Nyheter

Fant ni kilo tørket khat i norsk varebil

De to mennene påsto de hadde vært i Sverige for å levere hvitevarer til en kompis, og kjøpt med seg te på veien tilbake. Det viste seg å være en sannhet med modifikasjoner.

På ettermiddagen søndag 29. november ble en norskregistrert varebil stanset av politiet etter å ha kommet inn i Norge via den gamle Svinesundbrua. Etter en kort samtal med de to norske mennene i bilen, overtok Tolletaten den videre kontrollen.

– De forklarte at de hadde kjørt noen hvitevarer til en venn i Uddevalla, og på veien hjem hadde de vært innom en asiatisk butikk og kjøpt te, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Fenomenet «varetaxi» har skutt fart over grenseovergangene (+)

Disse tre lynlåsposene var bare en brøkdel av det tollerne fant i den norskregistrerte varebilen.

Disse tre lynlåsposene var bare en brøkdel av det tollerne fant i den norskregistrerte varebilen. FOTO: Tolletaten

Jackpot i lasterommet

Da tollerne undersøkte varebilen nærmere, kom de først over tre små lynlåsposer som var forsøkt skjult oppunder taket i førerhuset.

– Det var dette de påsto var te, men det viste seg raskt at dette i stedet var tørket khat, utdyper Grandahl.

Men dette var ikke alt, for i lasterommet ble det nemlig funnet en større pappeske som var fylt med enda mer av den ulovlige narkotiske planten.

– Til sammen beslagla vi 9,1 kilo tørket khat. Føreren av bilen tok på seg ansvaret for dette, og kan vente seg en reaksjon fra politiet i etterhånd, opplyser seksjonssjefen.

Les også: Smuglet over 300 kilo frukttobakk via ubemannet grenseovergang

Nytt marked

Senest 11. november gjorde tollerne ved Svinesund et lignende funn, den gang av 5,1 kilo tørket khat kamuflert som julegaver. Grandahl betegnet også dette som et stort beslag.

– Og nå var det altså nesten dobbelt så mye. Khat i tørket form er også veldig lett, så det blir snakk om ganske store mengder, fastslår han.

Ifølge seksjonssjefen har det den siste tida blitt stadig vanligere at smuglerne forsøker å lure inn den tørkede varianten av khat, etter at planten ble ulovlig i flere land nedover i Europa – slik den har vært i Norge lenge.

– Når den ikke er tørket, må den være helt fersk. Ettersom flere land har fulgt etter oss med å forby, blir det verre å få fraktet den i fersk form, forklarer Grandahl.

Les også: Sjelden «rottefangst» på tollstasjonen

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen