Nyheter

Astrid (73) ga bort modelljernbane verdt flere hundre tusen

I 27 år skrudde, limte og monterte avdøde Kjell Olsen på sin egen modelljernbane hjemme på Rolvsøy. Denne uka skjenket enka Astrid Olsen ektemannens livsverk til Gamlebyen modelljernbanesenter.

Bilde 1 av 2

Gaven kom overraskende på gjengen ved modelljernbanesenter.

– Helt fantastisk! utbryter styreleder Ulf Berg i skytteltrafikk med bane-elementer mellom Rolvsøy og Gamlebyen.

– Dette viser at folk setter pris på innsatsen vi gjør. Vi får lite offentlig støtte så donasjoner av denne størrelsen betyr enormt mye. Rett som det er kommer det noen som vil overrekke oss et togsett, men det er sjeldent med en gave i denne størrelsen. Hus, skinner og vognsett beløper seg nok til flere hundre tusen kroner i utsalgspris.

(Saken fortsetter under bildet)

###

– Her er det mange deler som garantert vil komme til nytte under utbygging av trinn III ved modelljernbanesenteret i Gamlebyen, konstaterer Ragnar Larsen.

Foto: Tomm Pentz Pedersen

Donasjon i Kjells ånd

Etter ektemannens død innkalte Astrid til familieråd med barn og barnebarn. Der bestemte de seg for å donere modelljernbanen til entusiastene i Gamlebyen modelljernbanesenter.

– Vi snakket ofte om senteret i Gamlebyen, men Kjell fikk dessverre aldri sett anlegget. I 2016 måtte han amputere det ene beinet og da ble det for vanskelig å komme seg opp trappene i Gamlebyen mente han. Modellbyggerne ville gjerne bære ham opp, men Kjell ønsket ikke å være til bry for noen. Han var en stillfaren kar. Når det er sagt er jeg overbevist om at donasjonen er helt i hans ånd – dette ville han ha vært stolt av.

Les også: Bygger ut modelljernbanen (Demokraten+)

Modellbygging var terapi

Etter en arbeidsulykke i 1989 ble Kjell Olsen ufør – interessen for tog ble raskt hans store lidenskap og hobby. Tusenvis av timer har gått med til å montere, male og jobbe med modelljernbanen.

– Spesielt om høsten og vinteren brukte Kjell mange timer på arbeidet med jernbanen, forteller Astrid, når hun litt sørgmodig ser utover modellandskapet som nå skjæres ned. Hva ektemannens hobby har kostet vil hun ikke tenke på.

– Vi regnet aldri på totalsummen eller hvor mye som ble brukt på hus, skinner, trær, vognsett og lokomotiver. Modelljernbanen var rett og slett livet til Kjell. Byggingen en ren terapi.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Fem frivillige fra Gamlebyen modelljernbanesenter jobbet i flere timer for å demontere anlegget familien Olsen skjenket til senteret. Ragnar Larsen og Arne Olsen hadde en møysommelig oppgave både på og under bordene.

Foto: Tomm Pentz Pedersen

Ekteparet Olsens enebolig ved Rolvsøyveien ble tidlig på 90-tallet revet på grunn av utvidelse til firefeltsvei fra Fredrikstad sentrum til Råbekken. I 1992 flyttet de inn i nytt hus i Gjardarsvei på Rolvsøy. Det var spesielt ett rom Kjell var opptatt av, minnes Astrid Olsen.

– Loftet skulle nemlig bygges opp med landskap og skinner. Målet om en egen modelljernbane var innen rekkevidde. Men så er det jo slik at det er arbeidet underveis som gir gleden. Kjell døde i november i fjor, og helt til det siste hadde han bestillinger inne hos Amundsen Hobby i Oslo.

Les også: Ulf Berg og Loppeberget deler ut penger til lokale lag og foreninger (Demokraten+)

Livslang inngangsbillett

Som takk for gaven har Astrid Olsen fått gratis inngang til modelljernbanesenteret i Gamlebyen – så lenge hun lever.

– Det blir litt trist å se deler av modelljernbanen vår montert på senteret i Gamlebyen. Samtidig er jeg overbevist om at vi kommer til å bli veldig stolte. Nå skal Kjells hobbyinnsats leve videre i mange, mange år.

###

Kjell Olsen brukte helt fram til sin død tusenvis av timer med detaljarbeidet på sin modelljernbane

. Foto: Tomm Pentz Pedersen / foto av Kjell Olsen innfelt: privat.

Vi gjør oppmerksom på at Gamlebyen Modelljernbanesenter drives av Arne Børresen, som er tilknyttet Demokraten som frilansjournalist.

Nyeste fra Dagsavisen.no: