Fredrikstad

Homofile frykter opptøyer

Nazister har søkt om å få demonstrere i Fredrikstad. Det skaper frykt blant unge homofile. Men homohaterne har all rett til å si sin mening, sier ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.

Under parolen «Knus homolobbyen» har den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen søkt om å få marsjere i Fredrikstads gater til sommeren, slik NRK varslet 1. mai.

– Hvis de har noen baktanker om vold og trakassering, ønsker vi selvsagt ikke at de skal få lov. Denne demonstrasjonen skaper mye hysteri og redsel i hverdagen, blant annet på grunn av det svært fiendtlige slagordet. De har jo selv sagt at de ikke er pasifister, så vi frykter helt klart at en eventuell motdemonstrasjon kan føre til at nazistene tyr til vold, sier leder Kristoffer Lorang Mathisen i Skeiv Ungdom Østfold til Dagsavisen.

Politiet i Fredrikstad har uttalt at de vil behandle søknaden fra nazigruppen på vanlig måte. Mathisen håper det gjøres en grundig jobb for å avdekke risikoen ved en slik antihomo-marsj.

– Jeg forventer et grundig og utfyllende vedtak etter at alle fakta er på bordet. Selv om våre medlemmer selvsagt ikke ønsker budskapet deres velkommen, er vi åpen for at de skal ha rett til å si sin mening. Vi bor i Norge, poengterer han.

Les også: Homofile får elektrosjokk

– Ingen forhåndssensur

En av Norges fremste ytringsfrihetseksperter, Anine Kierulf, er klar på at nazistene har all rett til å demonstrere sitt syn. Men ytringsfriheten har også klare grenser.

– De har lov til å mene at homofili bør være straffbart, men de har ikke lov å komme med hatefulle ytringer, trusler eller oppfordring til vold. Utsagn som «homofile bør steines» er et eksempel på en trussel. En kristen sekt vil for eksempel ha rett til å oppfordre homofile til å la seg kurere om de mener det er en sykdom. Det kan være egnet til å skape hat mot homofile, men er likevel innenfor ytringsfriheten, forklarer Kierulf.

Hun påpeker også at ytringsfriheten ikke åpner for forhåndssensur, men at ytringer som går over streken kan straffeforfølges i etterkant.

– På forhånd har de en klar rett til å ytre seg, men demonstrasjonen kan begrenses ved pålegg om at den skal foregå på en fredelig måte, legger hun til.

Fikk du med deg denne reportasjen: Aasmund, Oddvar og Tor: De første som kom ut av skapet

Sammen mot hatet

Råde-ordfører René Rafshol (H) tar overfor NRK sterkt avstand fra budskapet nazistene ønsker å fremme og sier han vil stille i en motdemonstrasjon. Han oppfordrer fylkets ordførere til å stå sammen. Blant annet har mangeårig fredsdemonstrant Jan Kåre Fjeld varslet en såkalt punktdemonstrasjon samtidig for å stå opp mot homohatet. Selv planlegger ikke Skeiv Ungdom Østfold en egen motdemonstrasjon, men sier det kan bli aktuelt å stille sammen med andre dersom styret går inn for det.

– Jeg har fått meldinger fra folk andre steder i landet, som gjerne kommer til Fredrikstad for å støtte oss. Vi er i alle fall klare på at om nazistene skal få være seg selv, skal vi også få lov til det, forteller Mathisen, og avslutter:

– Hvis de får tillatelse til å demonstrere, håper jeg politiet stiller robust for å unngå vold, noe jeg mener det er stor fare for. Folk banker hverandre i konflikter om pelsoppdrett, så dette er en svært ubehagelig situasjon for mange unge homofile.

Nyeste fra Dagsavisen.no: