Nyheter

Krever 1.7 millioner i erstatning fra Fredrikstad kommune

1.2 millioner i erstatning, 500.000 i oppreising og dekning av betydelige advokatutgifter er hva den ene av de tre såkalte sentrale varslerne krever av Fredrikstad kommune.

Av: Arne Børresen

– Jeg vil ikke bli oppfattet som grådig. Jeg vil bare bli kompensert for de store økonomiske og menneskelige ulempene denne saken har påført meg, sier den universitetsutdannede kvinnen som måtte finne seg jobb i en annen Østfold-by etter å ha varslet om kritikkverdige forhold i seksjon for teknisk drift i Fredrikstad kommune i 2013.

Les også: – Det er ingen tvil om at hun har måttet lide og ofre mye (+)

Avslørte moms-juks

Kommunen har dermed mottatt det største kravet noensinne fra en ansatt som har meldt fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. For det var i desember 2012 den jurist-utdannede kvinnen hevdet at hennes leder ikke praktiserte den såkalte anleggsbidragsmodellen i tråd med momsloven, hvilket førte til at det var kommunens skattebetalere som punget ut momsen til staten i stedet for de private entreprenørselskapene.

– Jeg gikk tjenestevei til topps, men ble – som avisene flere ganger har skrevet – ikke hørt av verken seksjonslederen eller rådmannen. Men da Demokraten i januar 2014 brakte oppslaget om at kommunen kan blø 50 millioner som følge av momsjuks, ble det fart i sakene. Til slutt måtte bystyret fire år senere betale tilsammen 19.3 millioner i moms og straffeavgift til Skatt Øst som følge av triksingen med anleggsbidragsmodellen, påminner varsleren.

– Hvordan opplevde du å stå i dette – følte du at du ble betraktet som en angiver?

– Ja. Og la meg si det slik: Jeg unner ikke min verste fiende å oppleve noe sånt som jeg har gjort. Mitt råd er: hold kjeft – bli ikke en varsler. Det er dessuten heller ikke trygt å varsle i Fredrikstad kommune, selv om kommunetoppene hevder det motsatte. For mitt vedkommende brøt mange av kollegene tvert med meg. De valgte heller å stå på lederskapets side enn å støtte meg. Ute i det offentlige rommet møtte jeg folk som bare snudde ryggen til meg – eller stirret meg inn i øynene som om jeg var fanden selv. Den mentale påkjenningen var faktisk mye verre enn at jeg ble tvunget til å si opp for så å måtte ta jobb i en annen kommune med langt lavere lønn. I alle disse tapte årene mistet jeg også karrieremulighetene jeg ellers kunne hatt, påpeker kvinnen alvorlig.

Skal behandles administrativt

I det politiske miljøet er kravet fra varsleren foreløpig ikke kjent. På spørsmål til ordfører Jon-Ivar Nygård (bildet) om hva han mener om en kompensasjon på 1.7 millioner kroner sier han dette:

Jon-Ivar Nygård og Hanne Tollerud, ordførere i henholdsvis Fredrikstad og Moss, signerer avtale om utleie av en av Fredrikstads byferger til testing i Moss. På Nygårds kontor. Begge Ap.

– Det er vanskelig for meg å kommentere beløpets størrelse uten at jeg har sett brevet. Men vi har jo noe erfaring fra den første varsler-erstatningen i fjor.

– Du sikter til varsleren som fikk tilsammen 300.000 kroner fordelt på to omganger?

– Ja, riktig. Men om det er mulig å sammenligne disse sakene har jeg ingen detaljkunnskap om. Nå er det heller ikke vi (politikerne, journ. anm.) som skal behandle dette kravet, men administrasjonen, sier Nygård som tirsdag kveld henviser til kommunedirektøren og setterådmann Nils Holm.

– Varsleren oppfordrer andre ansatte i Fredrikstad til ikke å varsle – hun mener det er utrygt?

– Jeg kan forstå det synspunktet med utgangspunkt i hennes opplevelser, men det ligger jo noe tilbake i tid. Jeg har etter alle de forbedringene vi har gjort rundt våre rutiner – som for eksempel å fase ut varslermottaket i sin helhet – den motsatte oppfatningen. Så si i fra når noe er galt, er mitt klare råd, sier ordføreren.

Følges opp av setterådmannen

Kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold opplyser til Demokraten at det nevnte kravet så langt ikke er mottatt og at den aktuelle saken skal følges opp av setterådmann Nils Holm som fortløpende får oversendt henvendelser som kommunen mottar i saken.

– Hva sier du til at varsleren oppfordrer andre ansatte til ikke å varsle?

– Det skal være enkelt og trygt å varsle om kritikkverdige forhold i Fredrikstad kommune. Kommunen har våren 2020 etablert en ny varslingsordning, som skal bidra til dette, påpeker kommunedirektør Tangnæs Grønvold.

Må sette seg inn i saken

Da Demokraten tok kontakt med setterådmann Nils Holm 08.30 onsdag morgen uttalte han følgende:

– Jeg er på ferie, men jeg kan ikke si noe om dette utover at jeg fikk en sms sent i går kveld om at det nå har kommet et slikt krav. Jeg må derfor få noe tid til å sette meg inn i saken før jeg kan gi kommentarer, forklarer Holm.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: