Nyheter

Klart for «Lange Flate Ballær 3»

Regissør Harald Zwart til VG: – Vi tok kraftig feil.

Bilde 1 av 3

«Lange Flate Ballær» handler om seks menn som jobber sammen på verkstedet EdGarasjen i Fredrikstad. Nå får den sin andre oppfølger, noe regissør Harald Zwart trodde var unødvendig.

– Konseptet var ikke godt nok i 2008. Derfor gikk vi i tenkeboksen, kanskje var det ikke nødvendig med en film nummer tre. Men der tok vi kraftig feil, sier Harald Zwart til VG.

Les også: – Det er viktig å se arbeiderklassen på film (+)

Lunken start

Premisset i den første filmen er at arbeidsplassen EdGarasjen står i fare for å gå konkurs, og de seks kællene som jobber der, er redde for å bli arbeidsledige. Når det har gått så langt at kreditorene fra Oslo kommer på døra, foreslår verkstedets daglige leder å bruke resten av verkstedets kassabeholdning til å reise på guttetur til fotball-VM i Tyskland («uten kjerringær»).

Det skal etterhvert vise seg å være løsningen på de økonomiske problemene.

Filmen fikk lunken mottakelse, men omfattende medieomtale på grunn av alle kjendisene i biroller. På cameo-lista finner vi blant annet Jose Mourinho, Ari Behn, Elin Tvedt, Dorthe Skappel, Åsne Seierstad, Martin Bull Gudmundsen, Heia Tufte-deltager Lars Olav Karlsen, Thomas Strzelecki, Valgerd Svarstad Haugland, Carola Häggkvist, Wig Wam, Åge Hareide, Stig Inge Bjørnebye og Zwarts barndomsvenn, viseadmiral Louise Dedichen.

Lange Flate II
premiere
Don Johnsen

Louise Dedichen og Miami Vice-stjernen Don Johnsen under i forbindelse med premieren på Lange Flate Ballær 2. Foto: Per Forsberg / arkiv

Portrett: Louise Dedichen sitter i NATOs militære råd, som første kvinne noensinne

Kamprop for SFK

I følge Wikipedia skal selve uttrykket «lange, flate ballær» stamme fra 1949, da regjerende mester Sarpsborg Fotballklubb skulle spille cupfinale mot Skeid. Sigrun Riise var kontordame på Sarpsborg Papp, og lagde et kamprop for SFK. Kampropet lød slik: «Blå og hvite kællær ut på banen tællær. Lange, flate ballær døm i nettet skallær.»

Sarpingene vant for øvrig cup-oppgjøret, men om det berømte slagordet spilte noen rolle, er ikke godt å si.

Noen hevder uttrykket var innarbeidet i fotballmiljøet i Sarpsborg allerede før dette nye slagordet ble skrevet, men den påstanden er det ingen som foreløpig har kunnet bekrefte eller avkrefte. De fleste forbinder det med Fredrikstad.

«Lange flate ballær 2» (2008) ble en populær film og var i løpet av den første måneden filmen gikk på kino i utgivelselsåret sett av 258.000. Den gang var planen med film nummer tre å sende guttane fra EdGarasjen til Las Vegas.

Men det ble det ikke noe av.

– Nå går vi tilbake til kjernen i handlingen og fokuserer på gutta i garasjen. Nå roter de seg borti spritsmugling og det kunne jo gått bra dersom ikke grådigheten hadde tatt overhånd. Vi har et godt konsept og et ferdig manus. Nå håper vi bare at corona-situasjonen ikke setter en stopper for planene om innspilling til høsten, sier Harald Zwart til VG.

Det er ikke kjent når innspillingen starter, men i fjor høst hadde manusforfatter Sparre-Enger et håp om å komme i gang i løpet av sommeren / høsten.

Les også: Zwart-drama for Netflix

HARALD ZWART

* Født i Nederland i 1965, vokste opp i Fredrikstad i Østfold. Norsk mor og nederlandsk far.

* Utdannet ved det nederlandske filmakademiet i 1989.

* Første nordmann som medlem av Directors Guild of America (DGA).

* Gift med Veslemøy Ruud Zwart (43) som han driver selskapet Zwart Arbeid sammen med. To barn.

* Har laget en rekke musikkvideoer og reklamefilmer for kjente merkevarer. Har også vært produsent for flere filmer.

* Har som varemerke å snike inn en vimpel fra fotballaget FFK i alle filmene han lager.

* Filmografi:

– «Gabriel's Surprise» (1990)

– «Parents» (1992)

– «Gull og grønne skoger» (1993)

– «Hytta» (1996)

– «Hamilton» (1998)

– «Hamilton» (2001) (TV)

– «One Night at McCool's» (2001)

– «Agent Cody Banks» (2003)

– «Lange flate ballær» (2006) (co-regissør)

– «Lange flate ballær II» (2008)

– « The Pink Panther 2» (2009)

– «The Karate Kid» (2010)

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen