Nyheter

En motorbit fra Fredrikstad redder liv i Guatemala

Jernmangel er et dramatisk problem i Latin-Amerika. Nå har en ingeniør fra Fredrikstad funnet løsningen som kan forlenge livet til millioner av fattige indianere i Guatemala. Og ikke bare der.

Fredag reiste tre representanter for Vennskapsgruppen for Guatemala fra Fredrikstad til de to vennskapsbyene San Martin og Patzún. I bagasjen har de med seg noe som kan forbedre livet til fattige folk i dette latinamerikanske fjellandet dramatisk til det bedre. Nemlig små 100 grams jernbiter støpt og formet som maiskolber.

– For noen år siden var flere ungdommer fra San Martin på besøk i Fredrikstad. Da oppdaget jeg at en av jentene var veldig slapp og trett med høy puls. Snart fant jeg ut at hun led av stor jernmangel (anemi). En utbrett lidelse i Guatemala som viste seg å være meget vanlig og alvorlig over hele Latin-Amerika. Blant annet p.g.a. ensidig, jernfattig kosthold, forteller kjemiker Øivind Olsen som er en av de tre fra Fredrikstad som nå er på vei til Guatemala.

For mye mais er problemet

– Folk flest i Guatemala – der rundt 60 prosent er Mayaindianere er meget fattige og spiser blant annet veldig lite kjøtt, fordi de ikke har råd til det. Også ellers er kostholdet temmelig ensidig hos indianerne som har mais som viktigste næringskilde, forteller Øivind som straks begynte å interessere seg for årsakene til jernmangel.

– Spesielt begynte jeg å interessere meg for hvordan vi kunne frigjøre jern fra vanlige jernbiter til 2-verdig jern og overføre det til mat og matlaging i Guatemala. Jeg fant snart medisinske artikler som tok for seg denne problematikken. Etter flere år med undersøkelser fikk jeg også fatt i en stykke jern fra en snekkemotor laget på FM – Fredrikstad Motorverksted, fortsetter kjemiker Øivind Olsen i Vennskapsgruppen for Guatemala.

Nå er han pensjonist og kan ofre seg helt for hjelpearbeidet i Guatemala. Til høyfjellene i Latin-Amerika reiser han sammen med Brit Tangen, leder av vennskapsgruppa og Liv Mari Henriksen. Alle snakker de spansk, har vært i Guatemala en rekke ganger og har satset mye, lenge og intenst på dette. Et utviklingsarbeidet med mange strålende resultater blant dem «Jernprosjektet».

For å gjøre en lang historie kort fant Øivind Olsen etter mye strev frem til et tradisjonsbundet gammelt jernstøperi i Lyrestad ved Vänern i Sverige som påtok seg støperiarbeidet. Fremfor alt til en overkommelig pris.

Jøtul med saftig pris

Noe av pengene – 10.000 kroner – til jernprosjektet fikk vennskapsgruppa fra den svenske Hannell-stiftelsen der legendariske Petter Skauen fra Kråkerøy sitter i styret. Vennskapsgruppa tok naturlig nok også kontakt med Jøtul på Kråkerøy. Prisen på jobben de fikk derfra var så høy at de nesten fikk bakoversveis. Sverige ble løsningen.

– Det var for øvrig Petter Skauen som startet opp Vennskapsgruppen for Guatemala her i Fredrikstad og på Kråkerøy. Der de to byene San Martin og Patzùn snart ble vennskapsbyer for Fredrikstad og Kråkerøy, den gang de var to kommuner, forteller Brit Tangen.

Det er en skoleklasse i San Marin der 25 av elevene nå skal testes i et omfattende forskningsprosjekt. «Maiskolbene» av jern skal kokes i vann, supplert med noen dråper citron og så blandes i matlagingen. Blant annet skal skoleårene på ulike vis også lære opp sine egne foreldre, mange av dem er fortsatt analfabeter.

Barn hjelper barn

At livet oppe i fjellene i Guatemala er noe helt annet og mange ganger farligere enn her i Fredrikstad, er rimelig godt kjent på våre trakter. I en årrekke har nemlig skolebarn i Fredrikstad gjort en stor innsats for å samle inn penger til fattige skolebarn i San Martin og Patzún. Hele 60 barn i disse to fjellbyene – ca. 80 kilometer fra hverandre i luftlinje – får forpliktende skolestipendier fra Fredrikstad. Forpliktelsene går blant annet ut på å undervise sine egne familier, der svært mange er analfabeter, til å lære å skrive og lese på spansk og deres eget indianerspråk.

Vennskapsgruppen har drevet en rekke flotte og ulike prosjekter til hjelp for Mayaindianerne i Guatemala. Et lite land i utstrekning, men med over 17 millioner innbyggere.

Demokraten kommer tilbake med en ny artikkel om noen dager om flere nye spennende prosjekter i Guatemala. Drevet og finansiert fra Fredrikstad.

Mer fra Dagsavisen