Nyheter

Bevæpner seg med blide ansikter foran «tidenes julebordsesong»

Politiet, utelivsbransjen og Nedre Glomma-kommunene forventer storinnrykk når julebordene gjør comeback etter to års mer eller mindre fravær. – Ha det kjempehyggelig, og ikke ødelegg kvelden for verken deg selv eller andre, er deres fellesbudskap før det braker løs.

– Vår tilnærming er at vi skal være til stede der ute, ganske mye og godt synlig. Og vi skal være med på den hyggelige stemningen ved å være blide, snakke med folk, informere og veilede så langt vi klarer, sier ordenssjef Even Klund ved Fredrikstad politistasjon.

De to siste årene har førjulsfestlighetene blitt stagget av koronarestriksjoner, men i disse dager er serverings- og utestedene i full sving med å forberede seg på det Rune Solberg ved Scandic Hotell City omtaler som tidenes julebordsesong.

– Det ser sånn ut på forhåndsbookingen. Jeg tror vi møter en jul med ganske stor trafikk, og da blir resultatet deretter, altså at vi må ha mye større fokus på at det blir en del mer trykk enn det har vært de to siste årene. Men som politiet sier, de setter inn sine ressurser, og vi setter inn våre ut fra våre antakelser, sier Solberg.

Positiv trend

Som leder av styringsgruppa for serveringsnæringen i Fredrikstad Næringsforening, deltar han også i det såkalte MAKS-samarbeidet (se faktaboks). Siden 2010 har utelivsbransjen jobbet tett sammen med politiet og kommunene i Nedre Glomma med felles mål om et trygt uteliv.

I år som i fjor kjører de en felles julebord-kampanje i hele Nedre Glomma-regionen. Budskapet som vil være godt synlig på både serveringssteder og kollektivtransport de kommende ukene er nok en gang: «Her er det god stemning! Takk for at du ikke ødelegger den».

– Det er ikke noen pekefinger, men en oppfordring fra politiet, kommunen og utestedene. Ha det kjempehyggelig og gøy på julebord, men ikke ødelegg kvelden for verken deg selv eller andre, sier Solberg.

---

MAKS uteliv – Nedre Glomma

Et samarbeid mellom politiet, utelivsbransjen, og kommunene Fredrikstad, Hvaler og Sarpsborg – for at alle skal få MAKS ut av kvelden

Målene med samarbeidet er blant annet færre tilfeller av overskjenking, å unngå skjenking av mindreårige og hindre rusrelatert vold

Kommunene i MAKS jobber sammen for å få like rutiner og praksis, som blant annet har ført til felles retningslinjer for tildeling av skjenkebevillinger og like skjenketider

Samarbeider også tett med andre kontrollmyndigheter for å få hyppige, bedre og mer målrettede kontroller av utelivet, som kan avdekke eventuelle ulovligheter i bransjen. Gjennom dette ønsker de å legge forholdene til rette for de seriøse aktørene, samtidig som det blir vanskeligere å drive for aktører som ikke følger lovverket

---

Både han og MAKS-kompanjongene Dick Ekeroth i Fredrikstad kommune og Even Klund fra politiet mener arbeidet som har blitt lagt ned de siste tolv årene har båret frukter.

– Fra kommunens side er vi veldig fornøyde med det gode samarbeidet vi har med næringen, at det er en trygg og seriøs bransje vi jobber med. Før MAKS var det ingen dialog mellom noen av oss. Kommunen og politiet snakket ikke sammen om dette, og ingen snakket med bransjen. Jeg vet at mange nå ser til hvordan vi har fått til et godt og trygt samarbeid, med åpne og korte linjer mellom oss. Vi mener vi har lykkes godt at vi nå har et veldig trygt og ålreit uteliv, sier Ekeroth.

– Det er ikke tvil om at det er et veldig godt samarbeid mellom alle aktører her i Fredrikstad. Vi har ligget litt i forkant, og mange av de andre byene i Øst politidistrikt har nok lært litt av oss. Tilstedeværelse i utelivet prioriterer vi tungt, egentlig hver eneste helg året gjennom, og blir utfordret på det også internt opp mot andre gjøremål. Men det er en prioritering vi står godt i når vi ser hvor bra det fungerer. Ikke minst når vi ser kriminalstatistikk over år med tanke på utelivsvold og den typen ting, er trenden så åpenbart nedadgående hele veien at vi ikke kan si annet enn at dette er svært vellykket, supplerer Klund.

Frykter ikke festrustne folk

Derfor er Fredrikstad-politiets ordenssjef heller ikke bekymret for at situasjonen skal komme ut av kontroll de kommende ukene.

– Du skal lete lenge etter et tryggere uteliv å bevege deg i enn vi har her i byen. Det kommer til å bli mye folk, og det er bra, men fra vår side forventer jeg ikke at det skal by på noen store problemer, sier Klund.

– Vi fikk akkurat de samme spørsmålene før sommeren, og jeg må innrømme at vi også var litt spente. Så viste det seg helg på helg at det var god stemning, og lite problemer og saker. Med de erfaringene vi har gjort oss før i år, er det ingenting som tilsier at de som eventuelt er ute av trening blir noe «slemmere» når de kommer inn igjen, fortsetter han.

«Her er det god stemning! Takk for at du ikke ødelegger den» er budskapet fra MAKS Uteliv – Nedre Glomma foran julebordsesongen 2022.

Dette inntrykket bekreftes også av Kai-Roger Larsen, som er daglig leder ved nattklubben Alibi.

– Det har vært så godt besøk gjennom hele året, og utestedene har også blitt flinkere til å veilede gjestene. Nå jobber vi på en litt annen måte enn før pandemien, lærte mye av den, så jeg tenker at dette blir bra. Vi har god kommunikasjon med politiet, så bare tommel opp herfra, fastslår Larsen.

Gjengen bak den lokale julebord-kampanjen har likevel noen velmenende råd til dem som skal prege bybildet i ukene, og ikke minst helgene som gjenstår av året.

– Oppfordringen er i alle fall å ikke starte med å drikke for mye før man kommer på julebordet, og så at man holder inntaket passe kontrollert gjennom kvelden. Hvis folk tar med seg det, og en innstilling om at det skal være hyggelig på byen, er mye gjort, sier Klund.

– Men også det å passe på hverandre, selvfølgelig. Hvis man ser at en kompis eller venninne er i ferd med å innta for mye, og skal man si får noe å jobbe med når det kommer til atferd, er det lurt å ta litt ekstra vare på vedkommende, legger han til.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen