Nyheter

– Det handler om verdighet når du har sonet og gjort opp for deg

Hvaler-kunstneren Svein Ove Kirkhorn kunne ikke godta at fanger skal løslates med alle eiendelene sine i en søppelsekk. Det ble starten på «FriBag»-prosjektet i samarbeid med Henriette Slorer og Kulturdråpen i Østfold.

– Jeg fikk bare så vondt inni meg, sier tekstilkunstner, Svein Ove Kirkhorn (63).

Gjennom Kulturdråpen i Østfold hadde han gjort en jobb i et fengsel, og etter endt arbeidsdag ble han stående ved utgangen og prate med en kollega. Mens han sto der ble han tatt for å være en innsatt på vei ut etter løslatelse – fordi han tilfeldigvis sto ved siden av noen søppelsekker.

Les også: Statsbudsjettet drypper på Kulturdråpen

– Da jeg innså sammenhengen, kjente jeg på hvor lite verdig det er. Når du slippes ut, da har du jo faktisk sonet. Du har gjort opp for deg, og så skal du slippes ut med det du eier i en søppelsekk? Kanskje sette deg på bussen eller toget med den posen og bare sendes ut i verden igjen… Som om det å løslates ikke er tøft nok som det er. Jeg tenkte med én gang «hvem kan gjøre noe med det?»

###

Tekstilkunstner, Svein Ove Kirkhorn, har ved flere anledninger samarbeidet med Kulturdråpen om prosjekter i distriktets fengsler. Ideen til «FriBag» fikk han i forbindelse med et slikt prosjekt. Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet 

Ideen til løslatelsesbaggen «FriBag» var en realitet. Den solide skipssekken kan de innsatte pakke personlige eiendeler i når de bytter ut livet bak murene med et liv som ordinære samfunnsborgere. Kirkhorn fikk med seg Henriette Slorer (47) på laget. Hun hadde allerede donert en mengde med restetekstiler fra et annet prosjekt til den allsidige kunstneren fra Hvaler, så det eneste de trengte var et fengsel som kunne ta imot dem.

Samarbeid med Kulturdråpen og Kriminalomsorgen

– Uten Monica Leander og Kulturdråpen hadde dette kanskje aldri blitt noe av, men alle tente på ideen, og i løpet av to uker var Henriette og jeg i gang, forteller Kirkhorn.

Workshopen, som ble holdt i Indre Østfold Fengsel i Mysen, var Slorers første erfaring med å jobbe med innsatte. For danseren og yogainstruktøren fra Fredrikstad ble det en givende opplevelse:

– Jeg hadde mange fine samtaler og lærte mye om mennesker. Samtidig tror jeg det hadde en verdi for de innsatte å tilbringe litt tid med oss; det å ha en samtale med noen som ikke er en del av verken kriminalomsorgen eller det kriminelle miljøet de ellers kanskje fanges av, kan gi rom for en helt annen prat enn den de er vant med i fengselet, sier hun.

Les også: Stille kompetanse reddet Boo

###

Danser, Henriette Slorer, opplevde workshopen i Mysen som både givende og tankevekkende. Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet 

Følelsen av å bli sett

I forkant av workshopen hadde de innsatte fått kurs i bruk av symaskin, men enkelte var allerede dyktige syere og imponerte Slorer med sine ferdigheter.

– Jeg ble overrasket over hvor flinke de var, og alle sydde selv. Det eneste vi gjorde var å formidle ideen og designet. Hele konseptet her var også at de ikke syr sekken til seg selv, men til en annen innsatt, og med det gis de en mulighet til å vise omsorg for hverandre, som jeg tror ble verdsatt.

Svein Ove Kirkhorn presiserer at det viktig at dette ikke handler om eksponering av ham som kunstner, men om prosjektet.

– Dette handler om medmenneskelighet, om verdighet og om omsorg for hverandre – alle disse store ordene. Og kanskje viktigst av alt: følelsen av å bli sett, at andre også forstår at det er feil og vondt å starte på nytt med en stigmatiserende søppelsekk i hånda.

###

Overfor Kirkhorn og Slorer uttrykte de innsatte både engasjement og takknemlighet for et prosjekt som tok deres situasjon på alvor. Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet

Prosjektet lever videre

Nå viderefører aktivitørene i fritidsavdelingen i Indre Østfold fengsel produksjonen av «FriBag»-en sammen med innsatte, ifølge en pressemelding fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Det legges opp til at de innsatte skal bruke fantasi og kreativitet når de lager produktet, slik at alle ferdige sekker har en personlig vri.

– Det er i 2020 fortsatt et kjent syn at innsatte løslates med en søppelsekk i hånda. Gjennom godt samarbeid med eksterne aktører, kan vi nå få til et mye bedre alternativ, som også fører til meningsfull aktivisering før løslatelse, sier Simen Rem, fritidsleder i Indre Østfold fengsel.

Mer fra Dagsavisen