Nyheter

Take-away-bakst med danske favoritter ble redningen for Martin

Når Martin Christensen (43) ikke lenger kan servere herregårdsbøf i restauranten, disker han opp med rugbrød, wienerstang og rundstykker. Det ser ut til å være en vinneroppskrift.

Bilde 1 av 2

Teglverksbygningen på Grønli har huset både skofabrikk, tekstilproduksjon, postterminal og til i fjor vinter restauranten Bayard. Konkursen for spisestedet ble vendepunktet for den blide dansken Martin Christensen – som var på jakt etter et egnet lokale til å drive egen kro. Etter et drøyt års drift har han kun en ting å si om satsingen på Hos Martin:

– Det har vært et eventyr. Kort og godt en utvikling som har gått over all forventning.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Sild, roastbiff, egg og reker, stekt rødspette, lun leverpostei, brie og rugbrød – mer dansk kan ikke menyen Hos Martin bli. 

Baking av brød ble redningen

Strenge koronatiltak har naturlig nok satt på bremsene for nytelse av mat fra det tradisjonelle danske kjøkken. De fleste ansatte har blitt permittert og familiebedriften fristet så godt de kunne med take-away-retter, uten at det tok helt av. Helt til Martin kom på ideen om å starte produksjon av bakervarer. Utdanningen som baker og konditor fra Esbjerg gjorde at oppskriftene på rugbrød, surdeigsbrød, rundstykker og wienerbrød fra hjemlandet ble hentet opp av skuffen.

– Uten tvil har brødproduksjonen blitt redningen. Anslagsvis står nå takeaway-omsetningen for 50 prosent av det vi må ha i kassa, hvor salget av bakervarer utgjør den største andelen. Det betyr at husleie og andre faste kostnader blir betalt. I tillegg har jeg de siste dagene valgt å hente noen flere ansatte tilbake på jobb, smiler krovert Christensen.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Baking av rugbrød og surdeigsbrød etter originale oppskrifter har reddet deler av omsetningen nå under koronatiltakene, smiler Martin Christiansen, og legger til: – Tilbudet kommer til å bli permanent her i restauranten. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Les også: Mikrobryggeri i Fredrikstad har permittert – dagligvarekjede kan berge Nøisom (+)

Sa opp toppjobb

Produksjon av brød og bakervarer har preget arbeidshverdagen for Martin Christensen siden han tok med seg familien til Norge i 2011. Med en toppstilling i et av landets største industribakerier valgte han etter flere år med fokus på produksjonsflyt og logistikk å si opp jobben.

– Jeg gikk fra en stilling med god lønn og høy anseelse, ut i en ganske så usikker tilværelse. Fra jeg startet i jobben som produksjonssjef på Gudesen bakeri på Selbak, til jobben som regionsjef i Tønsberg og til slutt utviklingsleder for Mesterbakeren Norge har det vært en spennende karriere. Jeg hadde nok nærmest den beste jobben du kan få innen min bransje. Pendling og mye reisevirksomhet, som til tider føltes som at jeg «bodde» på Gardermoen lufthavn, ble etter hvert argumentene for å tenke annerledes, forklarer Martin, som nylig har fortalt Demokratens journalist at arbeidsdagene nå strekker seg fra 06:00 til 23:00 på kvelden.

Les også: Koronatiltak medførte stengt restaurant – nå har Tatiana og Michael suksess med take away (+)

God service må sitte i ryggraden

Lettere omskrevet kan gjerne Martin Christensen henge slagordet «Det er deilig å være dansk i Norge» på kro-veggen. Kall meg gjerne en stor glad gutt fra Danmark, gliser han selv.

– For meg er det viktig å ha glede av det du driver med. Jeg sier som Kim Larsen «Livet er langt, lykken er kort». Ja, vi er inne i en vanskelig tid nå men vi må tenkte positivt. Det skal også gjenspeiles hos alle mine ansatte. Hos meg er det ingen som har vært på intervju uten å ha gått ut døra med en arbeidskontrakt. Hva som er ingrediensene i smørrebrødet «Dyrlegens nattmat» eller smaken på ulike kaffe- og ølsorter kan læres – imøtekommenhet, god service og smilet … det må sitte i ryggraden.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

Kun én kunde av gangen fram til den provisoriske brøddisken som blir betjent av ansatte.
Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Impulsiv flytteprosess

Kroverten fra Esbjerg som havnet i Fredrikstad innrømmer at familien til tider kan være ganske så impulsive.

– He he, ja det sant. Nå må jeg legge til at min mor er norsk, men har bodd i Danmark i over 50 år. Derfor var det ikke unaturlig å tenke på Norge når beslutningen om å flytte kom på bordet. Men vi satt faktisk og avveide mellom Australia og Norge.

– Australia eller Plankebyen altså?

– Ja, det blei den gangen fireårige Nanna som fikk det siste ordet. «Jeg er norsk», sa hun. To måneder etter at vi begynte å drøfte flytting rullet lastebilen med alle våre eiendeler inn i Fredrikstad.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Mister konfirmasjonsselskaper

Byens danske krovert holder humøret oppe, men avbestillingene på lukkede selskaper skaper likevel en rynke i pannen. For ham og ni ansatte.

– Nedturen er kundene som nå avbestiller, eller i alle fall setter bestillingen på vent, når det gjelder konfirmasjoner. Det betyr et potensielt omsetningstap på 4,5 millioner kroner. Vi er også vertskap på Odd Fellow-huset på Råbekken, hvor situasjonen naturlig nok er den samme.

Før oppstart gikk Martin Christensen noen runder med seg selv når det gjaldt restaurantkonseptet.

– Du trenger ikke løfte blikket høyt før du ser at markedet for pizza, hamburgere eller kebab er godt nok dekket i Fredrikstad. Derfor ble det dansk husmannskost og originale smørrebrød.

– Drifta så langt tyder ikke på at en restaurant må ligge i sentrumskjernen eller på brygga for å lykkes?

– Definitivt ikke. I fjor kom det en kunde bort til meg og sa: «Hvordan kan du drive her?» Jeg svarte: «Du er jo her.» Han repliserte: «Jo, men det er på grunn av din danske meny.» Nettopp, svarte jeg.

Leserbrev: «Barnehageansatte er helter som til og med på avstand viser omsorg til foreldre med klump i magen»

Mer fra Dagsavisen