Nyheter

– Sterk sammenheng mellom å ha gode relasjoner og ha det bra psykisk

Når forskere har undersøkt hva som gir glede i hverdagen og god psykisk helse, er det verken suksess i arbeidslivet, rikdom eller utseende som er svaret.

Av: Sindre Nordengen

Når forskere har undersøkt hva som gir glede i hverdagen og god psykisk helse, er det verken suksess i arbeidslivet, rikdom eller utseende som er svaret.

– Det er heller ikke avgjørende å være fri for sykdom og helseplager. Det som gir mennesker trivsel og god psykisk helse handler i stor grad om mellommenneskelig kontakt. Gode vennskap er helsebringende, sier psykiater Anne Kristine Bergem.

Bakgrunn: - Hun fikk liv i meg

Helsebringende venner

Å ha gode relasjoner til mennesker omkring seg og å kjenne at man hører til har stor betydning for de fleste. Mange mennesker kommer seg gjennom sine vanskeligste problemer ved hjelp av venner.

– Det er sterk sammenheng mellom å ha gode relasjoner og ha det bra psykisk. Sterke sosiale nettverk gir mulighet for å fortelle om problemer, vonde opplevelser og få støtte fra noen som bryr seg. Har man gode venner vil det også kunne bidra til at man har større tillit til verden omkring seg.

Godt å hjelpe

I tillegg til at det er fint med en god venn for en som trenger litt ekstra støtte, er det faktisk like fint å være den vennen som får lov til å bety noe for den andre.

– Det er bra for den psykiske helsa å få lov til å være betydningsfull for andre.

Å bo sammen med venner, er også sosialt, og kan bidra til opplevelsen av å høre til.

– For mange er det fint å ha noen å komme hjem til, noen man kan snakke med eller være stille sammen med i hverdagslivet. Det er ikke bare intime kjærlighetsrelasjoner som kan dekke slike menneskelige behov. Gode vennskap kan dekke mange av dem, sier Bergem.

Les også: Ektemennene til Vigdis, Lisbeth, Solveig og Grethe ble rammet av Alzheimer (Demokraten+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: