Fredrikstad

De firbeinte etterlates hjemme: – Jeg er bekymret

Dyrebeskyttelsen opplever at noen kjører kattunger til skogs eller dumper dem i søppeldunker.

Feriesesongen er i gang for fullt, og for mange blir det å reise til utlandet en stor prioritet. Solgun Øvereng, leder i Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad og Omegn, er bekymret for de firbeinte husdyrene som blir igjen hjemme.

– Vi ser problemet. Det koster penger å sende kattene på pensjonat, og for mange sitter dette langt inne, forteller hun.

Etterlater kattene hjemme

Sommersesongen fra mai til august betegner Øvereng som «helvetesperioden».

– Vi vet at det er mange katter som er hjemme alene på denne tida, og dessverre er det mange som ikke har det som de skal, sier hun.

Hun forteller videre at det i dyrevernsloven står klart at eierne skal sørge for at dyret har tilgang til mat og vann – men ikke nok med det: De skal ha regelmessig tilsyn.

Mattilsynet har også utarbeidet en tilsynsveileder, som bør følges.

– Katter blir stengt utenfor husets vegger mens eierne reiser på ferie, sier Øvereng.

Dette ender ofte opp med at kattene drar på vandring og ender opp langt hjemmefra. Mange katter er ikke id-merket, og dermed er det vanskelig for dem som finner katten å finne tilbake til eieren, forteller den lokale lederen i Dyrebeskyttelsen.

Skrekkhistorier hvert år

Hvert år opplever de at eiere setter igjen kattene på flyplassen i håp om at de skal bli funnet.

– Det er skrekkelig. Det er trist å si det, men vi opplever at noen kjører kattunger til skogs eller dumper dem i søppeldunker. Årsaken til at dette ofte skjer, er fordi det er vanskelig å omplassere kattungene og dermed tyr man til dårlige løsninger, sier Øvereng og legger til:

– Min anbefaling er å forsikre seg om og ha noen boende hjemme, slik at katten kan fortsette å ha sine daglige rutiner. Ellers burde det å «sjekke inn» kattene på et kattepensjonat være en del av feriebudsjettet.

Stor pågang

To personer som er genuint opptatt av at kattene skal ha det godt, selv når eierne er på ferie, er Gunn Toril og Yngvar Ødegård. He har drevet et kattepensjonat hjemme på Jelsnes i Sarpsborg i 15 år nå.

– Jeg synes det er helt forferdelig at kattene skal bli forlatt hjemme mens familien koser seg på ferie, forteller Gunn Toril.

Sammen holder de åpent hele året, men opplever størst pågang rundt høytider og sommerferie.

Hun regnet med at de ville ha rundt 25 til 30 katter på pensjonatet i helgen som var.

– Det er litt av en jobb, men jeg synes det er verdt det. Hos oss får kattene «all inclusive» for 110 kroner natten. Det burde ikke være så mye for eiere som betaler gull og grønne skoger for en sydentur, avslutter hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: