Nyheter

Robin (12) og Simon (12) velger to hjul over fire: – Mye morsommere!

Sjekk disse Fredrikstad-gutta har mad skills på scoot!

Bilde 1 av 5

– Det begynte med at jeg så en video på YouTube i 2017, av en som sto på scoot. Også syntes jeg at det så gøy ut, forteller Robin Vainor Hansen (12) fra Fredrikstad.

Sammen med kameraten Simon Aarvik (12) arrangerte han nylig Fredrikstads andre scoot-konkurranse i Fritid i Fredrikstad sin skatehall, i samarbeid med Fredrikstad kommune. Birk Syversen var konferansier.

Nå planlegger de en camp i desember, og en ny konkurranse på nyåret.

Les også: Tomb-elever er rullende Hjørgunn-tilhengere (Demokraten+)

###

Simon (til venstre) og Robin er i skatehallen og trikser så ofte de kan, og nylig har tilbudet blitt utvidet fra to til tre kvelder i uka. Hallen er åpen for scoot på tirsdag og torsdag 16-18, og søndag 13-18. Foto: Gry Catinka Wold

Fravær av negativitet

Scoot, eller triksesparkesykkel, blir et mer og mer vanlig innslag i landets skateparker, og tar ifølge gutta helt av på instagram.

– Det er veldig mange som driver med det nå, forteller Robin.

– Hvor mange er det som kjører aktivt i Fredrikstad nå?

– Det er nok rundt 50 stykker, tror Simon.

De to har valgt scoot over skateboard, men ikke bare fordi de synes det er morsommere.

– Jeg får bedre venner her, og det er bedre miljø, synes Robin.

– Det er et sånt fint og positivt miljø med fravær av negativitet, der de tar godt vare på de minste, supplerer mamma Malin Janzon.

###

Den høyeste rampen i skatehallen er fire meter og her får man luftige svev. Simon synes Robin er flinkest på kickless, og Robin fremhever Simons backflip (se video av begge triksene nederst i saken). Foto: Gry Catinka Wold

Les også: Her blir det hjemmeundervisning fra mandag

NM-plasseringer

I år har det ikke vært arrangert NM i scoot på grunn av koronapandemien. Men i fjor fikk begge gutta fine plasseringer: Robin landet en niendeplass og Simon hoppet inn til fjerdeplass.  Nå håper de på et nytt NM i 2021.

– Vi har kjørt mange steder, over hele landet egentlig. Og mange steder kjenner vi folk fra før, gjennom instagram, sier Robin, som i likhet med Simon nettopp har blitt sponset av utstyrsleverandøren LSP i Oslo.

Sponsoren var tilstede ved konkurransen han arrangerte i helgen.

Skoene til Robin (til høyre) og Simon blir fort slitt.

Det går med en del par sko i løpet av et år, når man driver med scoot. Skoene til Robin (til høyre) og Simon har fått noen timer i skateparken og må snart byttes. Foto: Gry Catinka Wold

Utstyr i alle klasser

Når det kommer til utstyr, er knebeskyttere og hjelm viktigst. Og en scoot selvsagt.

– Kan man bruke alle typer sparkesykler til denne sporten?

– Du bør ikke bruke en fra lekebutikken. De går veldig fort i stykker, for delene knekker. Da er det bedre med en rimelig fra vanlig sportsbutikk, hvis du ikke er sikker på om du vil drive aktivt med det. De koster fra rundt tusenlappen for en ferdig, komplett scoot som er helt grei, sier Robin.

Robin og Simon bygger sine egne scooter, for da får de modifisert dem sånn som de vil ha dem. Delene kjøper de fra nettbutikk, for det finnes ingen leverandører i Fredrikstad.

– I tillegg går det med en del sko. Man må ha egne sko, helst skatesko. De blir veldig fort slitt i tuppen, sier Robin.

– Også må man ha nye lisser hele tiden, for de brenner av når de blir dratt langs bakken, sier Simon.

– Har det blitt noen skader på dere selv da?

– Ja ... noen få. Jeg måtte på Kalnes sist, da forstuet jeg håndleddet og fikk hjernerystelse, sier Robin, som fikk en ufrivillig toukers pause fra sporten.

– Det var kjempekjedelig. Jeg var tilbake på sykkelen før det slutta å gjøre vondt i håndleddet, flirer han.

Se Robin trikse her:

Og Simons triks, inkludert back flip:

Mer fra Dagsavisen