Nyheter

Bor det folk her om ett år?

Gudsforlatt og mørklagt i dag, men opplyst og bebodd om ett år. Slik ønsker sykehuseier Kan Cao og Universitetet på Ås utviklingen blir for høyblokkene fram mot våren 2019.

I et nabovarsel som nylig ble sendt beboerne rundt det tidligere sykehuskvartalet ber arktitekt Niels Torp A/S om synspunkter på en dispensasjon fra den omfattende reguleringsplanen. Som i korthet innebærer å ta i bruk deler av de to høyblokkene til leiligheter allerede om et års tid.

Grønne og smarte byer

I brevet til beboerne informeres det om at NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på Ås og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) er blitt bevilget 60 millioner kroner fra ulike europeiske forskningsinstitutter for å utvikle et såkalt «green and smart cities»-prøveprosjekt og at NMBU og NIBIO ønsker å bruke høyblokkene i Cicignon Park som test-sted.

- EU krever at laboratorie-testing foregår i 2018 og at fullskala-testing starter primo 2019. Dette forutsetter at minimum 15 leiligheter er innflyttet primo 2019, opplyser arkitekt Øyvind Neslein hos arkitektselskapet Niels Torp.

Han understreker videre:

«Prosjektet har derfor ikke tid til å vente på en stadfestet detaljregulering. Prosjektet må ha en rammegodkjennelse og en IG (igangsettingstillatelse) sommeren 2018 for å nå denne frist. Dispensasjon fra kravet om detaljregulering er derfor nødvendig», anfører arkitekten.

River heisbygg

Opplegg for matdyrking på balkonger, lokal behandling av organisk avfall og utstrakt bruk av solcellepaneler og såkalte solfangere er elementer i test-prosjektet.

Søkeren ber også om å få revet de eksisterende heis- og trappetårnene som er tilpasset sykehusdrift.

- Deres størrelse er ikke hensiktsmessig til boligformål, påpeker arkitektselskapet.

Beboerne har fått frist til 15. januar på å komme med eventuelle innspill til det som kan bli den første leilighetsbyggingen i sykehusblokkene som har stått tomme siden 2. november 2015.

demokraten@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen