Fredrikstad

Egil med glimt i øyet

I går åpnet tidligere kultursjef i Fredrikstad, Egil Syversen, dørene til sin utstilling som han har kalt «Med glimt i øyet». I dag og i morgen har du mulighet til å få med deg utstillingen i Bibliotekets overlyssal. Syversen lover «humre-garanti»!

Egil Syversen har i flere år jobbet med fugler som tema hjemme på Atelier Knollen på Byens Marker. Derfor kommer det nok ikke som noen overraskelse at utstillingen i Bibliotekets overlyssal denne helgen forestiller menneskelige situasjoner og reaksjoner, men formidlet via fugler. Gjerne med et humoristisk tilsnitt.

– Nå har jeg også fått montert snakkebobler på fuglene og da tror jeg mange vil humre når de tar turen innom. Og forhåpentligvis gi noen en liten ettertanke.

Fuglen som ikke kunne fly?

– Når startet «fulgeprosjektet ditt og du begynte å utfolde deg i denne fugleliknende verden?

– Det begynte faktisk en dag jeg tok meg en kaffepause. Jeg ble sittende på verandaen i 2.etasje og nyte utsikten over Gangsrødbukta. Plutselig var det fullt liv i takrenna. Jeg tittet opp. Der var, tydeligvis, en fuglefamilie i gang med å planlegg det store vårslippet. Mor og far og tre fugleunger stor klare. Nå skulle den første flyturen finne sted. Foreldrene tok en tur først. Deretter lettet den ene ungen. Deretter nummer to. Den tredje derimot, vegret seg. Foreldrene prøvde gjentatt ganger å få nummer tre i luften, men den flyttet seg ikke. Slik er det altså også i fuglenes verden, tenkte jeg. De, som oss, tenker ulikt. Der finnes det også fobier. Fugl med høydeskrekk? Jeg glemte kaffen. Dette kunne jo bli det store dramaet? Foreldrene gav til slutt opp og la av sted med de andre ungene. Der oppe på takrenna satt den lille og ventet på motet. Min fantasi så for seg flere dramatiske situasjoner. Fuglen som ikke kunne fly? Heldigvis løste den lille fuglen problemet selv. Den hoppet opp på taket og ble borte. Jeg tok koppen med den kalde kaffen og gikk inn i huset. Slik har de det altså i fugl og dyreverden også, tenkte jeg. De kan slite med mye av det samme som oss.

– Jeg vet ikke sikkert, men jeg har faktisk lurt på å bygge et samfunn med disse figurene. Er det forresten fugler eller er det mennesker? Uansett et samfunn hvor du kjenner figurene og deres reaksjoner igjen. Vel, tiden får vise hvor veien går.

Mer fra Dagsavisen