Fredrikstad

Korer pop, klassisk og - drikkeviser!

Fredrikstads nye kor for unge voksne er blottet for kirkelige undertoner, og for sikkerhets skyld gjør de unna konsertdebuten i et nedlagt bryggeri.

Kor, sa du – de som synger halleluja i kirken? De synger neppe om fulle sjømenn, men det gjør det nystartede koret A!Choir i Fredrikstad.

På kort tid har det nye koret gått fra å være en idé til et kor med solid medlemsbase. Siden den spede starten i februar er koret blitt 30 aktive medlemmer.

– Endelig har Fredrikstad fått et rent kortilbud for unge voksne – utenfor det kirkelige miljøet, forteller kommunikasjonsansvarlig Mathias Lunde Kristoffersen.

Festidé tatt videre

Her er salmene erstattet med drikkeviser, popmusikk og til og med litt klassisk – fra «Drunken sailor» til Eternals temposterke «Wanna be the only one».

Ideen om A!Choir oppsto på en fest på Beitostølen forrige vinter. En gjeng i midten av 20-årene savnet et sangmiljø for sin aldersgruppe utenfor det kirkelige Fredrikstad.

– Mange av oss er vokst opp i kirkekor, men ingen av oss er religiøse. Siden det ikke fantes noe godt tilbud, bestemte vi oss for å lage et. I motsetning til de fleste gode ideer som oppstår på fest, så utviklet denne seg videre til noe konkret, forteller Kristoffersen, og bedyrer at kormedlemmene satser alt på at også koret blir en eneste stor fest.

– Vi skal ha det moro!

Bryggeri-debut

På Høgskolen i Østfold på Kråkerøy har denne miksen av studenter og andre unge voksne øvet en gang i uka siden august.

– Det var tydelig at byen trengte et kortilbud som dette, for folk har strømmet til øvelsene uten at det er blitt gjort all verdens markedsføring. Og det er fortsatt plass til flere. Vi oppfordrer spesielt gutter til å prøve seg, for jentene er i et klart overtall, forteller Kristoffersen lystig.

Som dirigent har koret fått med seg Darya Katyba, som har en svært bred musikkbakgrunn.

– Der ligger noe av forklaringen bak vårt vide spekter.

– Så det blir ikke bare drikkeviser?

– Vi har til og med en drikkevise på fransk, men nei da, til julekonserten slår vi til med klassiske julesanger og attpåtil en ukrainsk julesang. Og vi har mye å by på, lover Kristoffersen.

Men først skal koret få sin konsertdebut i Gamle Fredrikstad Bryggeris lokaler i Bydalen. Der arrangeres det høsttakkefest lørdag 29. oktober, og koret har fått i oppgave å underholde rundt 200 mennesker.

– Hvor stort kan dette bli, da, når dere allerede har en egen kommunikasjonsansvarlig?

– Ja, men det må vi ha hvis vi skal bli det beste koret i Fredrikstad og Østfold, slutter han med et glimt i øyet.

Mer fra Dagsavisen