Kultur

Fjell tømte to MasterCard før han begynte på debutboken

I Jan-Erik Fjells aktuelle krimroman «Lykkejegeren» må hovedpersonen kjempe med demoner forfatteren selv ikke lenger tør å røre.

Etter braksuksessen med krimromanen «Tysteren» fra 2010 har 33-åringen nå lagt seg på nye spor med den femte krim-mursteinen om politimannen Anton Brekke, som slippes 25. august.

Denne gangen føres den spilleavhengige politimannen til Las Vegas etter at beinrester fra en menneskehånd blir funnet i en vinrød, amerikansk Cadillac.

– Helt fra begynnelsen har jeg ønsket at Anton skulle havne i Vegas, men tidspunktet har ikke vært rett før nå, forteller Fjell til NTB.

Spilte bort to MasterCard

Spilleavhengighet er ett tema forfatteren selv kjenner godt. Da han skapte Anton Brekke i krimdebuten for seks år siden ble det fort klart at politimannen måtte ha en last. Hvis ikke ville han bli for kjedelig.

– Han kunne jo ikke være alkoholiker, da ville han bare bli en billig blåkopi av hovedkarakteren til en av verdens kanskje beste krimforfattere, Jo Nesbø. Å tape penger var derimot noe jeg visste ett og annet om, sier 33-åringen.

Etter å ha mislykkes med å fullføre videregående tre ganger hadde Fjell flere hvileår i begynnelsen av 20-årene. Av kjedsomhet begynte han å spille nettpoker, en hobby som skulle utvikle seg til et årelangt avhengighetsproblem.

– Jeg glemte alt annet. Det var lett å tape 3.000 kroner på få tastetrykk. På det meste lå jeg kanskje med 60.000 kroner i minus, noe som er mye penger når du ikke har penger, forteller forfatteren.

To MasterCard ble tømt og spilleavhengigheten varte nesten seks år fram til han begynte å skrive på debutromanen «Pus» som ble sluppet i 2009.

For første gang fikk han gjennomført noe. For første gang valgte han ikke den letteste veien.

– Én kveld bestemte jeg meg for at jeg måtte ta grep. Jeg kan fortsatt spille litt, men det er ikke noe problem lenger, fastslår han.

Vil ikke dra til Vegas

I den femte krimboka blir den spillegale hovedpersonen nødt til å kjempe med sine indre demoner i Vegas beryktede gamblingstrøk, samtidig som han jakter på en morder.

På spørsmålet om Fjell selv reiste til Las Vegas og den beryktede gamblinggata The Strip under arbeidet med «Lykkejegeren» kommer svaret kontant:

– Nei, dit tør jeg ikke dra. Da kommer jeg ikke hjem igjen.

Gjennom 550 sider tas leseren med i jakten på en morder i to parallelle handlinger. Den ene i Las Vegas i 1978, og den andre ved et mord på en eldre kvinne på Manstad i vår tid.

Store deler av handlingen er lagt til Fjells hjemsted Fredrikstad.

Ble aldri fornøyd

– Prosessen har vært like lang som boken. Det er alltid vanskelig å skrive en bok, men denne gangen har det vært ekstremt vanskelig, forteller Fjell.

Historien var så stor og kompleks at han aldri ble fornøyd, en følelse som satt i kroppen gjennom nesten tre fjerdedeler av skriveprosessen.

– Jeg tenkte lenge at dette, dette kommer til å bli det svakeste jeg har skrevet. Så ble jeg omsider ferdig. La den bort en tid, og da jeg så på den igjen innså jeg at det er det beste jeg har skrevet så langt, sier han.

Selv om Fjell har vært fornøyd med alle sine tidligere utgivelser har ikke sikkerheten på at historien er god nok vært så sterk siden bok nummer tre -"Hevneren». Historien om Anton Brekke er ikke over med «Lykkejegeren».

Forfatteren har allerede begynt å tenke på hvor den rappkjeftede politimannen skal føres videre. Likevel er det ikke umulig at Fjell retter nesa mot helt nye historier i fremtiden.

– Den store drømmen var alltid å skrive filmmanus, så det hadde vært gøy, innrømmer han og påpeker at TV-serier gjør stadig større suksess for tiden. Da må han dog ha en idé.

Mer fra Dagsavisen