Fredrikstad

– Må ta hensyn til pårørende

En helt ny kollektivhverdag i Nedre Glomma og Moss er i støpeskjeen. Ole Johan Lakselv fra Frp er redd tilbudet til pårørende som vil besøke sine kjære på sykehjem blir dårligere.

– Pårørende og brukere av sykehus, sykehjem og andre institusjoner er ikke nevnt ett sted i arbeidet med nytt kollektivtilbud, sier Lakselv.

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, skal nemlig kollektivtrafikken i Østfold effektiviseres. Det kan bety mer direkte bussruter og færre stoppesteder, og noen kan miste dagens tilbud. Rådgivere i Urbanet Analyse og Asplan Viak utreder nå hvordan framtidens tilbud kan se ut, og det er ventet at deres rapport skal komme før sommeren.

LES OGSÅ: Skal tegne nytt kollektivtilbud med linjaler

Ikke alle kan sykle

Til torsdagens møte i Fylkestinget har Frps Ole Johan Lakselv fremmet en interpellasjon til fylkesordføreren i forbindelse med kollektiv-saken. Der spør han blant annet om følgende: «Vil hensynet til pårørende og brukere bli vurdert i arbeidet med et helhetlig kollektivtilbud for innbyggerne i Østfold, slik at man sikrer et kollektivtilbud til/fra sykehus, sykehjem og andre institusjoner?». Han spør også om en utvidelse av Flexx-tilbudet, med bestilling av buss, kan være en mulighet for å fortsatt ha et godt tilbud.

– Det snakkes om knutepunkter, arbeids- og studiereiser, men brukere og pårørende til brukere på institusjoner har vi glemt. Når vi nå framover skal kutte bilen så er det ikke sånn at alle kan ta sykkelen. Da må det være et tilbud tilgjengelig, sier han.

Lakselv peker på at vi alle en gang kommer til å være, eller ha pårørende som vil besøke oss om det så er på sykehus eller sykehjem.

– Da må vi ha muligheten til å kunne ta buss. Det kan ikke være sånn at man ikke får besøk fordi pårørende ikke klarer å komme på besøk, sier han.

– Tidlig

Kjetil Gaulen, markedssjef i Østfold Kollektivtrafikk, sier det nå er de store linjene i det nye tilbudet de jobber med.

– Det viktigste nå er stamlinje-tilbudet til de store reisestrømmene. Det må vi ha på plass om vi skal få statlige penger, sier han.

Utredningen fra konsulentene er ventet i løpet av en måneds tid, og vil bli langt ut som en slags forenklet høring etter det. Over sommeren tar politikerne fatt på saken.

– Avhengig av arbeidet med Bypakka og bompenger håper vi å ha et nytt tilbud på plass i Nedre Glomma 1. mars neste år, sier Gaulen.

Nå eller aldri

Lakselv i Frp mener på sin side at hensynet til pårørende og brukere av institusjoner må komme med nå.

– Tar vi ikke hensyn til dem nå, når vi legger de store linjene, vil de ikke bli prioritert, mener han.

Mer fra Dagsavisen