerud fra administrasjonen.
AREMARK: Ordfører Geir Aarbu og varaordfører Alf Ulven. Politikerne Egil Kortnes og Ole Svendsby, rådmann Alice Reigstad og Mette Eriksen, Anne Mørk Tønnesen og Nina Krafft Skolleborg fra administrasjonen.
HOBØL: Ordfører Olav Peder Breivik og varaordfører Håvard Jensen.
SPYDEBERG: Ordfører Petter Schou, utvalgsleder Rowena von Ohle og rådmann Gry Sjødin Neander.
MARKER: Ordfører Kjersti Nythe Nilsen, varaordfører Finn Labråten og rådmann Tove Kolstad Skadsheim
RAKKESTAD: Ordfører Ellen Solbrække og varaordfører Lars-Kristian Holøs Pettersen.
VÅLER: Ordfører Reidar Kaabbel og varaordfører Karianne Kullerud.
RÅDE: Ordfører Rene Rafshol og varaordfører Frederikke Stensrød. Cathrine Apelseth-Aanensen, Hans Moan og Nina Johansen fra administrasjonen.
TRØGSTAD: Ordfører Saxe Frøshaug, varaordfører Tor Melvold og rådmann Betty Hvalsengen.
SKIPTVET: Ordfører Svein Olav Agnalt, varaordfører Anne Grethe Larsen og rådmann Per Egil Pedersen.

Mer fra Dagsavisen