Nyheter

Volden mot kvinner øker under koronapandemien

Koronapandemiens nedstenginger har gjort kvinner mer sårbare i de flest land. Vold i nære relasjoner har økt med godt og vel 30 prosent flere steder.

oddvar.sagbakken.saanum@ntb.no

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, men koronapandemien har ført til usikkerhet rundt hvordan dagen kan markeres.

I Singapore har rapporteringen økt med hele 33 prosent, viser tall FN ga ut i september. I Argentina har økningen vært på 25 prosent, mens økningen var på 30 prosent både i Kypros og Frankrike.

Ifølge FN har kun hvert åttende land i verden gjort tiltak for å minske pandemiens innvirkning på kvinner og barns liv.

I juli anslo de at seks måneder med restriksjoner kunne føre til ytterligere 31 millioner tilfeller av seksuell vold i verden og sju millioner uønskede graviditeter.

Les også: Mann (44) tiltalt for sovevoldtekt og fotografering av beruset jente (16)

Færre utveier

Stengingen av bedrifter og skoler, samt kultur- og idrettsaktiviteter har fratatt mange kvinner mulighetene til å rømme fra volden.

Hanaa Edwar i Det irakiske kvinnenettverket mener det har vert en vesentlig forverring av den sosioøkonomiske situasjonen for familier etter nedstenging av samfunnet.

Flere familier havner i fattigdom, noe som fører til voldelige reaksjoner, ifølge Edwar.

«Vegg av stillhet»

I Spania har kvinner kunnet be om hjelp ved å si «mask-19» på apoteker, mens foreninger i Frankrike har etablert punkter i butikker der kvinner kan ta kontakt.

– Kvinnene som kom til oss, sto i situasjoner som var uutholdelige og farlige, sier Sophie Carton til AFP. Hun jobber for en forening som etablerte slike punkter i et kjøpesenter utenfor Paris.

Hun mener pandemien har ført til en «vegg av stillhet».

Markeringer

Koronapandemien har ført til usikkerhet rundt hvordan FN-dagen mot vold kan markeres.

– Vi har ikke mulighet til å markere vår sinne, men vi vil uansett bli hørt, virtuelt og visuelt, sier den franske feministgruppen Family Planning.

I land som Costa Rica, Guatemala, Liberia, Namibia, Romania og Polen er det derimot nylig blitt gjennomført markeringer for kvinners rettigheter til tross for forbud mot ansamlinger.

Mer fra Dagsavisen