Nyheter

– Barn kan ikke klare å holde avstand når de er i leken

– Leken er barns måte å være på, den er deres tilstedeværelse, sa styrer i Gressvik barnehage, Anne Beth Hasseløy, da hun tok imot Leonard (5) og vennene hans til en ny og annerledes barnehagehverdag.

Bilde 1 av 3

Det er mandag og første barnehagedag etter flere uker med koronastengt. Leonard Sulja har på kort tid innenfor porten vært høyt og lavt og rukket flere runder med den røde trehjulssykkelen.

– Det er morsomt å være tilbake, for jeg liker barnehagen. Jeg liker å huske og kjøre sykkel, sprudler 5-åringen, som gleder seg til å møte kompisen Theodor, en av de få andre som skal tilbake til Gressvik barnehage denne første uka.

Leonard Sulja (5) tas imot av styrer Anne Beth Hasseløy da han mandag kom til Gressvik barnehage sammen med mamma og pappa for første gang på flere uker.

Leonard Sulja (5) tas imot av styrer Anne Beth Hasseløy da han mandag kom til Gressvik barnehage sammen med mamma og pappa for første gang på flere uker. Foto: Martin Næss Kristiansen

Stoler på myndighetene

Gjensynet med barnehagen er godt for både små og store, mener pappa Lulzin Sulja, som har prøvd hjemmekontor med to nysgjerrige og oppmerksomhetssultne gutter i hus.

– Gjenåpnet barnehage letter selvfølgelig situasjonen med hjemmekontor for meg, selv om moren, som er blitt arbeidsledig som følge av koronakrisen, har gjort så godt hun kan for å aktivisere Alexander (2) og Leonard. Det har ikke vært lett, for de er jo barn, som likevel er nysgjerrige på hva pappa gjør og hvem han snakker med i telefonen. De har også selv ønsket å komme tilbake til barnehagen og har merket savnet av vennene sine. Derfor tror jeg det er viktig psykologisk også, at hverdagen blir mer normal for dem, sier pappa.

– Samtidig leverer vi guttene i barnehagen nå med litt blandede følelser. Vi er litt bekymret, men satser på at det går bra og velger å stole på rådene fra myndighetene, legger Sulja til.

LES OGSÅ: Fritidsaktiviteter for barn og unge kan starte opp igjen

– Nesten som i en film

Gjensynsgleden er gjensidig. De ansatte har vært på jobb mens det har vært stengt for barna.

– Det har vært veldig rart, nesten som å være i en film. Det har vært vanskelig å ta det inn. Nå gleder vi oss til å være sammen med barna og se at de leker og har det bra. Så gleder vi oss også til å se foreldrene, sier styrer Anne Beth Hasseløy i Gressvik barnehage.

Av de 52 barna med plass i barnehagen, er bare fire av de yngste samt noen få søsken tilbake nå som det er åpnet for barna opp til tre år. Det kunne vært flere, men ikke alle ønsker å benytte seg av de reduserte åpningstidene helt ennå.

LES OGSÅ: Frykter frafall i barne- og ungdomsfotballen (Demokraten+)

Velger ulikt

I en fersk spørreundersøkelse, utført av Norsk koronabarometer fra Opinion for NRK, sier 24 prosent av de spurte at de vil holde barna hjemme fra barnehagen når de gjenåpner mandag. 13 prosent er usikre.

– Noen ønsker å vente til søsken starter på skolen, mens andre er engstelige og bekymret. Noen bekymrer seg også for økonomi og betaling av barnehageplassen. Jeg sender ut informasjon senere i dag om muligheten til å søke redusert betaling hvis inntekten har endret seg, forteller Hasseløy.

– Lest for mye Asterix?

Hun reagerte da hun leste gjennom smittevernveilederen for barnehager, som hun mener kan bli svært vanskelig å følge til punkt og prikke. Spesielt tenker hun da på at barna skal holde avstand og ha mindre kontakt.

– Barn kan ikke klare å holde avstand når de er i leken. Selv de yngste på barnetrinnet i skolen vil nok ha vanskeligheter med det. I leken er barna i sin egen verden. Leken er barns måte å være på, den er deres tilstedeværelse, påpeker hun.

