Nyheter

Girl power, en bindestrek og menneskets reise til Mars

Aya El-Helou bygger broer mellom ulike kulturer ved å bryte tabuer. For det er hun nominert til Plan Norges jentepris.

Hvem: Aya El-Helou (21)

Hva: Har podcasten Bindestrek, om tabubelagte temaer i kulturer med utenlandsk opprinnelse

Hvorfor: Søndag 11. oktober er det den internasjonale jentedagen. Aya er nominert til Jenteprisen.

Gratulerer så mye med nominasjonen til Jenteprisen! Kjennes det ålreit?

– Tusen takk! Ja, det føles veldig, veldig kult. Det er en stor ære, og det er fortsatt litt sånn, er dette sant?

På søndag er det den Internasjonale jentedagen, hva slags forhold har du til den dagen?

– Det er en av mine absolutt favorittdager i året, rett etter jul. Det er en så kul dag, og det er så fint å kunne ha en dag dedikert til å sette pris på og tenke på alle de kvinnene vi har i livene våre. Man tenker på hvor forskjellige vi er, og hva vi har lært av hverandre. Fin dag å bruke til å sette pris på alle som har forma deg!

Hva tenker du skiller jentedagen fra kvinnedagen 8. mars?  

– Det er et godt spørsmål. Jeg tenker at når det gjelder kvinnedagen, så er det veldig «empowerment». Du skal gjøre akkurat det du vil. Jentedagen er mer en hyllest dem til vi er og forskjellene våre, mens kvinnedagen er mer om kampen, hvor vi starta og hvor vi er nå.

Jeg må innrømme at jeg ikke har reflektert så mye over det selv, så det var et solid svar.

– Takk! Det var litt freestyle, da.

Og nå lager du podcasten Bindestrek. Hva ligger bak navnet?

– Det er en litt morsom historie. Bindestreken kommer fra bindestreken i navnet mitt. For meg var det alltid en sånn flau greie. Jeg synes det var rart, jeg skjønte ikke helt hvorfor den var der. Jeg var litt sur på foreldrene mine. De kunne velge hva som helst, men de valgte å ha med bindestrek. Sånn, kødder du? Hver gang jeg skal si navnet mitt til noen i en resepsjon eller i en butikk, må jeg alltid si «med bindestrek!» og vise legitimasjon. Så det har vært et litt flaut moment for meg, men så har jeg valgt å bruke det til noe positivt. Det er litt av fokuset i den podcasten. Det skal være noe jævli kult å være unik, det er ikke flaut!

Les også: Østfolding nominert til Jenteprisen 2020

Hvilke temaer tar du opp, da?

– Hovedfokuset mitt er temaer som er tabubelagte i kulturer med utenlandsk opprinnelse. Jeg snakker mye om arabisk og muslimsk kultur, som er der jeg kommer fra og har mest erfaring og informasjon jeg kan bruke i den sammenhengen. Målet mitt er å normalisere disse temaene, og informere begge sider. Jeg får like mange meldinger fra etnisk norske som fra de med utenlandsk bakgrunn, om at de har lært noe nytt. Jeg tror det fører til mindre konflikter og mindre fremmedfrykt, og at vi lærer å ha forståelse for hverandre og skjønne hvor ting kommer fra og hvorfor de er som de er.

Du snakker jo en del om sex og samliv, generelt og personlig. Er det kleint å snakke om det på den måten?

– Jeg måtte ha et klart manus foran meg, og ikke flire når jeg sa penis og vagina. Selv om jeg er et voksent menneske og har snakka om det med venner og andre, så er det å legge det ut på den måten litt sånn «skal jeg gjøre det?». De personlige historiene spesielt. Det ble ikke snakket om i oppveksten, ikke hos meg i hvert fall. For å dele den informasjonen, måtte jeg tuppe meg litt i rævva, men jeg hadde klart for meg hvorfor jeg gjør som jeg gjør. Mye av den informasjonen kan være utrolig viktig å vite, for eksempel at det man går gjennom er normalt. Seksualitet er en så stor del av livet vårt, det er ikke til unngå. Og seksualundervisningen på skolene er ikke helt optimal hele tiden.

Ikke sant? Seksualundervisning bør kanskje handle om mer enn bare kondom og bind?

