Nyheter

Årets TV-aksjon skal bidra til å redde elver og hav fra plastforsøpling

– Se her! Dette er kun en bitte liten andel av det søppelet som er funnet på strender rundt Moss, og i Mossesundet, sier Inger-Lise Skartlien.

Hun viser fram litt søppel som er stilt ut i Moss kommunes Bylab-lokaler i Dronningens gate. Hensikten med utstillingen er å anskueliggjøre hva som blir kastet i sjøen. Plastflasker, sandaler, bildekk og plastleketøy er bare noe av det som er utstilt.

– Det er tydelig at mange tror at det som synker i sjøen forsvinner. Men plasten blir ikke borte. Den kan i stedet smuldre opp i små partikler som går inn i næringskjeden, og gjøre ubotelig skade på dyrelivet, sier Inger-Lise Skartlien.

Hun er prosjektkoordinator for årets TV-aksjon, der formålet er å redde havet fra forsøpling.

Les også: Trenger du sovepose, hengekøye, ski eller skøyter, men har ikke tatt deg råd til å kjøpe utstyret? (+)

Åtte millioner tonn plast

– Flere skoleklasser har allerede vært ute på strender i Mossedistriktet for å plukke søppel. De finner svært mye, og det som flyter inn til kystlinjen er jo bare toppen av isfjellet. Noen klasser har også adoptert en strand. Det innebærer at de forplikter seg til å følge med på stranda i tida som kommer, og forsøke å få fjernet det avfallet som driver inn.
Hele åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Det er vanvittig mye, og er en trussel mot dyrelivet, og dermed også verdens befolkning, sier Inger-Lise Skartlien.

– Hvordan skal de innsamlede pengene brukes?

– Det aller meste av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. Det er WWF (World Wildlife Fund) som står for årets innsamling. sier Skartlien.

Målet til WWF er å redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. Og den langsiktige visjonen er ambisiøs: Null plast på avveie i 2030.

Les også: Rydder og rydder, men søppelet kommer alltid tilbake

Digitale bøssebærere

Koronapandemien har ført til at TV-aksjonen må tenke nytt når det gjelder å få samlet inn penger. De tradisjonelle bøssebærerne blir byttet ut med digitale bøssebærere.

– Hva innebærer det?

– Den enkleste måten er å opprette en egen digital bøsse, og samle inn penger i eget nettverk på sosiale medier. Alle kan registrere seg på www.blimed.no. Der er det en god forklaring på hvordan man skal gå fram. Det er også mulig å sette sitt personlige preg på den digitale bøssa. Så er det viktig å dele bøssa i hver enkelts eget nettverk. Pengene kan vippses til 2133.

For alle som fortsatt ønsker å bruke kontanter, er det mulig å betale til en kontantkasse som vi har stående på Bylab, sier Inger-Lise Skartlien.

Liv i Moss sentrum

Selve aksjonsdagen er søndag 18. oktober. Men mange har allerede startet innsamlingen. Lørdag 17. oktober blir det stands i Moss sentrum, og det blir underholdning med blant annet Moss Spelemannskompani.

Inger-Lise Skartlien håper at alle mossinger vil slutte opp om årets TV-aksjon, og at resultatet blir minst like bra som i fjor.

– Dette er framtidas måte å drive innsamling på, og forhåpentligvis et endelig farvel til de tradisjonelle bøssebærere. Det har alltid vært vanskelig å få nok bøssebærere. Og det har vært krevende å legge forholdene til rette for bøssebærerne. Organiseringen av en digital innsamling er langt enklere.

Moss kommune har for øvrig bevilget 75.000 kroner til aksjonen; kr 1,50 pr. innbygger.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

---

TV-aksjonen 2020 – Et hav av muligheter

  • WWF (World Wildlife Fund) har fått tildelt årets TV-aksjon.
  • Målet er å redde havet fra forsøpling.
  • I år blir det ingen bøssebærere som kommer på dørene. Innsamlingen blir organisert med digitale bøssebærere.
  • Det betyr aktivt bruk av sosiale medier, der det er mulig å registrere seg som bøssebærer, og bruke sitt eget nettverk for å spre informasjon om innsamlingen.
  • Lørdag 17. oktober er det stand i Moss sentrum, der Moss Frivilligsentral, Framtiden i våre hender, Miljøpartiet De Grønne, Moss Røde Kors Ungdom og kommunens frivillighetskoordinator står på stands for å belyse temaet. Det blir også underholdning.

---