Nyheter

Skam-stjerne feiret lopper for over en million

Ulf Bergs Loppeberget har en kjendis blant sine største tilhengere. I år er det blitt flere gavekroner enn noen gang før, til blant annet barne- og ungdomsaktiviteter, fra det populære loppemarkedet i Fredrikstad.

Sist helg passerte det gavmilde loppemarkedet for første gang én million kroner i løpet av et kalenderår. Før 2019 er omme, er det solgt lopper for over 1.068.000 kroner.

– Det er mer enn noen gang tidligere, konstaterer loppegeneral Ulf Berg fornøyd overfor Demokraten.

LES OGSÅ: Arve lager Norges beste røkelaks (Demokraten+)

Hjalp til med salget

Da rekorden ble satt lørdag, kastet en ung og berømt skuespiller glans over arbeidet som gjøres. David Alexander Stakston (20, tidligere Sjøholt) er kjent fra rollen som Magnus i TV-serien Skam. Han har også et stort engasjement for gjenbruk, og er begeistret for loppemarkedet på Porselenskaia, som ifølge Ulf Berg besøkes av loppeinteresserte fra hele landet.

– Jeg var der for å hjelpe til med salget av varene, og for å vise støtte til Loppeberget og det de gjør for lokalsamfunnet. Forhåpentligvis får jeg mulighet til å være der igjen, sier Stakston, som sender sine lovord til alle de frivillige som stiller opp.

– Og til Ulf Berg, som har utviklet og opprettholder gode, miljøvennlige og humane forslag til kjøp, som loppemarked, legger han til.

LES OGSÅ: Idyll 2020 nærmer seg utsolgt (Demokraten+)

Over 120 mottakere

Mange nyter godt av Loppebergets inntekter.

– På Loppeberget jobber alle dugnad, og alle pengene går tilbake til lag og foreninger – i stor grad til fritidsaktiviteter for barn og ungdom innen idretts- og kulturliv. Stort sett får søkerne fra 5.000 kroner og oppover. I år har vi hatt over 120 mottakere, forteller Ulf Berg.

Det har også Skam-skuespilleren sansen for.

– Jeg synes det er fint at det som kommer inn på loppemarkedet går videre til idrettslag og andre foreninger, som bidrar til at flere kan holde på med det de liker, sier han.

LES OGSÅ: Dieseltanken skjulte over 26 kilo hasj og marihuana

– Reduserer den enorme klesproduksjonen

Stakston er selv levende opptatt av gjenbruk.

– Ja, gjenbruk er kjempeviktig for mange, og man ser et økende antall mennesker i dag som kjøper gjenbruk for å redusere den enorme klesproduksjonen, som går ut over verden vi bor i. I dag kan man ha boder og kjellere fulle av sportsutstyr, eller skap fulle av klær. Likevel tar man seg frihet til å kjøpe nye ubrukte klær, i stedet for å bruke butikker som Fretex eller «loppis», som har enormt med utvalg. Det er ikke lenger sånn at å kjøpe brukt betyr at man er fattig. Hvis man bytter ordet brukt med «retro» eller «vintage», så snakker man om noe helt annet. Kjøper du et brukt plagg, en veske eller vase, så vil du få en unik stil. Og det er kult, synes Skam-stjernen.

Neste tildeling av loppepenger fra Loppeberget skjer neste uke.

LES OGSÅ: Huseiere har søkt om fellingstillatelse på hakkespett (Demokraten+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: