Nyheter

Live stream-konserter og digital pils: Slik blir årets fadderuke

Dea Sadiku (20), faddersjef ved Høgskolen i Østfold, har planlagt en koronavennlig fadderuke i mange måneder. Det blir definitivt karaoke, og muligens smittesporing.

Hvem: Dea Sadiku

Hva: Faddersjef ved Høgskolen i Østfold

Hvorfor: HIOF har i år hatt en 20 prosent økning i antall søkere, og kan tilby enda flere studieplasser til høsten. Studiestarten vil bli preget av korona.

Faddersjefen har tro på at det blir en godt avviklet fadderuke. Foto: Privat.

Nå er det snart skolestart, og tross korona så kommer det jo til å velte inn med nye studenter. Er du klar for det eller?

– Jada, jeg begynner å kjenne litt på det. Men det skal gå! Vi har brukt mange uker på å forberede oss godt, slik at vi er klare for det. Så godt det lar seg gjøre hvertfall.

Hvordan har planlegginga vært?

– På starten gikk det litt frem og tilbake med tanke på at vi fikk nye retningslinjer omtrent hver andre uke. Når korona brøt ut, ble ting litt lagt på is, vi visste ikke om det ble fadderuke eller ikke. Så ble vi kontakta av skolen og de sa vi måtte begynne, og da vurderte vi planene utifra smittevern, og fjernet de arrangementene som ikke var gjennomførbare. Frem til sommeren var det som sagt frem og tilbake med hvilke arrangementer vi kunne ha, men da satt høgskolen ned foten og sa at vi skal forholde oss til deres regler, uavhengig av hva myndighetene kommer ut med. De har frihet til å sette regler, innenfor regjeringens bestemmelser da.

Hvordan blir fadderuka, da? Bar-til-bar eller pils på videochat?

– Hehe. Det blir litt begge deler, faktisk.Vi har en god blanding sånn som de fleste høgskoler, og vi har planer om både digitale og fysiske oppmøter. På bli-kjent-dagen møtes faddergruppene, og rullerer på hvem som er på utestedene vi samarbeider med. Karaoke, leker og mingling. Så skal vi ha en konsert den siste dagen, som er en utekonsert i en bakgård med plass til hundre mennesker. Da blir det live stream ihvertfall. Tidligere den uka skal vi ha rebusløp, så kanskje vinnerne får være publikum, men det diskuterer vi fortsatt,

Og de som fikk russetida si spolert av korona, du er ikke redd for at de skal organisere seg med høygafler for å få tatt igjen det tapte nå?

– Vi har diskutert det flere ganger, det med at mange kanskje har lyst til å arrangere ting selv. Vi kan jo ikke nekte folk å gjøre det, men vi skal bruke fadderne og sosiale plattformer så godt vi kan og si at dette er det vi fikk til dette semesteret, og at vi ikke anbefaler å arrangere ting selv. Vi har et studentsamfunn som står klare med arrangementer når korona er over, så det kommer i løpet av studieåret. Ikke ødelegg din og andres helse for en til to uker med drikking.

Men det blir kanskje enklere å overholde forbudet mot at fadderne hooker med fadderbarna da, med 1-metersregelen og alt? 

– Mhm. Vi vet at fadderstyret skal ha null alkoholbruk, og fadderne har i sin kontrakt at de skal ha selvkontroll på alkoholen, med tanke på at de har et ansvar. Er de helt på kjøret, så er det lett at fadderbarna blir det samme. Fadderne er der med et ekstra ansvar i år, og det er viktig med tanke på antall mennesker. Mange faddere i år har vært veldig forståelsesfulle, de fleste er klar over situasjonen vi er i, og jeg tror ikke det er noe problem sånn sett. Noen studenter er nok veldig klare for å feste, men vi har kontroll og vi skal loggføre medlemmer. Også har vi ressurser til å spore tilbake om det skulle bli smitteutbrudd.

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Det har gått mest i skolebøker og artikler relatert til skole i det siste. Jeg har nok ikke lest en bok for min egen nytelse det siste året.

Same!

– Men favorittboka mi fra pensum er om interkulturell kommunikasjon. Jeg er veldig interessert i kultur mellom forskjellige grupper. Det har vært den boka jeg har sittet mest med selv utenom studier.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det blir vel familien min. De står meg nærmest, familie og venner.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg kjøper noe jeg har hatt lyst på veldig lenge. Det jeg har hatt en tankene i stund. I fjor hadde jeg lyst på en veske veldig lenge, og så venta jeg litt, og så kjøpte jeg den. Jeg er til tross for det veldig flink til å spare da. Impulskjøpene er heldigvis ikke så dyre. Men det blir en shopping spree når jeg blir lei, for å kose meg.

Er det noe du angrer på?

– Nei, jeg tenker at alt som skjer i livet skjer av en grunn og at du lærer hvis det går galt. Nye muligheter åpner seg hele tiden.

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?

– Skulle ønske jeg kunne fly! Jeg har så mye å gjøre når hverdagen startet, hadde vært kjempedeilig å fly fra sted til sted.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg må gå for moren min. Jeg synes hun løser situasjoner på fascinerende måter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Black Lives Matter. Menneskerettigheter! Alle skal behandles rettferdig, og man må stå opp for et rettferdig samfunn.

Hvilke tre personligheter ville du invitert til middag?

– Det er noe jeg aldri har tenkt på! Det er jo så mange spennende mennesker man kan møte! Men fra Marvel kunne jeg valgt tre. Og Martin Goodman, grunnleggeren av Marvel, skulle vært med.

Skulle du flydd til den middagen da?

– Ja, hvorfor ikke!