Fredrikstad

Miljøforkjemper tildelt Østfoldprisen 2017

Sten Johnny Helberg utkonkurrerte andre finalister som Dagfinn Enerly og Safia Abdi Haase i kampen om Østfoldprisen.

– Nå er jeg så glad, ydmyk og stolt! Dette er fantastisk. Tusen takk til alle som har stemt på oss, sier Sten Johnny Helberg i Kystlotteriet.

For nå er det klart at 50-åringen fra Fredrikstad er vinneren av Østfoldprisen 2017, skriver Østfold fylkeskommune i en pressemelding.

Østfoldprisen er fylkeskommunens hederspris og ble første gang delt ut i 2004.

Flest stemmer fra publikum

I finaleheatet, som for øvrig besto av Safia Abdi Haase og Dagfinn Enerly, var det altså Helberg som fikk klart flest stemmer fra publikum.

Helberg får prisen for sin enorme innsats for å få folk til å plukke søppel i skjærgården.

Marint avfall er en av de største pågående naturkatastrofene. Nettopp derfor startet Sten Helberg prosjektet Kystlotteriet for noen år siden. Kystlotteriet skal motivere folk til å rydde søppel i skjærgården ved hjelp av premiering. På denne måten ønsker Kystlotteriet å øke bevisstheten rundt marin forsøpling, og å tilby folk en mulighet til å gjøre en innsats for miljøet gjennom noe som minner litt om en skattejakt.

– Denne prisen betyr enormt mye. Det viser at marin forsøpling virkelig har blitt satt på dagsorden, sier Helberg.

– Verdig vinner

Fylkesvaraordfører og juryleder Siv Henriette Jacobsen er klar på at Helbergs enorme miljøengasjement, som har vakt oppmerksomhet både i inn- og utland, gjør ham til en viktig og verdig vinner av Østfoldprisen.

– Vi hadde et sterkt finalelag. Prisvinneren har utvist et stort engasjement på et felt som blir stadig viktigere. Han har satt i gang et arbeid som har gitt gjenklang langs hele kysten. Dette er en verdig prisvinner og prisen er viktig for hele Østfold, for hele Norge - ja, faktisk for hele verden, sier hun.

Undervannsdrone

Prisen består av et diplom, et kunstobjekt og 100.000 kroner. Premiepengene skal ikke stå lenge på konto, forsikrer Helberg, ifølge pressemeldingen. For arbeidet med å bekjempe marin forsøpling fortsetter.

- For premiepengene skal vi investere i en undervannsdrone slik at vi kan undersøke havner og steder hvor vi antar at det ligger mye søppel på bunn for å kartlegge det. Den har vi også tenkt å bruke i undervisningssammenheng, sier han.

Den offisielle utdelingen av Østfoldprisen vil skje i fylkestingets siste møte for året. Det finner sted på fylkeshuset i Sarpsborg 6. desember.

Slik fordelte stemmene seg:

Sten Johnny Helberg – 1114 stemmer
Dagfinn Enerly – 490 stemmer
Safia Abdi Haase – 483 stemmer

Mer fra Dagsavisen