Nyheter

Charlotte (26): – Gå for det du har lyst til, og stol på egne ferdigheter

Som eneste kvinnelige brannkonstabel i beredskap er drivkraften for Charlotte Jakobsen muligheten for å redde liv - og gjøre en forskjell for andre i en sårbar situasjon.

Hvem: Charlotte Jakobsen (26)
Hva: Brannkonstabel i Fredrikstad brann- og redningskorps
Hvorfor: Én av fire kvinnelige ansatte ved brannstasjonen og eneste som er i beredskap. I januar skal nye konstabler ansettes. Frist for å søke er 15. desember.

Du har vært ansatt ved brannstasjonen i ni måneder. Hvordan har den første tida vært?
– Den første tida har vært fin, men også hektisk. Det er mye som skal læres, alt fra å ta lastebil-lappen, kjøre med blålys, bruke ulike verktøy, lære brannteori og mye, mye mer. Det har vært en bratt læringskurve, men jeg stortrives.

Tidligere hadde jeg inntrykk av at elektrikere, rørleggere og bilmekanikere kom langt fram i søknadsbunken. Er det fortsatt slik?
– Det er fortsatt slik at vi trenger praktikerne på stasjonen, men det ønskes også ansatte med akademisk bakgrunn. Det gjør at vi får en god miks som vil heve kompetansen vår. Det er viktig med gode holdninger og verdier i tillegg til at det ønskes en form for utdanning og jobberfaring.

Hva er din bakgrunn?
– Jeg har en master i idrettsmedisin fra Norges idrettshøgskole, spilt fotball på øverste nivå i Norge og studerer pedagogikk på deltid ved siden av jobben som brannkonstabel.

Hvorfor ønsket du å bli brannkonstabel?
– Jeg ønsket å bli brannkonstabel fordi det gir muligheten til å redde liv og å gjøre en forskjell for andre i en sårbar situasjon. Jeg setter enormt stor pris på det å kunne jobbe som et lag, hvor alle på laget er viktig for å gjøre en best mulig jobb.

Sønnen din ble fornøyd når han fikk en mamma som er brannkonstabel?
– Ja, han er snart 2,5 år og synes det er veldig gøy at mamma er brannkonstabel. Hver gang jeg er på vakt ringer han på Face Time for å se på brannbilene. Brannmann Sam er en stor helt om dagen.

Les også: Nå sikter Rødt-Hannah (28) mot Løvebakken (+) 

Søkerlista har fått noen flere kvinner de siste årene. Men fortsatt ligger andelen menn rundt 90 prosent. Hva er din oppfordring til jenter som vurderer å jobbe i brannvesenet?
– Min oppfordring til jenter som vurderer å søke som brannkonstabel er at de må tørre. Gå for det du har lyst til, og stol på egne ferdigheter. Vær godt forberedt både fysisk og psykisk.

Det nærmer seg jul. Hva er brannkonstabel Jakobsens beste råd når det tredje adventslyset skal tennes?
– Jeg regner med at alle har skiftet batteri på røykvarslerens dag den 1. desember, slik at den fungerer som den skal. Husk å slukke levende lys før du forlater et rom.

Skal du på vakt i jula?
– Ja, jeg skal jobbe flere vakter i løpet av jula. Det å jobbe i jula er en del av det å jobbe i beredskap. Vi følger en turnus uavhengig av om det er høytider eller bursdager. Men jeg tror det skal gå fint å være på jobb, det er en fin gjeng på stasjonen også. Jeg får heldigvis julaften sammen med familien, siden jeg går av vakt på morgenen. Vi er heldige og takknemlige som faktisk har en stor familie å feire jul sammen med. Det er ikke alle som er så heldige. Så til tross for noen dager på jobb, blir det en fin jul – selvsagt med koronarestriksjoner.

Så er det noen faste spørsmål i denne spalten: 

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?
– At jeg kunne redde alle liv.

Hvem var din barndomshelt?
– Jeg var fotballkeeper, så Iker Casillas var en stor helt.

Hva er du villig til å demonstrere for?
– Det er jo ikke så mange demonstrasjoner nå i disse koronatidene. Men det ville kanskje vært en demonstrasjon mot terrorhandlinger?

Helt til slutt: hvilke tre personer ville du invitert til middag?
– Jeg ville invitert noen gode venner. Det har ikke vært så mange sosiale sammenkomster de siste månedene. Det er viktig å ta vare på de vennskapene man har, selv om korona har satt en stopper for mye dette året.

Les også: Ærlig, rå og ikke så veldig glossy (+) 

Mer fra Dagsavisen