Nyheter

Borge Varde: Historisk topptur for rullestol og barnevogn

På bare 15 minutter når du en av Fredrikstads mest givende turdestinasjoner.

Bilde 1 av 4

Borge Varde ligger 116 meter over havet, og er dermed en av Fredrikstads høyeste punkt. På toppen finner vi det 11 meter høye utkikkstårnet som gir deg panoramautsikt over hele Østlandet.

Denne helårs fotturen passer for liten og stor, uansett vær og vind. På toppen er det også bygget en gapahuk og flere grillplasser, av Borge Lions på dugnad i 2019.

Men allerede for 3000 år siden må punktet ha vært viktig for folk i regionen: På toppen finnes to gravrøyser fra bronsealderen. Her finnes også "kaffestenen", en stor, flat stein der bøndene pleide å møtes til St. Hans.

Hvis barna vil gå på oppdagelsesferd, kan dere gå til den bratte skråningen litt sydøst for steinen. Der ligger speiderhulen hvor barna kan krype gjennom sprekker i fjellet og inn i små huler.

Les også: Bronse til Fredrikstad-jentene

###

Fra den romslige parkeringsplassen går turen langs en anlagt grusvei hele veien opp til toppen. Veien passer for alle, da den ikke er spesielt bratt, og slett og fin. Foto: Gry Catinka Wold

Har fått kikkert

Fra parkeringsplassen er tar turen opp til Borge Varde omlag 15 minutter i normal gange.

På toppen har vi utsikt til Hunnebunn og Thorsøkilen i sør, Glommas utløp i vest, Raet og Sarpsfossen i nord, og Blåkollen og Haldens dype skoger i øst. Men hvis vi klatrer opp i tårnet, ser vi enda lenger. Da åpenbarer hele horisonten seg i 360 graders vinkel, og vi ser mot Oslo i nord, Vestfold i vest, og Sverige i sør og øst.

Nylig ble det også montert opp en kikkert på toppen av tårnet, så du kan se flere detaljer - og kanskje finne ditt eget hus!

På klarværsdager kan du se helt til Gaustadtoppen i Telemark.

Les også: Gjellestadskipet: Har funnet spor etter gravplyndrere (Demokraten+) 

Kartet fra 1793 viser en pyramideformet varde med flammer på toppen.

Kartet fra 1793 viser en pyramideformet varde med flammer på toppen. Foto: Gry Catinka Wold

Varslet om ufred

Det er anlagt grusvei hele veien opp, noe som gjør at turen passer godt for både barnefamilier med barnevogn, eldre med gåstaver, eller til og med rullestolbrukere.

I gamle dager var Borge Varde en viktig del av et varslingssystem ved ufred. I gamle kart er punktet tegnet inn som en pyramide med en flamme på toppen, for varden besto av stokker anlagt i en pyramideform. Ild og røyk varslet videre til neste punkt, og neste punkt. På denne måten kunne man signalisere over store distanser.

Et annet ord for varde er vete. På folkemunne het toppen bare "vetan", som har gitt opphavet til tilnavnet Vetatoppen.

Det første tårnet ble reist her i 1920 og var bygget i tre. Senere ble det byttet ut med en jernkonstruksjon, som ble revet av tyskerne under krigen. Dagens tårn ble reist i 1971 av gamle strømmaster. Initiativtaker var Årum velforening.

I dag er det Borge Lions som holder området i orden. Det er også de som har samlet inn penger til kikkerten i toppen av tårnet.

ADKOMST: Ta Vardeveien fra Borge eller Årum til merket parkeringsplass på toppen av veien, følg så sti 800m til toppen.

PARKERING:  Romslig, planert parkeringsplass

LENGDE: 0,8 km en vei, 116 høydemeter

FASILITETER: Gapahuk, toalett, flere grillplasser, utleiehytte du kan leie på stedet via mobiltelefon og Vipps

TERRENG: Enkelt - passer alle

Den nye kikkerten i toppen av tårnet på Borge Varde (Vetatoppen) er gratis å bruke for alle. Men husk håndsprit!

Den nye kikkerten i toppen av tårnet på Borge Varde (Vetatoppen) er gratis å bruke for alle. Men husk håndsprit! Foto: Gry Catinka Wold

Mer fra Dagsavisen