– Man mister mye om det å ha sex når man ikke snakker om samtykke, at man må være klar på at dette er noe man vil. For jenter spesielt, så gjelder det å lære å fremme sine ønsker og hva vi liker og ikke. Vanligvis virker det som at sex er noe jenter gir fra seg, men det er like mye for jentenes skyld som for guttenes.

Les også: Førstedama (+)

Hvilke tilbakemeldinger får du, da?

– Nittini prosent er utrolig hyggelige og gode tilbakemeldinger. Jeg har vært helt i sjokk den siste uka, og det har vært utrolig hyggelig og motiverende. Bare det å kunne se at noe jeg sier hjelper noen, eller informerer noen om noe de ikke visste! Det er utrolig gøy, og jeg lærer så utrolig mye av å holde på med podcasten. Det er ikke alt jeg vet, men jeg gjør research i forkant og lærer ting jeg ikke engang visste at eksisterte.

I noen familier er sex og samliv ingen big deal, men i andre familier og kulturer kan det være ganske tabu eller vanskelig å snakke om?

– Jeg husker jeg reagerte litt da mamma og jeg skulle ha "the sex talk". Det var sånn «det er ikke så mye å si, ting skjer når du skal gifte deg. Spør meg hvis du lurer», haha!. Hæ, hva skal jeg lure på? Nå blir jo bare mer forvirra!

Haha, det er fantastisk! Nå, over til de faste spørsmålene. Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Å! Det er et godt spørsmål. Jeg elsker «Tante Ulrikkes vei», det er en av de beste bøkene jeg har lest. Og «Det som engang var jord» (Simon Stranger). De to har gjørt størst inntrykk på meg sånn kulturelt sett. Også «Four hour work week» (Timothy Ferriss), da, men det er mer business-relatert.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er sol! Og god mat, hehe. Jeg elsker å reise, og se hvordan andre lever, hva som er normalt andre steder. Når vi bor et sted har vi veldig lett for å ta det vi ser som normen og det normale, og så reiser man til et annet sted i verden og finner ut at det stikk motsatte er normalt! Det er fascinerende å lære på den måten.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Hmm..

Liksom, treat yourself, med et lite lag av skam?

– Jeg er utrolig obsessed av true crime og konspirasjonsteorier. Kan sitte å se på det veldig mye. Og Game of Thrones, jeg har sett serien fire ganger.

Les også: – Min yngste sønn trodde at lærerne ikke visste at det gikk an å være homofil

Er det noe du angrer på?

– Egentlig ikke. Bare fordi jeg vet at alt jeg har opplevd, alt som har skjedd og valg jeg har tatt, har ført meg hit jeg er. Og for å være ærlig kunne jeg ikke tenkt meg et bedre sted å være

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?

– Teleportere fra et sted til et annet. Det hadde gjort livet mitt så mye lettere!

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg så alltid opp til en lærer jeg hadde på barneskolen, hun var så utrolig kul. Hun hadde tatoveringer, sine meninger og stod på sitt, men kunne også diskutere og høre på andres meninger. Det var en så utrolig kul måte å leve på. Å alltid ville utforske og lære..

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Likestilling, allerede gjort og kommer alltid til å gjøre. Og alt som omhandler at mennesker blir behandla annerledes, på bakgrunn av hvem de er. Om det er kvinners rettigheter, Black Lives Matter, LHBTQ.. Alle skal ha like muligheter, uansett hvem vi er. Det handler om å ikke tie, på en måte!

Hvilke tre personligheter ville du invitert til middag?

– Jeg hadde nok invitert Michelle Obama, fordi hun har så mange interessante perspektiver. Hun virker som en utrolig interessant person. Jeg hadde invitert med Gud også, bare for å høre hva det er han driver med, lissom?

Hahaha!

– Jeg har et par spørsmål til duden. Siste personen; Elon Musk!

Hvorfor det?

– Fordi jeg er så fascinert over hvordan det mennesket tenker! Jeg har mine forskjellige sider, den siden hvor jeg driver med aktivisme og det greiene der, også har jeg den tech nerd-siden, der jeg ser på videoer med han. Han kommer til å få oss til Mars! Jeg vet ikke helt med den neurolink-greia hans, men jeg hadde diskutert det og!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.