Nyheter

Kommunen ber innbyggerne om hjelp: Trenger boliger til flyktninger

På grunn av krigen i Ukraina er det ventet flere flyktninger til byen. Nå etterspør kommunen privatboliger til leie.

Det skriver Fredrikstad kommune på sine nettsider.

Vanligvis kommer det om lag 50 flyktninger til Fredrikstad hvert år. I år regner kommunen med at antallet vil øke til et sted mellom 220 og 240.

Tidligere i år skrev Dagsavisen Demokraten om at kommunen, sammen med private og frivilligheten, mobiliserte for å ta i mot og huse de første flyktningene.

– Fredrikstad har lang erfaring med å bosette flyktninger, og det er, og har tradisjonelt vært, en stor og tydelig politisk vilje her til å hjelpe folk som er i en uholdbar situasjon. Norge er et land som tar imot flyktninger. Og vi i Fredrikstad tar vår andel, sa ordfører Siri Martinsen (Ap) da.

Per nå har 111 flyktninger, hvorav 80 er fra Ukraina, blitt bosatt. Kommunen roser Fredrikstad-samfunnet for responsen, men ber om hjelp igjen.

Ønsker å leie

Dersom det finnes innbyggere som har boliger til leie, ønsker kommunen å komme i kontakt med dem. Primært er det mindre leiligheter med ett eller to soverom det er behov for, melder de.

– Det er ikke storfamilier som kommer hit og trenger et sted å bo nå. Så vi trenger ikke først og fremst store eneboliger, sier Anne-Line Dahle, leder ved Tildelingskontoret i Fredrikstad kommune.

Selv om kommunen disponerer over 1000 kommunale boliger, er ikke det nok for å dekke alle behov, skriver de.

I tillegg til flyktninger, er det også andre vanskeligstilte på boligmarkedet som trenger kommunens hjelp til å få tak over hodet.

Enkelt å registrere

Har du en bolig til leie, kan man besøke Fredrikstad kommunes nettsider. Der kan man registrere boligen sin, og så vil kommunen ta kontakt.

Kommunen opplyser at husleien vil bli dekket av leietakere, og at denne må vurderes ut i fra gjennomsnittlig markedspris. Flyktningene som kommer vil få økonomisk støtte.

I tilfeller der det oppstår skader på leiligheten, har kommunen også tatt forholdsregler for dette.

– Det vil bli gitt depositumsgaranti fra NAV. Denne dekker det samme som et ordinært depositum, skriver de.

Mer fra Dagsavisen