Hasseløy lurer på om de som har laget reglene har lest for mye Asterix når det er snakk om å danne kohorter – militære enheter som stammer fra romersk krigføring.

– Smågruppene, som vi kaller det på norsk, vil vi bruke til å forsøke å begrense antall kontaktpunkter og ha bedre kontroll på hvem de ulike ansatte har hatt nærkontakt med. Men vi driver barnehage, og personellet vårt skal fortsatt trøste, ha barn på fanget og gi nærhet når barn trenger det. For det viktigste for oss er at barna har det bra, påpeker Hasseløy.

Smittevernveilederen legger opp til at barnehagene er i en spesiell situasjon, mener vakthavende kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen.

– Nettopp av hensyn til barna, er rådet at man skal begrense kontakt. Barn er barn og skal blant annet få trøst og lek innenfor faste grupper. Dette er veldig viktig – ellers kunne vi ikke ha åpnet barnehagene, sier kommuneoverlegen til Demokraten.

LES OGSÅ: – Da Henrik løp rett opp i armene mine første gang vi møttes, var jeg solgt (Demokraten+)

Endrede åpningstider – igjen

Barnehagestyreren lover at hun og kollegene skal gjøre så godt de kan for å følge veilederen for smittevern i barnehager, men er samtidig tydelig på at det vil bli svært vanskelig.

– Vi må ta det litt fra dag til dag, og forsøke å tilpasse oss at antallet barn også endrer seg. Begrenset åpningstid, så lenge vi har det, vil hjelpe oss. Og så har vi gjort enkelte tiltak, som å rydde vekk en del leker. Legoen står ikke framme nå. I stedet blir det mer teater og fysisk aktivitet ute, forklarer Hasseløy.

Styrer Anne Beth Hasseløy i Gressvik barnehage mener det blir vanskelig å følge smittevernveilederen til punkt og prikke, men er lykkelig over å ha noen av barna tilbake i barnehagen.

Styrer Anne Beth Hasseløy i Gressvik barnehage mener det blir vanskelig å følge smittevernveilederen til punkt og prikke, men er lykkelig over å ha noen av barna tilbake i barnehagen. Foto: Martin Næss Kristiansen

Etter besøket fra Demokraten fikk hun beskjed om at åpningstiden 08.00-15.30 fra og med onsdag er endret til 06.45-16.00.

– Vi vil gå gjennom tiltakene her på nytt, for det gjør ikke smittevernet lettere, mener Hasseløy.

Etatsjef barnehage i Fredrikstad, Gøril Bjerknes opplyser at det kom en presisering i helgen, som gjør at Fredrikstad, som en rekker andre kommuner, igjen må endre litt på planene som var lagt.

– Mange kommuner er i samme situasjon. Vi må bare forsøke å tilpasse oss så godt vi kan og samtidig ikke planlegge for langt fram i tid. Nå vil jo barnehagene fra onsdag ha normal åpningstid fra morgenen, mens det ennå vil være noe redusert åpningstid på ettermidddagen. Vi står i en situasjon der ting skjer fort. Så prøver vi samtidig å legge opp til at tilbudet skal være så forutsigbart som mulig, sier Bjerknes.

Håndvask

Når Gressvik barnehage nå skal gå i mer aktiv «krig» mot koronaviruset, er håndvask det viktigste våpenet.

– Å vaske hendene godt og ofte er barna og de ansatte flinke til fra før. Og syke personer, altså med symptomer, skal ikke være i barnehagen. Unntaket er vanlig rennende nese hos barn og barn med bekreftet allergi, forklarer Hasseløy.

Hun regner med at Gressvik barnehage vil få merke trykket fra neste uke. En stor andel av dem som ventes tilbake hører til i den yngste gruppa fra ett til tre år. Eldre barn, som ikke har yngre søsken i samme barnehage, får lov å komme fra torsdag denne uka.

På vei ut porten møter vi en spent Theodor, som også gleder seg til å se igjen Leonard.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen